Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Trochu strašidelná komedie o staré dámě, věrném sluhovi a chamtivých příbuzných... Vtipnou situační veselohru Tetička podle úspěšné divadelní hry Jaroslava Tumlíře "Strašidelná tetička" natočil v roce 1941 režisér Martin Frič. Trochu strašidelný, trochu satirický příběh se odehrává ve starobylém zámku, kam se po zprávě o náhlé smrti tety Berty sjíždí chamtivé příbuzenstvo. Netuší, že tetička se těší výbornému zdraví a chtěla si jen vyzkoušet, co k ní její rodina cítí. Do hlavní role osamělé stárnoucí ženy, která čeká na návrat jediné životní lásky, obsadil Martin Frič Růženu Naskovou, na jejímž vyzrálém hereckém umění stojí celá veselohra. Velkou a pro něho nezvyklou příležitost zde dostal také Ferenc Futurista – přízračný majordomus se stal vlastně jeho první a také poslední velkou charakterní rolí. Ve filmu dále uvidíte Františka Smolíka jako dávného tetina ctitele ze staré školy, Theodora Pištěka, kterému zase pro změnu nikdy nedošlo, že jej tetička Berta celý život milovala, Jaroslava Marvana a Růženu Šlemrovou jako manželský pár, soupeřící o tetiččino dědictví s druhým maloměšťáckým párem, který s vervou ztělesnili Zdeňka Baldová a Miloš Nedbal. Nechybí zde ani dvojice zamilovaných, kteří pochopitelně pocházejí z obou znesvářených rodin (Lída Chválová a Jiří Dohnal). Milovníci filmových písniček si jistě rádi znovu poslechnou krásnou sentimentální píseň "Bláhové mládí" od Romana Blahníka a K. M. Walló v podání Františka Smolíka. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

zette 

všechny recenze uživatele

Musim rict, ze postava a cele ztvarneni Berty v podani Ruzeny Naskove me malem dohnala k slzam. Vyborny herecky a hlavne lidsky vykon! Pak je zde neskutecny Ferenc Futurista, ktery se sve role zhostil temer Oscarove. Film ma sice pomalejsi rozjezd, po prijezdu rodin na zamek se ale staneme svedky neskutecne podivane. Vyvolavani ducha u stolu a boure, to jsou veci, ktere si pamatuji od detstvi... Vzhledem k ne zrovna privetivym dejinam se ceskym filmarum povedlo nekolik vybornych filmu v roce 1941. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená komedie, kterých se tohoto typu moc nenatočilo. Místy vtipně strašidelná s typově velmi dobře trefeným obsazením. Milostná část není vůbec důležitá, naopak zásadní postavení zde mají hlášky především "záporných" osob a celková snaha hrabivých příbuzných dostat se k dědictví za každou cenu. Komedie, která vždy potěší. ()

Reklama

domirovec 

všechny recenze uživatele

Přesně jak zmínil Oskar, naprosto neprávem přehlížený film, který velmi příjemně zahřeje u srdíčka. Celé to milé šaškování mezi úžasnou Lídou Chválovou a Jiřím Dohnalem, v případě kterého oholení obličejové pastviny a odstranění brýlí z nosu znamenalo velkou změnu jeho image. Stejně tak například i František Smolík, tetiččin dávný ctitel ze staré školy, který tetičce každou sobotu nosí květiny.. Celé to působí tak mile a hezky, a to i přes ten vzájemný nepořádek a nepohodu, co ty dvě rodinky natropily. Velký pěkný film. 5/5 ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

dneska jsem si to vychutnala,i když to je trochu hořkobolná komedie - připomněla mi vyprávění kamarádky,jak se na pohřbu strejdy poprali chlapi o starou,odřenou,koženou bundu...je smutné,že supi se neslétají jenom ve filmech...paní Nasková byla velmi noblesní,zkusila jsem si ji představit jako dnešní šedesátnici,lezoucí po horách,jezdící na kole,brouzdající po netu nebo píšící komentáře na ČSFD,moc to nešlo :-) ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná komedie o ne zcela ideálních rodinných vztazích, režiséra Mace Friče. Velice inteligentním způsobem nastíněna touha veškerého příbuzenstva (až na výjimky) po dědictví po zesnulé tetičce, kde se naplno projevují charaktery jednotlivých postav. Ve finále se ukáže, že teta ve skutečnosti nezemřela a odhalí se pravá příčina tj. touha po dědictví. Velmi kvalitní námět i scénář o režisérovi nemluvě. Vše doplněno o velmi kvalitní herecké obsazení. V tomto filmu přímo exceloval bratr Emana Fialy Ferenc Futurista (vlastním jménem František Fiala). ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v obci Pruhonice. (dyfur)

Reklama

Reklama