Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nepolíben obsahem, nepolíben komentáři, těšil jsem se na další normalizační brutku. Dle názvu s latinskoamerickým šmakem jsem to tipoval na něco špionského a tak nějak tušil, že by se to mohlo odehrávat i mimo kraj oplývajícím mlékem a strdím. Nu, celkem jsem se trefil. Ze záporáků se však kupodivu nevyklubali žádní agenti západních mocností usilujících o rozvrat socialistického pookupačního blaha u nás, ale farmaceutická společnost. No a z oné zápletky mi nejdříve spadla čelist. A nejn z ní, ale i z cizokrajné návštěvy! To jsem vážně nečekal! Chudák starej Fryč! :-). --- Z filmu se nakonec vyklube taková podprůměrná sci-fi záležitost, která není ani napínavá, ani nějak extra nadpřirozená. Naštěstí je film (nyní použiji tehdejší mluvu avšak k dnešnímu pohledu) ideologicky prakticky nezávadný a kromě snahy agentů získat lék (zřejmě hlavně proto že jej lze zneužít i jako zbraň) by člověk vůbec nepozanal, že se to točilo v na začátku sedmdesátek. Mám ale k filmu zajímavou příhodu! - K filmu jsem se nemohl dostat a byl jsem rád, že jsem na něj narazil alespoň na YTB. Ještě než začal se však na obrazovce rozsvítilo obrovské srdce a posléze se objevil obrázek s Aštarem Šeranem. Ano modří už vědí - velitelem to Vesmírných lidí, které propaguje Aštar Ivo Benda povětšinou dštskými obrázky mimozemšťanů. Ty jsou něco na pomezí naivity, kýče a náboženského poblouznění. Dle něj čekají tam nahoře v obřích lodích aby nás mohli evakuovat. Tedy ty, co ještě nejsou očipovaní a pod vlivem ještírků. Koho tohle hodně husté a vtipné sci-fi zaujmulo, doporučuji navštívit web vesmírní-lidé. Naštěstí po Aštarovi začal film a tak jsem se uklidnil, protože jsem si zprvu myslel, že jsem obětí čehosi nehumorného. Nerad si něco pouštím a pak zjišťuji, že to není ono. Skoro celý film jsem přemýšlel, proč to tam kdosi takto uploadnul a pak mi to došlo! Ori a Seturi přeci říkali, že jsou z Plejád! A z těch je i Aštar Šeran, velitel vesmírných lodí!!! No nic, jdeme hodnotit. Dávám za dva aspiriny vyrobené v továrně BAYER. * * ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Majka z Gurunu v odrastenejšom vydaní a ešte aj účes sa vydaril ako cez kopirák, či už tmavý alebo blond. Inak je to sci-fi bez efektov, bez príbehu, len ako melancholická uspávanka. Hľadanie univerzálneho lieku na všetko v brazílskom pralese prebieha hlavne formou čítania zo zápiskov, návšteva skutočného Ria film iba mierne oživí. V závere sa dočkáme srdcervúcej romantiky, aspoň tam mohol scenár vmontovať niečo zaujímavé. ()

Reklama

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Trochu utahaný film se spoustou nedostatků, ale u mne to projev Božidary Turzonové vytáhl na čtyři hvězdy. Jinak chvílemi člověk kroutil hlavou nad rychlo přesuny mezi Prahou a Tatrami, rozpravami o bezmajetkové společnosti či nasazováním paruk (např. proč Orioně nasadí paruku po příjmu do nemocnice?). A nechtěně vtipná byla automobilová honička v závratné rychlosti 120 km/h zakončená až "americkým" výbuchem. A zase další skopčácká role pro Otto Ševčíka. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

V Československu se točily jen dva druhy sci-fi: komedie, které bývaly slušné, a vážné filmy, které až na pár výjimek (třeba Ikarie XB-1) byly kraviny. Bohužel Akce Bororo patří do té druhé kategorie. Jedna zajímavůstka - tenhle film jde celý stáhnout z webu Vesmírných lidí, kteří si myslí že je natočený podle pravdy :-) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry dozajista nadprůměrná záležitost. Alespoň v době vzniku film vedle naší běžné filmové produkce plné filmů s postavami soudruhů řešící pracovní úkoly kdovíkolikátého sjezdu Komunistické strany, působil jako zjevení. Masová návštěvnost nebyla a tak film celkem neprávem upadl v zapomenutí. Zajímavá zápletka a především milostná linie vynahradí absenci trikových sekvencí. Hlavní obsazení postavy Ori-Any slovenskou herečkou Božidarou Turzonovou byl dobrý tah. Dalším plusem bylo, že nebyla předabovaná a tak její postava byla o to více uvěřitelná. Celkovému vyznění filmu hodně pomáhá Hapkova hudba. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Fričova vila se ve filmu nachází na adrese Pod vyhlídkou 5, Praha-Střešovice. Skutečná Fričova vila, pojmenovaná Božínka, se nacházela na adrese U Malvazinky 148/18 na Smíchově. I přes četné snahy se nepodařilo vilu památkově ochránit a v roce 2005 byla zbourána. (sator)
  • V úvodních titulcích jsou dvě chyby: Jsou uvedeni J. Ševčík a J. Furst, což je špatně. Správně mají být uvedeni Otto Ševčík (špión) a Vladimír Fürst (profesor Pereira, brazilský etnolog). (pjotri)
  • Ori-Ana (Božidara Turzonovová) je otrávena ve vlaku, přičemž má zrzavé vlasy. V následujícím záběru leží v nemocnici a má bílou paruku. Není pravděpodobné, že by měla čas a náladu měnit svůj účes poté, co byla otrávena. (pjotri)

Reklama

Reklama