Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (343)

90125 

všechny recenze uživatele

Zaujmava predloha este zdaleka nerobi dobry dokument. Scenar tohoto filmu pripomina clanky z bulvarnych casopisov. Senzacia za kazdu cenu. Povyberane a poprekrucane polopravdy a mystifikacie. Nic co by slo do hlbky a po faktoch. Tvorcovia robia so spevaka superhviezdu. Pre vsetkych vo filme je to ten NAJuzasnejsi umelec, s NAJuzasnejsou hudbou sveta a stretnutie s nim bolo tou NAJuzasnejsou udalostou ich zivotov. Nic, nez jedno velke komercne klise. Pri vsetkej ucte, ale tvrdit, ze Rodriguez bol s dvoma tuctami existujucich pesniciek, lepsi pesnickar nez Bob Dylan... To by bolo ako tvrdit, ze Robert Fico je vyznamny slovensky politik. Sam Rodriguez povedal, ze pred tym nez zazil chvilku slavy v Juznej Afrike, mal velky uspech v Australii. Tento fakt tvorcovia filmu akosi uplne opomenuli. Nepasoval im do scenaru "hladania strateneho spevaka". Tiez som sa docital, ze tvrdit, ze Rodriguez bol v Juznej afrike slavny ako Elvis, alebo Beatles by bolo znacne prehnane. Ako to, ze tie slavne koncerty v 1997mom, po jeho "objaveni", boli natocene len na rucnu VHSku ? V skutocnosti Rodriguez nikdy nebol "strateny". Len sa vykaslal na music business a robil komunalnu politiku. Pravdepodobne sa nikdy hviezdou ani stat nechcel. Chceli to len tvorcovia tohoto filmu. Ak dostal tento film Oscara za najlepsi dokument, tak to bolo v roku 2012 s dokumentami velmi zle. 44 % ()

jakup57 

všechny recenze uživatele

Kam sa hrabú všetky filmy, ktoré som videl za posledné týždne? Oj, ako je len dobre urobený tento dokument, ale to hlavne preto, že na jeho konci je veľký človek...Radosť pozerať a ešte radšej ho stretnúť hoc len ako člen davu na koncerte...85% ()

JimWalker007 

všechny recenze uživatele

Taký neskutočný príbeh o skromnom Ježišovi s gitarou, až mám silné podozrenie, že je to fikcia... Ale ak je ten Rodriguez naozaj taký, ako ho popisuje film, tak klobúk dole...Keby žil v Tibete, určite je dalajlámom... ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

Já vůbec samozřejmě netušil. I proto se mi to líbilo. A pozor ta hudba je neskutecna, na 70. léta nechápu že ho nikdo neznal... ()

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Hodně z toho cítím typickou anglofonní vlastnost, hrozně se rochnit v celkem jednoduchém příběhu přehnaně moc. Hodinka by stačila. "Something absolutely amazing happened. We found a clue! Wow!" No a rozhodně nemůžu dát plné hodnocení jinak krásnému dokumentu, který se úplně, ale dočista úplně vykašlal na zásadní fakt, že ten borec zdaleka neprorazil jenom v JARu, ačkoliv tam nejvíc, ale i ve většině ostatních anglofonních zemích jižní polokoule, specielně v Austrálii. To by se jistě dalo prominout jihoafrickým fans v 90. letech, amatérům pár let po izolaci, ale rozhodně ne severoevropským dokumentaristům v 21. st., profesionálům, kteří naposledy zažili izolaci ještě před vynálezem parního stroje. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny film, ktorého príbeh mohol napísať len sám život. Neskutočná story o hudobnej legende, ktorá ani nevie, že je legendou. Najprv som nechápal, o čom tento film vlastne bude, ale po jeho pozretí konštatujem, že ma fakticky priam až chytil za srdce a určite ho radím medzi vôbec najlepšie (dokumentárne) životopisy. A to mu o to ani vôbec nejde. ()

margita figuli 

všechny recenze uživatele

tak toto bola pecka. nie nadarmo sa vravi, ze zivot pise tie najpodivuhodnejsie pribehy. a klobuk dole pred dokumentaristami, ktori tie pribehy vytahuju na povrch a este takouto putavou a angazovanou formou. ()

flegmos 

všechny recenze uživatele

tazko uveritelny ale pravdivy pribeh o skvelom hudobnikovi, vynimocnom textarovi a skromnom cloveku, s ktorym sa zivot nemaznal. ak mate radi folkovu hudbu na sposob boba dylana e ste ho nepoznate po zhliadnuti tohoto dokumentu budete hladat v obchodoch jeho hudbu. ()

gerry007 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější je na tom to, že největší záhada tohothle neobyčejného příběhu není to, že se někde stane v jedné zemi superhvězdou a neví o tom, největší záhada je to, že je někdo TAKHLE dobrej a nikdo ho kromě JAR nezná. Jináč film je přesně takovej, jakej by se dal v příběhu, jako je tenhle, očekávat. Takže paráda. ()

xyro 

všechny recenze uživatele

Podle pravdivé události? Příběh tak neuvěřitelný, že kdyby byl vymyšlený, byl by naprostým kýčem. Postupné odkrývání osudu zpěváka Sixta Rodrigueze podkreslené jeho hudbou - jedním slovem balada. Přihlouplý úsměv, se kterým jsem odcházela z kina, mě pak neopustil několik dní. ()

Ether 

všechny recenze uživatele

Zvláštny pocit sa kdesi ukotví po zhliadnutí. Napriek tomu, že v prvom rade ide o dokumentárny film, tvorcovia sa veľmi citlivo pohrávali s dramaturgiou a tým, ako bude pôsobiť na divákovu emocionálnu stránku. Detektívka a mierne okázalá mystifikácia dominujúce v prvej polovici filmu sa prehupnú do neuveriteľného príbehu jedného človeka vo veľmi osobnej rovine. Nezanedbateľný sa mi vidí láskavý humor, ktorý vychádza zo spontánnych reakcií ľudí v rozhovore, ale predovšetkým z neočakávaných zvratov a úsmevných podivuhodností, ktoré sa o "Sugar Manovi" dozvedáme. V celku netypický dokument a to nielen príbehom, ale aj spracovaním. Hneď som ochotná odpustiť niektoré nejasnosti, ale to patrí asi do celkovej atmosféry filmu s fluidom mystifikácie. Tvorcovia sa napokon veľmi jasne rozhodli ísť predovšetkým po jednej významovej línii a nerozdrobovať ladenie filmu. A skutočne nečakaný záver, má svoju hĺbku. PS: Pred časom som natrafila v rádiu na zvláštnu pieseň, a keďže som si ju chcela ešte vypočuť, zistila som, ako sa volá, pričom vysvitlo, že je z akéhosi filmu - to ma doviedlo až do kina. Na tej hudbe jednoducho niečo je... ()

lukas.frydry 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně vynikající dokument, obě alba mám dost naposlouchaná a možná je to dobře, že se z něj nestal další bob dylan, takto asi zůstal skromným člověkem :) ()

quintes 

všechny recenze uživatele

Nič som o Rodriguezovi nevedel, chválabohu, inak by som tento úžasný dokument nemohol ohodnotiť 5*... Ako sa píše v iných komentároch, ani najlepší scenárista nenapíše tak dobrý dej ako sám život.... ()

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama