Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Trochu strašidelná komedie o staré dámě, věrném sluhovi a chamtivých příbuzných... Vtipnou situační veselohru Tetička podle úspěšné divadelní hry Jaroslava Tumlíře "Strašidelná tetička" natočil v roce 1941 režisér Martin Frič. Trochu strašidelný, trochu satirický příběh se odehrává ve starobylém zámku, kam se po zprávě o náhlé smrti tety Berty sjíždí chamtivé příbuzenstvo. Netuší, že tetička se těší výbornému zdraví a chtěla si jen vyzkoušet, co k ní její rodina cítí. Do hlavní role osamělé stárnoucí ženy, která čeká na návrat jediné životní lásky, obsadil Martin Frič Růženu Naskovou, na jejímž vyzrálém hereckém umění stojí celá veselohra. Velkou a pro něho nezvyklou příležitost zde dostal také Ferenc Futurista – přízračný majordomus se stal vlastně jeho první a také poslední velkou charakterní rolí. Ve filmu dále uvidíte Františka Smolíka jako dávného tetina ctitele ze staré školy, Theodora Pištěka, kterému zase pro změnu nikdy nedošlo, že jej tetička Berta celý život milovala, Jaroslava Marvana a Růženu Šlemrovou jako manželský pár, soupeřící o tetiččino dědictví s druhým maloměšťáckým párem, který s vervou ztělesnili Zdeňka Baldová a Miloš Nedbal. Nechybí zde ani dvojice zamilovaných, kteří pochopitelně pocházejí z obou znesvářených rodin (Lída Chválová a Jiří Dohnal). Milovníci filmových písniček si jistě rádi znovu poslechnou krásnou sentimentální píseň "Bláhové mládí" od Romana Blahníka a K. M. Walló v podání Františka Smolíka. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Futurista miestami až v démonickej polohe ťahá tento snímok svojim výkonom a bol to v prvorepublikových časoch neprávom prehliadaný herec. "Krkavci" - to sú zase známe tváre a hrajú klasicky to čo majú. Potešil ma i výber Smolíka, typická rola pre neho. Príbeh so známou kostrou i dnes už srandovne nasnímanými búrkovými ľakačkami diváka nemá čím ohúriť. Je to v pohode priemer na jedno pozretie. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který nemá z hlediska své skladby a struktury vyprávění, v meziválečné a protektorátní veselohře obdoby. Kouzelně sentimentální atmosféru doplňuje starý strašidelný zámek s personálem, který hned tak někde nenajdete ("Víchová má mísu v ruce a půjde otvírat"), Ferenc Futurista dominuje a plně ukazuje rozsah svých možností. Na velké lidské ploše hrající Růžena Nasková a František Smolík tvoří příjemnou paralelu k hamižným příbuzným v neodolatelném a přitom jemně odstíněném podání, pro každý typ rozdílném. A pochopitelně tu nesmí chybět zmoudření a nalezení životního cíle. Martin Frič si osvojil prostředky soudobé režie a dokázal je přiměřeně a hlavně smysluplně používat. Místy snad trochu nepřiměřeně staromilské, ale to už tak nějak patří k věci. Velmi dobrý hudební motiv. Na Tetičku - nedám dopustit. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Naivní komedie, ovšem s výbornými hereckými výkony a zvláštním kouzlem tajemnosti, které mě vždycky dostane a jakmile na něj v televizi narazím, musím si k ní prostě sednout a odkoukat jí znova do samého konce. V podstatě se jedná o úžasný film pro celou rodinu, který si bez problémů najde svého diváka i po více jak 70ti letech, což je pro mě něco, co mě vždycky fascinuje. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tak pre mňa práve toľko ospevovaný výkon tetičky Naskovej pripadal ako najslabší vo filme. Veľa toho vo filme nemala, v podstate len pár patetických výlevov o živote. To Smolík a Marvan potiahli film, ktorého charakter je striedavo zábavný, zábavne strašidelný a mravoučný. Možno aj sociálne orientovaný záver vedie k vyššiemu hodnoteniu, pričom film je bežnou veselohrou svojho obdobia. –––– Tady ho pověsím. Ať vidí, že na něj myslíme. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Na pět hvězdiček tahle komedie nebyla. Růžena Nasková byla jistě skvělá herečka, ale film jí moc příležitosti nedal a utápěla se v něm v jevištních pózách. Jakkoliv mám sám sklon k sentimentalitě, tenhle film byl některými zdlouhavými scénami až příliš sentimentální; kdyby nebylo dost násilně vnuceného milostného příběhu náhodně se setkavších mladých, kteří se za celé mládí neviděli (jak prostoduché), film by neměl děje ani na těch 80 minut. Vše tedy zase zachraňovaly výborné herecké výkony, z nichž nejvíc utkví divákovi v paměti sluha Ferenc Futurista. A pak ovšem jako vždy František Smolík. Příběh o hamižnosti příbuzných je ovšem sám o sobě silný a nadčasový a Fričova režie nemá vadu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v obci Pruhonice. (dyfur)

Reklama

Reklama