Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

Niles 

všechny recenze uživatele

Smutný pohľad na hyenizmus toho najhrubšieho zrna. Predvádzacie akcie s cieľom manipulácie a vymývania mozgov seniorom. Ono je ľahké povedať, že je to čiastočne ich chyba, že na podobné akcie jazdia dobrovoľne a niektorí opakovane, ale predstavte si, že ste dôchodca žijúci úplne sám v starom rozpadajúcom sa paneláku a odrazu vám príde ponuka na podujatie plné zábavy a jedla zdarma. No nešli by ste? Týchto si potom firmy pozbierajú a ťahajú z nich peniaze tými najhnusnejšími praktikami. Palec hore za to, že sa točia takéto dokumenty, ktoré rozprúdia diskusiu a snáď prispejú k zlepšeniu situácie a všetci takýto šmejdi aj s ich šmejdmi skončia v base, kam patria. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument, který ukazuje neskutečné praktiky vychytralých jedinců, kteří se snaží obohatit na úkor důvěřivých důchodců, kteří se chtějí podívat do světa, ochutnat klobásky nabízené v letáčcích a místo toho jim je vnuceno zboží, které bylo vyrobeno někde v Číně a je vydáváno za kvalitní a ještě za přemrštěné ceny, i když prodejci uvádí, že je zboží několikanásobně zlevněné. Bohužel takový důchodce, kterému seberou občanku a vyhrožují mu, že ho nevezmou do autobusu na jejich praktiky přistoupí a pak každý měsíc čeká ve schránce na složenku se splátkou, kterou musí uhradit. Snad díky tomuto dokumentu si takový výlet hned rozmyslí, i když někteří jsou i tak nenapravitelní. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Podvodnický ksindl, nadávají jedni. Já tu sadu hrnců i parní čističe vezmu, nahrávají jim druzí. Účastníci se stydí, zloději se smějí a je dost úsměvné, že se ledy začaly hýbat až na základě „nějakého“ dokumentu. Ten mapuje úskalí předváděcích akcí, upřímně řečeno nic moc přínosného nepřináší (oni ti důchodci o všech těch nástrahách moc dobře vědí). Začínáme úsměvnějšími momenty, logicky se dostáváme i k houstnoucí atmosféře, kterak už létají výhružky a urážky, zabavují se občanky a objevují slzy. Samozřejmě tak může dopadnout i člověk, kterému je pětatřicet. Jedna návštěva lichvářů a výsledek je velmi podobný. Katarze mi ovšem v případě dokumentu mladé Silvie Dymákové chyběla. Lehce vadily i zbytečné povzdechy vypravěče Ondřeje Vetchého. O laxnosti zákonů moc dobře víme své. Ve finále ale spokojenost!! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Senioři bez Boha, bez smyslu života, za socialismu vychovaní, ponechaní demoliberálním režimem samým sobě, pochopitelně zabředlí v materialismu, jsou snadno manipulovatelní a stávají se závislí na kdejaké pitomosti. Zdravá společnost by měla chránit slabé, staré, nemocné, vdovy a sirotky, jenže ta tu prostě není. Děsí mne, že tito lidé, co opakovaně na předváděcí akce jezdí (i ti, kteří je organizují) mají stejný voličský hlas jako např. vysokoškolský profesor nebo poctivě pracující zemědělec se sedmičlennou rodinou... Bohužel, sama podstata problému v tom slavném dokumentu nezazněla. - Dobrý komentář: slunicko2 . ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Prastarý dokument, jménem Jak Krteček ke kalhotkám přišel, měl mnohem působivější tvář, i když mentální úroveň aktérů byla zhruba stejná. Nepopírám přelomový význam, který pro vzburcování laxní veřejnosti, toto veledílo mělo, souhlasím se všemi rozhořčenými hlasy, že za tohle by se měly sekat ruce, nebo aspoň nasekat na holou, i když tady je otázkou komu:-)). Je dobře, že mladá a zřejmě odvážná režisérka nakousla toto shnilé jablko, ale je škoda, že její práce dopadla , jak dopadla. Výsledkem je amatérská práce, plná roztřesených záběrů z tašky pod stolem, ubulených debilů, kterým není pomoci, rozmazaných ksichtů a zašumělých výkřiků. Škoda, závažné téma tohoto formátu si zasloužilo lepší zpracování, takto je to dobré jen jako ročníková práce ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Výraz „šmejd“ byl do češtiny převzat i se svým původním lexikálním významem ze staré němčiny, kde slovo „schmeid“ znamenalo drobné věci ze železa, mosazi apod. Šmejdem se tedy původně rozuměly nějaké drobné kovové (postupně i jiné, zvláště textilní) předměty, s nimiž se obchodovalo. Prodejci těchto věcí, šmejdíři, patrně poměrně často při výkonu svého řemesla inklinovali k nepoctivému jednání, zvláště vydáváním nekvalitních a bezcenných věcí za hodnotné. (sator)
  • Autorka původně neměla v úmyslu natáčet celovečerní film. Plánovala, že bude s natočenýmy záběry jen dělat osvětu v domovech důchodců. Kvůli velkému zájmu televize, distributora i široké veřejnosti se ale rozhodla pro film. (FoxxX)
  • Obličeje prodejců jsou v dokumentu rozmazané, aby se autoři chránili před právními kroky ze strany "šmejdů". (L_O_U_S)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama