Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spisovatel, vysněný hrdina brakových románů a nejlepší role Jean-Paula Belmonda... Bob Saint-Clare je nejlepším a nejrafinovanějším agentem na světě. Je vším, o čem sní jeho duchovní otec v malém pařížském bytě s otlučeným psacím strojem. Není divu, že se prolínají jejich osudy a že uklízečka, která vytrhne spisovatele ze soustředění, klidně luxuje i při přestřelce nebezpečných gangsterů. Francois Merlin je autorem už jedenačtyřiceti románů o příhodách nepřemožitelného agenta a právě dokončuje další. Na rozdíl od svého hrdiny se však nemotorný Francois neustále potýká nejen s všedními starostmi, ale také s nedostatkem peněz, a to navzdory skutečnosti, že jeho romány hltají po světě miliony čtenářů. Své trable si spisovatel vybíjí pouze tím, že všechny, kteří mu komplikují a znepříjemňují život, přenáší do svých románů jako záporné postavy, se kterými si jeho agent Bob hravě poradí. Svého lakomého nakladatele Charrona, který na něm vydělává velké peníze, ale odmítá mu vyplácet zálohy, projektuje do role svého úhlavního nepřítele Karpofa a Arianne má svůj předobraz v půvabné sousedce, studentce sociologie Christine. Ta si jednoho dne půjčí jeho knihy, aby s jejich pomocí mohla napsat sociologickou studii o důvodech obliby podobné literatury, což si Francois špatně vyloží a začne se o ni ucházet stylem svého hrdiny, neodolatelného Boba. Tím však u dívky neuspěje. Francois už má dost krvavých dobrodružství, sní o kvalitní knize, kterou chtěl kdysi napsat, a rozhodne se svého agenta zlikvidovat... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (675)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Spisovatel Francois Merlin se nespokojeně prokuřuje životem ve svém nefungujícím zatuchlém bytě. Vymyslel postavu nepřemožitelného světáckého agenta Boba Saint-Clara, který sice neumí mariovenetsky, ale za to s úsměvem na rtech svádí nadrženou agentku Ariannu, během řeči mimoděk postřílí hromady nepřátelských agentů (neko kohokoliv jiného), rozcvičuje se na rotopedu i klavíru, machruje tasením hřebenu z plavek a dalšími efektními kousky udivuje čtenářskou obec. Jenže Merlin začíná svoje namachrované alter ego nenávidět a klapající klávesy psacího stroje už pod hbitými prsty autorovými připravují superhrdinovi pomstu, stejně jako všem, kteří mu znepříjemňují civilní život. Tohle je komedie dle mého gusta, při jejímž sledování se valí tuna hlášek, z nichž vybírat jedinou by bylo vůči ostatním nekorektní. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si musí pravidelně pouštět příznivci teorie, že autorovo dílo je neoddělitelné od jeho života :-) Belmondo je jako spisovatel brakových knih neodolatelný, jeho kompenzování si frustrací z reálného života v literární tvorbě ohromně vtipné a některé dialogy či parodické scény v románu naprosto neskutečné, prostě celkově ideální film na zasmátí po dlouhém a úmorném dnu. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Skvělá žánrovka stírající rozdíl mezi realitou spisovatelova nudného života a životem jeho vysněného hrdiny. Kupodivu naprosto uvěřitelně podané zpodobnění spisovatelovo mysli. Pokud totiž sami někdy něco napíšete, s největší pravděpodobností totiž vkomponujete svůj osobní život a lidi ve vašem okolí do svého románu. A to právě dost podobným způsobem jako to dělá ve filmu spisovatel v podání Jeana Paula Belmonda. Mám neodbytný pocit, že filmu nejvíc sluší ta doba, ve které vznikl a doba, ve které jsem to viděl. Už dopředu hrozím pěstí potencionálním americkým tvůrcům, kteří by se rozhodli o remake (ono se to tak trošku nabízí). Belmondo a Bissetová jsou ovšem nepřekonatelní. Stejně tak jako nepřekonal Tom Hanks Pierra Richarda v Blondýnovi. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Bondy nebo Bourny, je tu Bob Saint-Claire. Parodicky pojatý filmek má všechno, co lze od podobného typu očekávat, a přitom to člověka neurazí. Belmondo je v roli superagenta výtečný. Zdá se mi však, že film trochu ztrácí tempo a je až příliš předvídatelný, takže se člověk tak nebaví. Na to, že parodie nesnáším, jsem ale velmi spokojen. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Božská komedie se skvělým Belmondem a vůbec – se vším. Hlavní hrdina je spisovatel béčkových akčňáků, kterého úspěch nejen na ulici nepozdraví, ale pro jistotu se mu vždy vyhne kilometrovým obloukem. Snad i proto si svůj život vynahrazuje svojí literární postavou - alteregem Bob Saint-Clarem, jež je mužný, drsný, vzrušující a vůbec tak nějak mající vše, co spisovatel postrádá. Tyto dva paralelní světy se pak vzájemně vymezují výsostně zábavným i chytrým způsobem, kdy se Belmondo mstí opozdilým pošťákům rozstřílením na řešeto, nebo neochotným opravářům vyhozením do vzduchu. Úžasné je pak pozdější vkrádání se skutečné reality do fikčního světa a naopak. Čím více je Saint-Clare ničen a hanoben, tím více se sám autor stává Saint-Clarem, suverénem a hrubiánem, ovšem na druhou stranu ztrácí něco ze své křehkosti. Film, který mimo jiné poukazuje na to, že nikdo z nás není (a ani nemůže být) tak dokonalý jako románoví hrdinové a smíření se s tím je prvním krokem ke změně k lepšímu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (24)

  • Během natáčení scény, při které François Merlin vyskočí za jízdy z auta, si Jean-Paul Belmondo zlomil nohu. Ve scénáři byla totiž rychlost auta psána v km/h, ale jelikož se scéna točila s americkým autem, které má tachometr udávaný v mph, byla rychlost podstatně vyšší. (frolish01)
  • Klasický český dabing s Janem Třískou výrazně pozměnil vyznění filmu. Nejenže Tatiana (Jacqueline Bisset) byla přeložena jako Ariana, ale i Albánie byla změněna na fiktivní stát Marina Veneta. (L_O_U_S)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama