John Erick DowdleKamera:
Léo HinstinHrají:
Pierce Brosnan, Owen Wilson, Lake Bell, Sterling Jerins, Spencer Garrett, Bonnie Zellerbach, Claire Geare, Nophand Boonyai, Zoe Addams, Byron Gibson (více)Obsahy(1)
Příběh jedné americké rodiny, která se záhy po přestěhování do jihovýchodní Asie ocitne uprostřed státního převratu. V krajině, kde každý cizinec je okamžitě zatčen a popraven, se zoufale snaží dostat na bezpečné místo. (A-Company CZ)
Videa (18)
Dal bych klidně i odpad, kdyby v tom nehráli mí oblíbenci Pierce Brosnan a Owen Wilson. Naprosto předvídatelná agitka, kde americká rodinka přežije vše, všechny a všechno, kde zlý západ vykořisťuje hodný asijský východ výstavbou infrastruktury a místní nemají jinou možnost, než se vzbouřit a vraždit Američany a střílet po nich z tanku. Běžte do háje s tak falešnými survival filmy, kde nikomu nevěřím nic, ani slovo, ani jeho jednání a kde je jasné, že všichni přežijí. Vietnam rulezz. ()
Nad mé očekávání perfektní thriller, kterému prakticky nic nechybí. Jihovýchod Asie s sebou přináší nezaměnitelnou atmosféru, herecké výkony záporných postav jsou až autenticky mrazivé, přičemž vůbec špatný není ani Owen Wilson. Pierce Brosnan se svoji role zhostil dokonale a pokaždé, když se na scéně objevil, byl No Escape o stupeň výš. Příběh o snaze přežít je značně působivý, patřičně napínavý a sleduje se takřka se zatajeným dechem. S postupem času jsem měl navzdory pár nelogičnostem čím dál tím větší pocit, že si tento počin zaslouží plný počet hvězdiček. ()
Pojďme na to pěkně odzadu, jak to máme my, mazlíčkové, rádi! Důdl se svojským způsobem pokusil napravit křivdy, vzešlé z amerických hrátek ve zlatých šede/sedmdesátých, a nadělal z Vietnamu maják svobody, štěstí a přežití. Chvályhodné. A i jinak se člověk vysloveně pobaví. Ouvn byl pod bičem nekompromisního trenéra donucen hrát, ne jen tak rádoby vtipně čurákovat po place, jak má normálně ve zvyku, a ani jeho penisoidní nos tuto skutečnost není schopen zakrýt. Výborné. Posledním plusem (pro řadového diváka) pak je docela nekompromisní akce, díky které si ujasníme, že vláda lidu není vždy tím, co se nám bude líbit. Vynikající. A přejděmež na osobní úroveň, tedy přínos pro Kulyčka. Jednoho. Našeho. Milovaného. Jak já tohle pustím doma, ušetřím za veškeré případné dovolené ve zbytečně vzdálených destinacích, do kterých by mě jinak mé pukliny hnaly. A to věc je dobrá. Ovšem jestli v brzké době od někoho uslyším ,,ár jů oukchej? Je, ajm oukchej", tak... nebudou oukchej, o to se postarám! Rád bych věděl, zda někdy v dějinách kinematografie padla v jakémkoliv díle nějaká fráze tolikrát, jako zde. Film prudce nedoporučuji nikomu se slabšími nervy. Od cca. dvacáté minuty by se mohl ujistit o tom, že děti rozhodně nechce a kdyby je náhodou měl, ihned je zašlápne, ať se netrápí. Což by bylo dosti na prd, pokud mu jich doma už pár pobíhá... ()
No vida, Dowdle se rozhodl natočit akční thriller, a ten je překvapivě lepší, než jeho dosavadní hororová tvorba, minimálně o třídu. Snad vůbec poprvé oživil postavy, kterým lze fandit a jejich osud vám nebude šumák. Takže když se jeho americká rodina ocitne ve sračkách, musíte jí držet mokré pěsti a jste násilně donuceni jim verbálně pomáhat - "Utíkej, vole, tam nelez a tohle nedělej, nebo všichni chcípnete!" Dá se říct, že Wilson si tu víceméně zopakoval útěkářskou roli, když sloužil Za nepřátelskou linií, takže těch pár přestřelek musí obstarat starej mazák, jemuž Jeden svět nestačil. Podívaná je to pak velmi svižná, místy až adrenalinová (střecha) a natolik realistická, že vaši letošní dovolenou v Thajsku nejspíš odložíte a místo toho si domluvíte něco bližšího. Třeba Šumavu. ()
Před lety zdrhal Owen Wilson před Srby a teď si hodil to samé v bleděmodrém. Jen Balkánce nahradila jakási asijská svoloč a přibyla manželka s protivnými fakany, kteří útěk značně komplikují. Na začátku jsem sice ocenil, že se šlo rychle na věc a režie nezdržovala nějakou předehrou, ale zhruba po půlce se to utíkání stalo jednotvárným a nudným. Wilson není špatný herec a určitě by se dokázal prosadit i mimo komediální žánr, ale tudy to určitě nepůjde. 30% ()
Photo © The Weinstein Company

- Možný dôvod zmeny názvu filmu z pôvodného "The Coup" (v preklade prevrat), je práve to, že rok po natáčaní v Thajsku v krajine nastal prevrat. (Real Tom Hardy)
- Vojaci v závere filmu kričia na rebelov v angličtine. V skutočnosti by kričali buď vo vietnamčine, khmérčine alebo vo francúzštine. Nikdy však nie v angličtine. (Real Tom Hardy)
- Annie (Lake Bell) sa počas scén barikádovania v hoteli menia medzi prestrihmi menia topánky. Keď sa schováva v kúpeľni, je obutá, keď odtiaľ beží zaterasiť vchodové dvere, je vyzutá, a keď beží otvoriť dvere, je zase obutá. (Real Tom Hardy)