Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

,,Stačí jen kapička vody navíc a Bororo pak už ne život, Bororo pak nic..." Nebýt těch zápaďáckých zlých agentů, oné pověstné přebytečné "kapičky vody", považoval bych tuhle československou sci-fi za téměř dokonalou. Parádní je už samotný nápad využít reálné postavy cestovatele Alberta Vojtěcha Friče a jeho výzkumných cest do krajů jihoamerických Indiánů. I při minimalistických tricích a nemožnosti točit v zahraničí dýchá z filmu jistá exotičnost (viz i dialogy v různých cizích jazycích). Téměř exotická krása pak sálá z Božidary Turzonovové v roli mimozemské ženy Ori. A vrcholem všeho je téměř nadzemská ústřední melodie Petra Hapky. Škoda jen té přebytečné "kapičky vody" ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Kdyby takto ambiciozní scénář zfilmoval Jindřich Polák, mohlo z toho klidně být velmi slušné sci-fi, jenže film bohužel natočil zaměnitelný normalizační řemeslník Otakar Fuka. Místo fantaskní poetiky nás bohužel čeká normalizační šeď, typická hlavně pro Fukou často natáčené krimi filmy, s čímž souvisí i dost jednorozměrné herecké pojetí postav, které sklouzává až do nechtěné komedie. Matyášův hlavní hrdina je bohužel příliš v zajetí dobových klaďáckých klišé od sebejistého vystupování po lehký patos, zatímco záporáky poznáme hlavně podle jejich západního původu. Právě politický podtext filmu se v kontextu žánrového díla jeví dost rušivě, ale zas na druhou stranu dobře ilustruje způsob, jakým režim využíval svou proklamovanou podporu dekolonizace, neboť indiánský kmen Boro sice znal zázračný lék a byl obětí utlačování, ale to hlavnímu hrdinovi nezabránilo v tom, aby o jeho příslušnících spasitelsky mluvil jako o ubožácích. Lévi-Strauss ani Leopold Pospíšil holt asi na Barrandově moc v povědomí nebyli. ()

Reklama

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Trochu utahaný film se spoustou nedostatků, ale u mne to projev Božidary Turzonové vytáhl na čtyři hvězdy. Jinak chvílemi člověk kroutil hlavou nad rychlo přesuny mezi Prahou a Tatrami, rozpravami o bezmajetkové společnosti či nasazováním paruk (např. proč Orioně nasadí paruku po příjmu do nemocnice?). A nechtěně vtipná byla automobilová honička v závratné rychlosti 120 km/h zakončená až "americkým" výbuchem. A zase další skopčácká role pro Otto Ševčíka. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Mám k tomuto filmu nostalgii z mládí a tak proto to vysoké hodnocení. Přesto si ale myslím, že film i po 37 letech má atmosféru a bez počítačových efektů i napětí. Má ale i něco podstatného navíc - konfrontuje mnohem vyspělejší civilizaci s tou naší a značně prohráváme. "Vy lidé jste tak pyšní a přitom tak málo víte!" Tuhle větu mimozemšťanky ve velmi zajímavém podání B. Turzonovové si pamatuju od prvního shlédnutí filmu. Nebo: "Vysíláme stále signály do vesmíru a snažíme se o spojení. Proč jste se nám neozvali?" Váš svět je rozdělený. Válčíte spolu. Nikdo se za vás nemůže zaručit." Hrozně by mne zajímalo který pitomec napsal oficiální text distributora k filmu. Proč proboha ČSFD převezme vše, co distributor zplodí?! Autoři filmu se lopotí s tajemnem a dramaturgií, aby byl divák napnut a překvapen a pak nějaký trol vybreptá vše na pár řádcích. Nakopat do zadku!!! ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

V Československu se točily jen dva druhy sci-fi: komedie, které bývaly slušné, a vážné filmy, které až na pár výjimek (třeba Ikarie XB-1) byly kraviny. Bohužel Akce Bororo patří do té druhé kategorie. Jedna zajímavůstka - tenhle film jde celý stáhnout z webu Vesmírných lidí, kteří si myslí že je natočený podle pravdy :-) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Motorový člun na Amazonce byl zřejmě zapůjčen od oddílu SNB z Orlíku, či jiné přehrady. Jedná se o typ, hojně používaný těmito jednotkami a v záběru je jasně vidět modrý maják před čelním sklem. (Scott67)
  • Ori-Ana (Božidara Turzonovová) je otrávena ve vlaku, přičemž má zrzavé vlasy. V následujícím záběru leží v nemocnici a má bílou paruku. Není pravděpodobné, že by měla čas a náladu měnit svůj účes poté, co byla otrávena. (pjotri)
  • Vo filme sa veľa cestovalo, ale štáb nevytiahol päty z rodnej krajiny, cudzinu vykúzlil zábermi z archívu, ktoré zaplietol pomedzi nakrútený materiál. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama