Reklama

Reklama

Sladký život kurev

(festivalový název)
  • Německo Whores' Glory (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vizuálně opojný dokumentární triptych ukazuje tři podoby světové prostituce. Tři kontinenty, tři jazyky, tři kultury. Nevěstinec v thajském Bangkoku cílí především na místní manažery a movitější turisty. Dívenky se promenují v prosklené výloze a toužebně očekávají, až na ně ukáže některý z hostů. Veřejný dům v bangladéšském Faridpuru se rozkládá po celé čtvrti. Stovky místních prostitutek se zde narodily a svět „tam venku“ za celý svůj život nikdy neuvidí. A později, až dospějí, bez sebemenších rozpaků přivedou k nejstaršímu řemeslu i své vlastní dcery. Město Reynosa leží poblíž mexických hranic s Texasem. Hemží se to tu drogovými mafiemi, zlodějíčky a pasáky. A místní nevěstky bezútěšnost místa zrcadlí. Lesk jejich mladické krásy dávno pohasl, aby zůstal jen pracně udržovaný zevnějšek. Všechny sledované ženy zažily psychicky i fyzicky více, než si dokážeme představit. Život bez falše a předstírání, za něž jsou placeny, však dosud nepoznaly. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Thajská část je utrpení a měl jsem chuť to vypnout (v podsatě tu jen zmalované šlapky z "akvária" vedou konverzace přímo úměrné jejich intelektu). Naštěstí následující část z Bangladéše je mnohem zajímavější, dívky se zde zpovídají přímo na kameru a narozdíl od ostatních dvou částí vzbuzují spíše lítost, protože jsou de facto oběťmi, co jen pokračují v rodinné "tradici", protože jim nic jiného nezbývá. V mexické části se vracíme k zmalovaným blbým šlapkám, nicméně narozdíl od Thajek občas aspoň řeknou něco, co stojí za (mírnou) pozornost. Film má špičkový soundtrack v čele s několika písněmi od CocoRosie a PJ Harvey (být jimi, nevěděl bych, zda mám být poctěn či uražen)._____ Autoři festivalové anotace by si měli zopakovat zeměpis pro ZŠ. A "vizuálně opojné" to fakt není. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny náhľad do troch bordelov, od bangkokského "na úrovni", ktorého holky sa vo voľnom čase vedia baviť a s prácou si nerobia tažkú hlavu, cez bangladéžsku špinavú dieru, ktorej zamestnankine majú v spoločnosti hodnotu pouličných psov, až po mexickú dekadentnú velesrandu, ktorej monológy zákazníkov s pracovníčkami by takto nenapísali ani autori slávnych “hairy pussies, smelly pussies”. Miestami smutné, občas šokujúce, ale väčšinou jednotvárne a držiace sa uzamknuto v spoločných priestoroch podnikov. Na intímnejšie zobrazenie sexu dôjde až ku koncu, v jednej krátkej scéne. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Dokument (je otázka nakolik je to celé sehrané...) odkrývající místa, před kterými lidé zavírají oči... Od prefabrikované thajské prostituce, přes špínu a chudobu Bangladéše až po propocené Mexico na cracku a tvrdém alkoholu... Není to příjemný pohled. Hlavně když si uvědomíte, že většina z těch lidí jsou skutečně na dně, zatímco je dokument představuje v nádherně barevných, kompozičně vymazlených záběrech dokonale padnoucích na hudební podklad (CocoROsie, PJ Harvey...). Hrůza a smutek uzavřené v líbivém hávu. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

[47. MFF KV] Thajsko, Bangladéš, Mexiko. 3 světy, 3 kultury, 3 rozdílné bordely. Zde máte možnost se zblízka (někdy až moc zblízka) seznámit s tím, jak to kde funguje. Čert tomu nechtěl, všude se autoři zaměřili na pro Evropana značně extrémní formy nevěstinců. Tyto vás spíše od podobných míst odeženou na míle daleko, než by vás motivovaly k vizitě. Po většinu času jen kroutíte hlavou a litujete ty nebohé dívky, které fňukají do kamery, jak mají těžký život. Pro zpestření ještě kamera vtipně vyzpovídá jednu vysloužilou šlapku, která se nebojí podělit o své extrémní celoživotní zážitky. Konečná hlavní scéna v Mexiku nás pak neochudí ani o návštěvu jednoho motelového pokoje s kompletním číslem. Dokument po celou dobu divákovi dává najevo fatální životní situaci, kterou prostitutky prožívají. Jsou brány jako oběti. Docela by mě zajímal úhel pohledu, který by se díval jako na oběti na jejich zákazníky. To by bylo možná zajímavější. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

K tomuto dokumentu nepotřebujete překlad, stačí odezírat z řeči těla. Pobavila mě scéna v níž si tři asijští zákazníci vybírají dívky za sklem jak v supermarketu (bílý zákazník v další scéně má výrazně lepší vkus), platí u pokladny a nastupují růžově nasvíceného výtahu, na jehož dveřích je další slečna. To placení mě dojalo, protože na ulici Bangladéše by se určitě našlo dost poloslepých, které by šli i za hrstku "zlaté rýže" bez vitamínu "A" Mě se Asiatky vůbec nelíbí, a tudíž při sledování nezažívám to vzrušení jako když dítě otevře sklenici s medem a nechci mluvit za ostatní chlapy, ale bohatý kamarád se letos v červnu oženil s krásnou Filipínkou chudou jak kostelní myš, a nabízí dalších sto jejích kamarádek. České ženy to totiž už přehánějí s feminismem a snaží se řídit rodinu. Tento týden mi jedna 35 letá pražanda, která se chová jako chlap a přesto má už měsíc novou známost (chudák musel přijmout její životní styl) řekla, že chlap u ní okamžitě končí, pokud je komunista nebo křesťan, vytáhne rozdrbanou peněženku, poslouchá Michala Davida, nebo nemá ostříhané nehty. Dokument jen povrchní pohled do soukromí prostitutek. Jeho styl je hodně barevný a ne tolik ukecaný jako jiné dokumenty. Nechybí i romantické tišší pasáže s evropskou hudbou. Je znát, že v roce 2014 zesnulý režisér a scénárista Michael Glawogger je z katolického Rakouska. Jako festivalový film super. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (1)

  • Český festivalový název není přesný. Originální název Whore's Glory lze přeložit spíše jako Sláva kurev. Režisér Michael Glawogger tím chtěl vzdát hold ženám, které jsou kvůli špatným životním podmínkám nuceny živit se tímto náročným řemeslem. Český distribuční název proto vyznívá téměř až nepatřičně. (Cimr)

Související novinky

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

Fresh Film Fest uvede v Praze téměř 100 filmů

15.09.2014

Přes 90 celovečerních a krátkých snímků, které nejsou běžně v kinech k vidění, zajímavé filmové osobnosti od nás i ze zahraničí, a řadu doprovodných akcí nabídne program 11. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama