Reklama

Reklama

Prorok

(festivalový název)
  • USA Kahlil Gibran's The Prophet
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek je inspirovaný klasickou knihou libanonského spisovatele a filozofa Chalíla Džibrána Prorok, která byla přeložena do čtyřiceti jazyků. Příběhem prochází dívka Almitra, která se střetne s hlavním hrdinou – prorokem Mustafou. Ten byl několik let vězněný a nyní má být převezen do své země, ale právě setkání s divokou Almitrou a její matkou Kamilou cestu k transportu trochu zamotá. Mustafa přitom využívá určité situace, aby při nich poukázal na své myšlenky. Prorokova moudrost se vždy projeví prostřednictvím básně v odlišně ztvárněném časoprostoru. V metaforických náznacích nebo realistických výjevech, podle různého uchopení rozvíjené myšlenky. Témata jako láska, zločin a trest, přátelství nebo smrt si rozebraly různé osobnosti animovaného světa a film tak představuje zajímavý kaleidoskop stylů současných animátorů. (Anifilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (13)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mám k duchovnu blízko tak, asi jako Blízký východ ke klidu a míru, tak jsem si vědom, že Prorok není tak úplně dílo pro mě a všechno to divné jakoby zbožné kázaní o životě, lidské duši, lásce, smrti a dalších věcech mě celkem spolehlivě míjelo. Po stránce animace je to ale moc hezké a zahrnout do onoho filozofování různě styly 2D animace byl rozhodně dobrý nápad. Ústřední příběh, byť s velmi očekávaným, ale přesto dojemným vyústěním, táhne Liam Neeson, jehož až neuvěřitelně hypnotický hlas dodává jeho postavě přesně to nutné charisma, které pro tento typ postavy - poety, mentora... nebo proroka, chcete-li - je pro správný efekt skutečně potřeba. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Po stránce hudby dle mého velmi povedené. Po stránce animace velmi zajímavé a nápad s prolínáním různých stylů v jednotlivých příbězích působí rozhodně svěže a originálně. Po stránce obsahové? No řekněme, že záleží na tom jestli rádi přemýšlíte a jak moc vám budou Mustafovi názory blízké. Já skončil někde uprostřed cesty. 7,4/10 ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film pro ty lidi, kterým se líbila knížka Alchymista od Paola Coe..Coelhoo? Coelhoa? Hergot, jak se to skloňuje? ... No, zpět k filmu - základ je v docela klasické "evropské" animaci, která na pozadí kreseb rozpohybovává počítačem animované postavy, ale naštěstí to moc nemlátí do očí a pravidelně se naskytne příležitost, kdy titulní Prorok pronáší své myšlenky a to doplňují záběry, kde každou sekvenci animoval jiný animátor a to mnohdy animátor velmi významný, jako třeba BIll Plympton, nebo na oscara nominovaný Tomm Moore a každý z tvůrců se samozřejmě své stopáže zhostil ve svém vlastním výtvarném stylu. Některé takovéto pasáže jsou skvělé, některé méně, nicméně tvoří jen malou část děje, který je jinak velmi jednoduchý a na celovečerní stačí jen s vypětím vších sil. Nicméně je to povedená jednohubka, která je nadprůměrným filmem. Chapadla tam sice nejsou žádná, ale je tam alespoň racek. A pak víc racků, což má asi symbolizovat věci, kdo ví. ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

Po hudební stránce opravdu povedená práce, prolínání různých grafických a výtvarných stylů bylo příjemným osvěžením. Chápu, že aby zfilmování knihy Prorok dávalo smysl (tím spíš v kresleném/animovaném pojetí), tak bylo nutné vystavět nějaký banální příběh, aby nedošlo jen na odříkávání příběhů bez výraznějšího dějového posunu, jako je tomu v knize. Nejzajímavější a společensky nejatraktivnější a nejžádanější myšlenky na různá témata (hlavně láska, práce a duševní bohatství a kvality) se povedlo dobře přenést a výtvarně poutavě doplnit. Jako pohádka s poučením a dobrým výchovným potenciálem je to určitě výborný materiál - pro děti i pro dospělé. ()

Firuz 

všechny recenze uživatele

Narovinu, je to film pro ty, kteří mají k duchovnu alespoň trochu blíž. Protože o životních otázkách a hlubších významech byla kniha, předloha pro film. A zkouší to i flm. Zpracování je povedené, jako animák mě určitě oslovil mnohokrát víc, než by se mohla pokoušet 3D animace. Kolikrát jsem se nechal moc rád unášet animací a fantazií ! Jen myslím na to, co oproti knize ve filmu ubrali, a co naopak přidali. A bylo toho právě, že dost. Zbytečně moc přikořeněno pro větší drama, poutavost a útok na city. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama