Reklama

Reklama

Je muž, který je vysoký, šťastný?

  • Francie Conversation animée avec Noam Chomsky (více)
Trailer

Obsahy(1)

V rámci série dokumentárních rozprav ilustruje Gondry teorie Noama Chomského, jehož intelektuální nesmlouvavosti skvěle sekunduje svou kreativitou a imaginací. Vzpomínky, vědecké i historické poznatky a nedostižné a obdivuhodné schopnosti dedukce velkého myslitele nabývají podoby naivních, ale zato komplexních animovaných výjevů z Gondryho dílny. Živý, chvílemi spletitý, do značné míry dojemný a v každém případě velmi lidský dialog s Noamem Chomským je vyobrazen prostřednictvím přirozeného proudu Gondryho subjektivních kreseb. Ve svém animovaném dokumentu představuje Gondry Chomského coby význačného myslitele i obyčejného muže. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Hodinka a půl myšlenkové exploze, která vás může: 1) prakticky okamžitě uspat/postupně uspávat; 2) poněkud bolestivě bavit, v případě, kdy se budete snažit dekódovat Chomskeho zdánlivě zapeklitě komplikované myšlenky (vynikající Gondryho otázky jakbysmet); 3) nadchnout a osvítit. Přijde na to, jak otevřenou máte hlavu. Já se pohyboval někde mezi dvojkou a trojkou, občas to bolelo, ale na konci mě tahle nádherná, animovaná filozofie vyplivla spokojeného a o cosi moudřejšího. Navíc jsem se párkrát zasmál a v jednom, dvou případech jsem se dojal bezmála k slzám. 90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chomsky hodinu a pol filozofuje a Gondry to vyjadruje animáciou. Je to skôr taká reklama na ďalšie spoznávanie Chomského literárnej tvorby a ďalších myšlienok, Gondry prezentuje oba povrch a zhřňa, o čo sa jeho protagonista zaujíma. Samozrejme nie je priestor ísť do hĺbky, ale nemám v záujme to režisérovi vyčítať. Jeho animácie ma bavili, naložil si na ramená obrovské množstvo práce, pritom mohol iba zostrihať jeden typ záberov, a to pohľad a protipohľad. Niektoré úvahy som pochopil a bavilo ma o nich premýšlať, záverečná a zároveň ústredná otázka z názvu filmu mi ale v hlave urobili bordel... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jako divák, pro kterého bylo Noam Chomsky neznámým jménem, jsem byl přirozeně zmaten. Prostě bych řekl, že na konverzaci s filozofem a lingvistou nejsem dostatečně humanitně vzdělán. Jednoduchá animace je sice rozhodně lepší než mluvící hlavy, ale problém, že jsem několikrát netušil, o čem to sakra mluví, nezmenšila. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Až budo psát Chomskému nekrology, tak v nich bude stát, že šel ve šlépějích velkých vědců doby osvícení a že dokázal - stejně jako ti, které on tolik obdivoval a na které navazoval - udělat zásadní průlom v našem chápání světa, konkrétně toho subjektivního, vnitřního. Rozhodně je Chomsky jedna z hlavních osobností, které nám ukázaly, že tradičními otázkami filozofie ("Velké otázky") se má cenu zabývat. Jestli jsme skutečně na začátku nové revoluce v kognitivních vědách, jak říká on, tak možná jednoho dne bude zařazen po bok lidí jako Newton a Hume. Už teď mu ale patří všechna čest za jeho obranu racionálního myšlení a za boj proti všelijakému postmoderního nonsensu, který se v minulých dekádách šířil jako smrad. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Je divák zhlédnuvši Gondryho osobitý dokument a hold intelektuálu par excellence Chomskému v jednom šťastný? Si piš! Neznám a asi nepoznám nic, co by animovanou konverzaci s Noamem Chomským připomínalo, sdílelo skříň, Gondryho počin je šuplík o sobě ve svém vlastním světě. Možná šťastný, možná nešťastný, co já vím, vysoký muž je v dějinách filmové tvorby toliko solitérem, až se mně z toho chce radostí plakat. A aby toho nebylo málo, motá se světem, kterým se lehce motám i já. Nadstandardně potěšující! Jsem povinován vidět ještě minimálně jednou. 100% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Několik záběrů Chomskyho, které se mezi animacemi objeví, bylo pořízeno na 16mm kameru Bolex. Režisér tím podává důkaz, že s myslitelem skutečně mluvil. (Zdroj: Cinema) (Sfinkter)
  • Název filmu je převzatý z jedné Chomskyho úvahy kolem jednoduchosti gramatiky a jejím vrozeném vzorci, kdy dítě dokáže z jakékoliv věty oznamovací poskládat větu tázací. (Zdroj: Cinema) (Sfinkter)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno