Reklama

Reklama

Spirit - divoký hřebec

  • Česko Mustang (více)
Trailer

Obsahy(1)

Statný mustang, vůdce stáda divokých koní, jednou podlehl zvědavosti a skončil v lidském zajetí. Chytili ho vojáci a jejich velitel se marně pokoušel divokého koně zkrotit. Celé dny ho trápil hladem a žízní, přesto jeho vůli nezlomil. V nestřežené chvíli se mustangovi a dalšímu vězni, mladému indiánovi, podaří utéct. Způsobí také zřícení lokomotivy, aby se nemohla dostat na pastviny divokých koní. Před rozlícenými staviteli železnice mustanga zachrání indián, který se stane prvním a jediným člověkem, kterého neshodil ze svého hřbetu. Na odvážné a napínavé cestě za svobodou společně prožijí nezapomenutelná dobrodružství. Potká i lásku svého života, klisnu Rain. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6.5/10). Animák, který je spíš pro malé děti, ale i mě bavil.. Byly zde krásné záběry divokých koní, krajiny a tohle všechno krásně dokreslovala jako vždy znamenitá hudba Hanse Zimmera. Hodně se mi taktéž líbily autentické zvuky koní, které filmu dodávají odlišnost od ostatních rychlokvašek o koních. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V roku 2002, čiže už za súmraku klasickej animácie, vznikol snímok, ktorý sa môže pochváliť. Jednak namakanou vizuálnou stránkou, ktorá predsa len ( a pre mňa, ako zástancu old school všetkého možného týkajúceho sa tvorby filmu dupľom ) oživí priestor na plátne lepšie, ako CGI, jednak príbehom, ktorý sa proste preniesol ešte ďalej, než bol kedy napísaný a jednak strhujúcou hudbou Hansa Zimmera, uvedomujúceho si, na akých inštrumentalizáciách fičal na počiatku 90. rokov. DreamWorks Studios mali talent, diváci to však nie stále ocenili. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Už od dob hříběte byl vždycky tím nejzvídavějším mustangem ve stádu. A když jednoho dne potká něco, co ještě neviděl - podivné mihotavé světýlko, nedá mu to, a musí zjistit o co jde. Až pozdě ale zjišťuje, že lidé, kteří se kolem ohýnku ohřívají, nejsou těmi nejpřátelštějším druhem. A jelikož je zajat, a nechce být zkrocen, musí rychle vymyslet, jak se dostat pryč. Mohl by mu pomoct ten indiánský kluk, který sdílí podobný osud? ... Tento animák patři k mým nejoblíbenějším (a nejsem sám, dokonce i má dcerka hrdinného koníka obdivuje), kromě poutavého příběhu (no řekněte jestli jste během filmu neuronili nějakou tu slzičku?), krásné animace (aby ne, když jde o "starou dobrou" animaci - bez 3D, 4D a podobných vymožeností) a naprosto dokonalou hudbou (Hans Zimmer ze sebe vydal to nejlepší, a kde už nemohl, tam vypomohl Bryan Adams). Prostě nádhera.. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Z logiky věci bych měla být nadšená, neboť hlavním neohroženým hrdinou je pravý divoký koník (byť nakreslený), středobodem jeho příběhu je touha po svobodě - a zápletka se opírá o odvěký souboj dobra a zla. Jenomže příběh se až příliš podřizuje svému subjektivnímu, poněkud zjednodušenému a trochu vykalkulovanému vnímání světa a jeho zákonitostí ... krom toho ze zorného pole nadmíru lehkomyslně a bez špetky empatie či alespoň povrchního zájmu ztrácí všechny ostatní koníky, kteří se mladému mustangovi připletli do cesty. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalšia snímka, ktorá ma záhadne minula v dobe jej vzniku. Film sa roku 2002 dokonca dočkal nominácie na Oskara v kategórii animovaného filmu. Najväčšou zaujímavosťou Spirita je určite experiment zvieracej reči. Kone spolu nehovoria ľudským jazykom, ale erdžia, čo vytvára miesta na domýšľanie si ich rozhovoru. Ale nebojte sa, že by sa celý film len erdžalo, myšlienkové pochody Spirita sú hovorené (v origináli Mattom Damonom) a objavia sa tu aj ľudské postavy s ich schopnosťou reči. Ide o poslednú generáciu kreslených filmov, než ich nahradili tie počítačovo animované. Dreamworks sa na tomto poli na rozdiel od Disneyho veľmi neohriali, Spirit je jedným z ich iba štyroch klasicky kreslených diel. (8.6.2022) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Zvuky, které vydávaly koně ve filmu, byly zvuky opravdových koní. (Soundtrack)
  • Film mal mať pôvodne pokračovanie v podobe druhého filmu, v ktorom mal mať Spirit syna Tornada a dcéru Thunder. Film nakoniec nebol vydaný, pretože panovala neistota nad ziskovosťou filmu. (Krnac)

Reklama

Reklama