Reklama

Reklama

Lehce usíná ten, kterého netíží koruna. Jindřich IV. (2. díl) je historická hra Williama Shakespeara napsaná pravděpodobně mezi lety 1596 a 1599. Jedná se o třetí část tetralogie popisující vládu anglických králů Richarda II., Jindřicha IV. a Jindřicha V. Hra těsně navazuje na první díl Jindřicha IV. a soustředí se především na cestu prince Jindřicha (budoucího Jindřicha V.) na trůn a konečné zavržení přátelství s rytířem Janem Falstaffem. Na rozdíl od první části se ovšem příběhy prince Jindry a Falstaffa odvíjejí téměř úplně samostatně, obě postavy se setkávají pouze dvakrát a to ještě velice krátce. Značná část hry se soustředí na Falstaffův pokročilý věk a úvahy o blízkosti smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K tomuhle dílu mě napadá jediné a to nekonzistentní nuda. Kdo byla hlavní postava? Kde je konec, který by to nějak víc uzavřel? Nebýt poslední třetiny, dám tomu z fleku 3*, ale takhle jsem se ještě slitovala. Falstaff a jeho machinace mimo dvůr byly úplně oddělené od hlavního dění a tím pádem mě vůbec nezajímaly. Linie rebelové vs. král byla rozjetá nadějně, ale pak to nějak vyšumělo do prázdna. Jedině princ Hal a jeho vztah s otcem nabízel nějaké zajímavější dění a to hlavně po herecké stránce. Sledovat Ironse a Hiddlstona byla potěcha pro oko. Druhý jmenovaný byl opět fantastický a Henry V. dodává obrovskou dávku lidskosti. 7/10 ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po ve všech stránkách takřka dokonalé a svěží jedničce přichází vyčpělé pokračování, ve kterém se důležité události vejdou ani ne do třiceti minut. Hodina a čtvrt uvrhne do letargie, ze které vytrhne scéna, v níž se princ Hal promenáduje pouze v ručníku. Pokud mě v shakespearovské adaptaci v takto dlouhém časovém intervalu zaujme jenom polonahý chlap, je asi něco špatně. Bohudík v poslední půlhodině má Hiddleston šanci se předvést i po stránce herecké a Jeremy Irons zrovna tak. Během několika málo minut předvedou oba pánové emocemi nabitý herecký koncert. Většina filmu se zcela zbytečně zaměřuje na Falstaffa, který už jenom nudí a nemá co nabídnout. Nepřipadá mi to ani příliš logické vzhledem k tomu, že největším vývojem má projít princ Hal. Dělení na dva filmy prostě nebylo nejlepším nápadem. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela i chápu, proč jsou obě části Jindřicha IV. tak často uváděny jako jedna pokrácená hra, protože proč mít dvě velmi dobré, když můžu mít jednu fenomenální, že? Každopádně jak ve druhé části poněkud stagnuje dějová stránka, tak kulminuje vývoj postav (a úměrně tomu herecké výkony). Výjimku tvoří Tom Hiddleston, který „pouze“ skokově přepíná z módu charismatický floutek do módu nekompromisní charismatický státník a nic mezitím, byť mu k tomu látka dává dostatek prostoru. Aby ovšem nedošlo k mýlce; v obou zmíněných polohách je nepřekonatelný. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V případě druhé části Jindřicha IV., platí úplně to samé, co v případě té první. Mohl bych tedy celý svůj komentář okopírovat, ale to by se nehodilo - druhá část je totiž vážnější a spíše než vztahu Jindry a Falstaffa věnuje spíše vztahu Jindry a jeho umírajícího otce (Jeremy Irons a Tom Hiddleston jsou ve společné scéně naprosto fenomenální, naprosto dokonalá záležitost). V této části jsou i nějaké ty bitvy (a velmi reálně natočené) a konec je učiněný doják. Herecké výkony, zpracování, to vše je opět naprosto mimořádně a nezapomenutelné. Je naprosto neskutečné, že takový cyklus V kruhu koruny vzniknul, neboť nabízí vskutku jedinečný a nezapomenutelný zážitek. A hlavně je to díl od dílu lepší (ale za to může Shakespeare). 95%. ()

EmilHS 

všechny recenze uživatele

2. díl brilantně navazuje na ten první. Dějová linka Falstaffa je poněkud zdlouhavá, ale zbytek to naprosto vynahradí. Jeremy Irons je úchvatný jako král zpytující své svědomí. Přerod prince Hala na krále Henryho V je fenomenální a zasloužil by si více prostoru. Za to však nemůže Shakespearova hra, ale fenomenální výkon Toma Hiddlestona. Ze začátku se princ Hal velmi podobá tomu princi z předchozího dílu předtím, než porazil Percyho. O to úchvatnější je pak sledovat jeho změnu. Scéna mezi Ironsem a Hiddlestonem je nepřekonatelná. Oba ukazují neskutečné emoce a to bez přehrávání a scéna působí neskutečně dojemně. Obvzlášť výrazy v obličeji Toma Hiddlestona ukazují, jak velkou proměnou jeho postava prochází. Scéna, ve které nastupuje po smrti svého otce nový král Henry V na trůn a promlouvá se svými bratry je také úžasná - Hiddleston dokáže v jedné scéně zahrát mladého krále, co se nese velmi honosně, aby si vynutil respekt, ale na druhou stranu dokáže velmi jemnými gesty zahrát obrovské množství vstřícnosti vůči svým bratrům. Naprosto fenomenální zpracování Shakespeara s výbornými herci, výpravnými scénami a emocemi. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama