Reklama

Reklama

Cesta ven

  • Slovensko Cesta ven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Fr 

všechny recenze uživatele

„MŮŽETE MI ŘÍCT, JAK SE MÁM ODLEPIT OD DNA?…“ /// Tak já si taky myslím, že je strašně důležitý, že se točej tyhle filmy. Je třeba ukázat (i světu!) realitu. A jako u všeho, i tady můžou bejt různý pohledy. Nemyslím festivalovej pohled. To je jasný, že tohle posbírá ceny od Chánova po Porubu. Spíš myslím ten lidskej. Sri Kumar Vishwanathan šáhne do šrajtofle plný státních prachů a vobyčejnou trubku (myslím mimořádně sebe) zaujme všechna ta negramotnost, duševní prázdnota, nespolehlivost a logická bezvýchodnost týhle rodiny. “ŘIDIČÁK MI VZALI, PROTOŽE JSEM ČERNEJ!“ „– Ne, vzali ti ho, protože seš debil!“ (Umění pojmenovat věci pravejma jménama je dobrým začátkem, ale buď v klidu, z tohodle mráčku nezaprší…) Rád se vydávám na filmový vejlety do „skanzenů“ různejch zemí. Naposledy třeba Daldryho Odpad. Ovšem takovejhle film nepotřebuje ani promakanej scénář. Stačí „je“ nechat mluvit, zajít na (etnickou) diskošku nebo nejlíp na ubytovnu. Pak i osoba jako já, rozumí naprosto všemu. I tomu, že tady nemůžou bejt šťastni! (ty ses díval, že Tomio?) Nebo ste mi tím chtěli říct něco jinýho? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Před barákem mi parkuje auto plný černochů. 2.) Nechápu, proč u nás romáci přestali chodit na Úřad práce. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne (nebo 2) AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách průměrný film. Chyběla mi tam su(y)rovost. Kritikům asi stačí málo. Pokud je vzorec k úspěchu: love story rozhádaných partnerů, výhružky na kameru, lámání rukou mimo kameru, střet s úředníky, zastavárna, prostituce, pak jsem výsledkem zklamán.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zařazení do programu ČT týden před udílením cen ČL vnímám téměř propagandisticky. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Předpokládal jsem, že Cesta ven bude patřit k nejlepším filmům roku. V mém osobním žebříčku se posouvá na pěkné druhé místo, jelikož u mě Fair play z prvního místa asi už nic nesestřelí. Zpočátku jsem se musel trošku vnitřně srovnat s tím, že hrají neherci, na druhou stranu je to vlastně pokaždé lepší, než když herci nehrají :-) Celý film výrazně táhne hlavní představitelka, její Žaneta je místy až neskutečná kvůli své zarputilosti a tvrdošíjnosti, s jakou se stále snaží svůj život zlepšit a najít tu cestu ven ze dna. Nemohu však zpochybnit, že takový člověk nemůže existovat. Téměř celou dobu na mě doléhala velká beznaděj, zoufalství a marnost, což jsem naposledy pociťoval u Poupat. Ale právě díky Žanetině urputném boji do toho zoufalství pronikají paprsky naděje. A nechybí i humor, který tu dusnou atmosféru trochu odlehčí. Střídají se tu silnější i slabší momenty, u nichž divák pochybuje nebo kroutí hlavou, ale celkový dojem je rozhodně pozitivní. Petr Václav patří k našim nejpozoruhodnějším režisérům a téma sociálních konfliktů jej asi hodně zajímá. Mám obavy, že Cesta ven půjde ve šlépějích loňského Jako nikdy, proto mu přeji mnohem více diváků, i na ČSFD je pouhých 222 hodnocení! ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Po opakovanom pozretí konštatujem, že to nie je len "film o dôležitej téme", ale je to aj sakra dobre zrežírované. Inými slovami, nespolieha sa to na exploatovanie danej témy. Je to nekompromisná demýtizacia rôznych klišé okolo rómskej menšiny a dokonca si to nekorektne z rómov a z ich biedneho sociálneho statusu robí srandu. Napriek tomu, že je to riadna nakladačka, sa pár krát v kine aj schuti zarehocete, niektoré scény sú fakt dobrá satira nielen na naivných rómov ale na život na dne vôbec. Hlavná postava je top, napriek tomu, že sa stráni kriminality a chce viesť normálny život, tak nepôsobí tézovito a neživotne ako pionierske postavy z iných filmov na danú tému v našej proveniencii. .............Toto dielo navyše završuje obdobie rozkladu klasického inštitucionálneho vzniku filmov v ČR. Keď sa spätne pozrieme na posledné roky, tak všetky zaujímavé filmy v ČR vznikli buď v neobvyklom produkčnom zázemí (Hoříci keř v HBO) alebo sú ich tvorcovia výrazne ovplyvnený zahraničným umeleckým kontextom (režisér diela Hany študoval v Anglicku, Petr Václav žije dlhodobo mimo ČR). Ten inštitucionálny rozklad bol zavŕšený aj oficiálne, keď Cesta ven dostala tú bezvýznamnú cenu zvanú Český lev (kiežby ju teraz zrušili :D ). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Navzdory vcelku pozitivním recenzím i řadě proměněných nominací na lva (protože nám vládne pokrytectví a nechceme být označováni za rasisty, že), jsem čekal čistě manipulativní záležitost od začátku do konce. Něčeho takového jsem se ovšem dočkal jen z menší části, tvůrci naštěstí netlačili zbytečně moc na pilu a mile mě překvapili snahou o jakousi alespoň místy trochu objektivní sondu a sebereflexi, což rozhodně kvituju. A z hlediska dramaturgického se mi také dostalo docela slušně odvedené práce. Osobní výtku bych měl k ale faktu, že jsem postavám chvílemi špatně rozuměl (když mluvili česky, samozřejmě), což možná byl částečně účel, ovšem celkově to padá na hlavu zvukaři (a lva v této kategorii považuju za největší výsměch). Ve výsledku to vidím na čistý průměr. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Zdeněk Godla získal roli ve filmu tak, že v Chomutově prováděl veřejně prospěšné práce a všiml si, že na dvoře pošty probíhá filmový casting právě pro tento film. Přihlásil se a roli získal. [Zdroj: e15.cz] (Scalex)
  • Mária Ferencová-Zajacová přišla na pražský casting, na němž byla angažována jako asistentka castingu. Postupem času ji režisér obsadil do role Andrey. Má syna, po dlouhá leta pracovala jako číšnice. Dálkově studuje Střední školu sociálně-právní se zaměřením na etnikum. (Zdroj: Cestaven.cz)
  • David Ištok byl jedním z prvních, kteří pomáhali při scénáristických obhlídkách. A byl jedním z posledních, kdo nakonec dostal roli ve filmu, jelikož volba dvou hlavních představitelů byla uzavřena až po dlouhém a rozsáhlém castingu. (Zdroj: Cestaven.cz)

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Reklama

Reklama