Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Trochu strašidelná komedie o staré dámě, věrném sluhovi a chamtivých příbuzných... Vtipnou situační veselohru Tetička podle úspěšné divadelní hry Jaroslava Tumlíře "Strašidelná tetička" natočil v roce 1941 režisér Martin Frič. Trochu strašidelný, trochu satirický příběh se odehrává ve starobylém zámku, kam se po zprávě o náhlé smrti tety Berty sjíždí chamtivé příbuzenstvo. Netuší, že tetička se těší výbornému zdraví a chtěla si jen vyzkoušet, co k ní její rodina cítí. Do hlavní role osamělé stárnoucí ženy, která čeká na návrat jediné životní lásky, obsadil Martin Frič Růženu Naskovou, na jejímž vyzrálém hereckém umění stojí celá veselohra. Velkou a pro něho nezvyklou příležitost zde dostal také Ferenc Futurista – přízračný majordomus se stal vlastně jeho první a také poslední velkou charakterní rolí. Ve filmu dále uvidíte Františka Smolíka jako dávného tetina ctitele ze staré školy, Theodora Pištěka, kterému zase pro změnu nikdy nedošlo, že jej tetička Berta celý život milovala, Jaroslava Marvana a Růženu Šlemrovou jako manželský pár, soupeřící o tetiččino dědictví s druhým maloměšťáckým párem, který s vervou ztělesnili Zdeňka Baldová a Miloš Nedbal. Nechybí zde ani dvojice zamilovaných, kteří pochopitelně pocházejí z obou znesvářených rodin (Lída Chválová a Jiří Dohnal). Milovníci filmových písniček si jistě rádi znovu poslechnou krásnou sentimentální píseň "Bláhové mládí" od Romana Blahníka a K. M. Walló v podání Františka Smolíka. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená komedie, kterých se tohoto typu moc nenatočilo. Místy vtipně strašidelná s typově velmi dobře trefeným obsazením. Milostná část není vůbec důležitá, naopak zásadní postavení zde mají hlášky především "záporných" osob a celková snaha hrabivých příbuzných dostat se k dědictví za každou cenu. Komedie, která vždy potěší. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Futurista miestami až v démonickej polohe ťahá tento snímok svojim výkonom a bol to v prvorepublikových časoch neprávom prehliadaný herec. "Krkavci" - to sú zase známe tváre a hrajú klasicky to čo majú. Potešil ma i výber Smolíka, typická rola pre neho. Príbeh so známou kostrou i dnes už srandovne nasnímanými búrkovými ľakačkami diváka nemá čím ohúriť. Je to v pohode priemer na jedno pozretie. ()

Reklama

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

dneska jsem si to vychutnala,i když to je trochu hořkobolná komedie - připomněla mi vyprávění kamarádky,jak se na pohřbu strejdy poprali chlapi o starou,odřenou,koženou bundu...je smutné,že supi se neslétají jenom ve filmech...paní Nasková byla velmi noblesní,zkusila jsem si ji představit jako dnešní šedesátnici,lezoucí po horách,jezdící na kole,brouzdající po netu nebo píšící komentáře na ČSFD,moc to nešlo :-) ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Přesně jak zmínil Oskar, naprosto neprávem přehlížený film, který velmi příjemně zahřeje u srdíčka. Celé to milé šaškování mezi úžasnou Lídou Chválovou a Jiřím Dohnalem, v případě kterého oholení obličejové pastviny a odstranění brýlí z nosu znamenalo velkou změnu jeho image. Stejně tak například i František Smolík, tetiččin dávný ctitel ze staré školy, který tetičce každou sobotu nosí květiny.. Celé to působí tak mile a hezky, a to i přes ten vzájemný nepořádek a nepohodu, co ty dvě rodinky natropily. Velký pěkný film. 5/5 ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tak si udělejme menší inventuru. "Vždyť já jsem vdaná" (Služebná Futurisovi na jeho oznámení, že bude dělat médium). "Co tu chcete bílit, od toho jsme tu my". (Kreuzman Smolíkovi). "Vždyť já nejsem zvědavý, to víš z domova" (Marvan Šlemrové na její požadavek, ať se jde podívat, co se děje). "Já, komerční rada?" (Nedbal Baldové na její příkaz Jdi tam!). "Tím se Felixovi chlubit nemůžou." (Šlemrová při vyzdvihování Dohnalových předností). Jinak Futurista bohužel opět nedostal moc velký prostor, co se týče vtipů, Dohnal mě překvapil svým svěžím zjevem, na 36 let nevypadal, zvlášť v porovnání se svým filmovým otcem Marvanem, který byl o pouhé 4 roky starší, nemluvě pak vůbec o jeho filmovém skorotchánovi Nedbalovi, který byl o celý jeden rok mladší. Nasková se na svou roli hodila perfektně, neboť svým tradičním poněkud neživotným výkonem vystihla polomrtvou tetičku dokonale. Abych se přiznal, zezačátku mi byla celkem protivná, jak pořád fňukala, že je sama v tom svém velkém zámku, a přitom to byla pouze její vina. Kdo nechce být sám, kdo chce mít kolem sebe spoustu lidí, musí pro to něco udělat, a né dvacet let jen pasivně vzdychat před obrazem své dávné lásky. Naštěstí to na konci pochopila. Dohnal mě taky naštval, ačkoli ve vztahu k ženám a vzhledu a chování jsme na tom podobně, jeho uháněly a mě dosud né! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v obci Pruhonice. (dyfur)

Reklama

Reklama