Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (122)

Fr 

všechny recenze uživatele

TENTO FILM JE VĚNOVANÝ ISLANDSKÝM RYBÁŘŮM… /// Zdokumentování jedný události. Žádný zbytečný vykecávání, vožrat se, hup do kocábky a hyjé! Za 25 minut může začít vodní dobrodružství Gulliho, člověka, kterej zvítězil nad Atlantikem. Kormákur je zručnej řemeslník, takže přesto, že nemíní plejtvat vaším časem při ,,katastrofě“ samotný, udrží pozornost po celou dýlku. Jestli teda máte smysl pro příběhy s trochou zázraků. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen filmy podle skutečnosti. 2.) Nevím jsk zjistit, jestli mám v sobě kus tuleně (ne v žaludku, prostě tak nějak všeobecně…). 3.) Thx za titule ,,John Doe“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Složité hodnotit. Říkal jsem si, že v literární podobě by to muselo být silné dílko, nicméně jako film to místy trochu hapruje. Islandská krajina je krásně fotogenická a nejednou jsem si vzpomněl na klasickou poučku: "Až ti tlustí budou hubení, ti hubení budou studení." Moje dietní plány, se kterými jsem chtěl začít před 6 lety, jdou k šípku úplně. Budu si své Pepanděro náležitě pěstovat! ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Bergsteinn Björgúlfsson je skvelý kameraman. Natoľko pohlcujúce a do deja vťahujúce zábery, ktoré stavajú diváka do priameho stretu so všetkým, čo Guli prežíva, bez jediného ústupku surovej realistickosti, keď do nás necháva búšiť vlny, hľadieť na mŕtvoly klesajúce ku dnu, prežívať mučivé bolesti, cítiť tlak vody na hrudník, triasť sa od podchladenia, liezť po drsných kameňoch a zabodávať stvrdnuté horniny do nôh nenavyknutým divákom istotne otrasú. Chladná surovosť a precízna nádhera scenérií a námorných záberov sú postavené do priameho kontrastu, snaha zachrániť sa na otvorenom mori zdôrazňujúca miniatúrnosť človeka v súboji s prírodou však nemá tú silu, ako napríklad All Is Lost. 20-minútový úvod, ktorý má za úlohu nás zoznámiť s postavami (ale vzhľadom na to, ako rýchlo sú vyradené z hry je tak vykonané len letmo a veľmi zjednodušene) a polhodinu zmietania sa v mukách strieda záverečná tretina, v ktorej sú nám predkladané pokusy o objasnenie, ako to mohol prežiť (zbytočne a otravne prekladané fragmentami z minulosti). V tejto časti, zdá sa, Kormákur vyjadruje svoj osobný názor, keď až absurdne zosmiešňuje a banalizuje pokusy vedcov o zistenie pravdy, ktoré síce ako také v podobe, v akej nám ich servíruje rozhodne smiešne sú, ale tento dehonestujúci prístup a podkopávanie vážnosti témy mi nie je po chuti. Kormákur nepozná mieru, ani čo sa týka zlatej strednej cesty medzi chladnou severskou faktickosťou a tlačením na city. Inak však nie úplne všedný postup vykreslenia skutočnej udalosti, vynikajúca kamera a Ólafur Darri Ólafsson to trochu vytrhávajú z vôd priemeru. 65% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Chatrná bárka, pár nalitej rybářů a tragédie o jaké se na Islandu dodnes vypráví je na světě. Do hollywoodský katastrofy to má naštěstí tak daleko, jak daleko musel tuleňovitý rybář Gulli uplavat v ledové vodě. Pro mě jsou tyhle neužvaněná dráma naprostou lahůdkou, parádní příroda ve své nejkrutější podobě proti neuvěřitelné vůli hlavního hrdiny přežít. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek priemernému hodnoteniu som spokojný. Tušil som, že nemôžem čakať nič také, z čoho by som padol na zadok, na druhú stranu mám ale veľmi rád filmy, v ktorých musí človek prekonať sám seba aby sa zachránil. Samozrejme najradšej mám tie, ktoré aspoň z časti vychádzajú zo skutočnej udalosti. Dejovo je film značne ohlodaný, ide tu len o priamy ťah na bránku – chlapíkovi sa pod nohami potopí loď a on sa aj s ostatnými ocitne v chladnom mori, kde ako jediný prežije 6 hodín. Potom ho vedci testujú a neveriacky pritom krútia hlavami... Škoda, že všetko čo sa týkalo zázračnej záchrany mi prišlo ako jednostranná záležitosť (ako hlavná postava vplývala na svoje okolie). Chcelo to lepšie načrieť aj do hlavy onoho nešťastníka, ono niekedy samotná záchrana môže znamenať aj začiatok iných ťažkostí. Niečo tu síce bolo naznačené pri vzťahu s manželkou jednej z obetí, ale vyznelo to do stratena. Na záver jeden dôležitý poznatok. Keď si pôjdete niekedy zaplávať do Severného mora, je dobré mať na sebe aspoň 10-15 cm tuku, najlepšie aj s prímesou tulenieho. 65/100 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Film je díky předloze založené na skutečné události, respektovaným a známým filmem mezi Islanďany. (Klara.M.)
  • Režisér Baltasar Kormákur film zároveň produkoval. (chelseaman22)
  • Hudba, kterou lze slyšet v závěrečných titulcích, je od islandské post-rockové skupiny Sigur Rós. (Cheeter)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama