Reklama

Reklama

Bazén

  • Francie La Piscine (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Alain Delon, Romy Schneiderová a bazén plný lásky, zášti a žárlivosti... Novinářka Marianne prožívá dovolenou v luxusní vile na pobřeží Středozemního moře s přítelem Jean-Paulem, neúspěšným spisovatelem, který nyní pracuje v reklamě. Vilu jim půjčili přátelé, kteří na léto odjeli do zahraničí. Marianne a Jean-Paul jsou spolu již přes dva roky a zdá se, a na první pohled je jejich vztah harmonický. Na neohlášenou návštěvu přijíždí Harry s osmnáctiletou dcerou Penelopou. Harry je úspěšný, modrooký krasavec, bývalý Mariannin milenec. Je přirozené, že se Jean-Paul neubrání žárlivosti. Napětí stoupá, zejména, když se Jean-Paul začne sbližovat s Penelopou. Ta mu otevřeně řekne, co si o něm její otec myslí: že je budižkničemu, který to nikdy nikam nedotáhne, že mu Marianne přenechal, když… Krásná letní atmosféra je pryč, je to návštěvou Harryho nebo si to Jean-Paul s Marianne nesou v sobě. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (108)

Markussis 

všechny recenze uživatele

Bazén jsem viděl již mnohokrát a vždy se k němu znovu a rád vracím. Je to film, který je ve svém základu jednak z režisérského a také z hereckého hlediska perfektně odveden. S přihlédnutím na jednotlivé prvky, které se zde sešly a skvěle do sebe zapadly, je tento film unikátní. Začnu tím, že film má skvělý scénář, který vychází z užasné psychologickopatologické hry, kterou díky závisti spolu začali hrát Alain Delon a Maurice Ronet. Postupem času se do toho, byť jakýmsi nevědomým a mírným způsobem, přimíchává i Romy Schneider. Alain Delon postupně poznává, jak se jeho neblahá předtucha naplňuje zejména v tom, jak ho jeho bývalý přítel nenávidí, a tím se sám dostává do situace, kdy jeho rozum je naprosto oslepen, jeho agresivita a emoční nestabilita je sebevědomím a přetvařováním se jeho přítele postupně stále více stimulována. A tak ho nakonec v záchvatu vzteku utopí v bazénu. Následný střet s jeho družkou je přirozený, avšak jejich závěrečné vzájemné pochopení se je grandiozní. Skvělý scénář filmu ovšem zdaleka není vše. Naprosto nutné považuji zdůraznit, jak nesmírně vydařená zde je typologie postav. Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet a Jane Birkin zde díky této skvělé typologii nevytvořili jen pouze něco zdánlivě věrného a uvěřitelného. Společně zde vytvořili obraz lidské duše, která je tak snadno náchylná k tomu, aby se nechala svést ze své cesty, ať už v dobrém či zlém slova smyslu. Film má v sobě díky nádhernému prostředí, ve kterém se jeho děj odehrává jisté prvky symbolismu. Nikdy nezapomenu na krásnou ústřední éterickou píseň, při které se v záběru objevuje obraz stromu na hladině bazénu a odlétající holubice.Toto byl okamžik přímo průzračné esence romantiky šedesátých let minulého století. Film není zdaleka určen jen pro hloubavé povahy, zabývající se samotnou psychologií postav. Film je naprosto dobově stylový a jeho celkové obrazové a hudební podkreslení přímo mistrným způsobem zachycují končící dekádu šedesátých let západní evropy, která se nesla v jakési mystické atmosféře, jejíž úkolem bylo shrnout a zakončit události let minulých. A právě v této atmosféře zde spatřuji okamžiky čisté nadčasovosti. Bazén je podle mého názoru jedním z režisérských vrcholů Jacquese Deraye. V kariéře Alaina Delona se Bazén hrdě vyjímá a on se k němu pyšně hlásí. Pro Romy Schneider byl tento film naprosto neoddiskutovatelně, co se její herecké budoucnosti týkalo, existenčním mezníkem. Bazén osobně považuji za jeden z moderních vrcholů francouzské i evropské kinematografie vůbec. Stal se jistým překlenujícím mostem mezi starou a novou nastupující generací, má neuvěřitelnou výpovědní hodnotu, co se mnoha věcí týká i dnes. Ale opět zdůrazňuji! Téměř vše je otázkou vkusu a citu, takže kdo chce, má v tomto filmu, co nacházet, o tom jsem přesvědčen.Tento film se stal jedním z důvodů, proč jsem se zamiloval do filmového plátna, děkuji. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Thrillerová variace na Antonioniho téma. Dokonalá těla, luxusní prostředí, čistá voda v bazénu neustále smývající každou stopu nečistoty z opálených nádherných těl - jenže uvnitř v duších už to tak dokonalé není. Prázdnota zakrývaná perverzním sexem, ideály mládí (hudba, knihy) jsou zničeny komercí...nemoc duše pomalu a jistě postupuje, i když navenek je tělo zdravé. Přece jen se dnes tato obžaloba konzumní společnosti zdá krotká a bezzubá, ač to v šedesátém devátém musela být bomba. Ale stojí za vidění, protože herci hrají nadoraz (líbání pod vodou, lehké S/M či klíčová scéna filmu). ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"On říká, že už si s Mariannou užil, že Vám ji nechá, ale že Vám ji může zase kdykoli přebrat." Milostný kosočtverec u bazénu mě bavil o dost míň, než jsem doufal. Ono se toho totiž dohromady moc nestalo, navíc to trvalo poměrně dlouho, ale Marianne s Penelopou mi ten čas opravdu zpříjemnily, takže až se budou chtít zase jednou vykoupat, tak mi mohou klidně brnknout a já jim přinesu ručníky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Bazén ako taký je príjemná zábava a osvieženie. Na chvíľu, ak je s kým k nemu ísť, a ak je na koho sa pozrieť. Trochu čosi vzťahové riešiť. Sem-tam si začľapkať. No na dve hodiny je tohto zúfalo málo. A tak sa letné prevaľovanie pri bazéne obohatilo o krimi líniu riešenia vzťahového štvoruholníka. Ale nestačilo to. Vo výsledku je bazén príliš strnulý, scenáristicky chudobný a celkovo tak prihlúply, že to celé nemohlo byť myslené ani vážne, ani ako irónia prázdneho prežívania. Jednoducho: priemerný film s ikonickými hercami svojej doby, ktorý za opakované pozretie nestojí. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Horké léto v čase dovolené, krásný dům, velký bazén s azurovou vodou, .... a dva milenci užívající si poklidné dny o samotě. Jedna náhodná návštěva dávného společného přítele s dcerou na několik dní, a ona nádherná idylka mizí v nedohlednu. Vytváří se podivná mozaika osudů čtyř lidí, domněnek, kradmých zkoumavých pohledů a žárlivosti. Klidným tempem splétají se podivné hříčky čtyř lidí, kteří jsou si blízko, ale současně tak daleko. Čtyři lidé, čtyři charaktery, čtyři osudy, jeden dům a jeden bazén. Děj plyne, ... osud se naplňuje. Zůstává dům, bazén a dva milenci .... ()

Galerie (106)

Zajímavosti (25)

  • 114-minútové medzinárodné vydanie je kratšie ako francúzska verzia, malo tiež trochu inú úpravu. (Arsenal83)
  • Úryvok z filmu bol použitý v kolínskej reklamnej kampani domu Christian Dior pre parfém Eau Sauvage, ktorá odkazovala na Alaina Delona. (Arsenal83)
  • Delon si pro tento film Romy speciálně vyžádal a jel ji i vyzvednout na letiště, na které přiletěla z Německa, kde tou dobou žila. Bylo to první setkání po 6 letech od jejich rozchodu, ze kterého byla Romy velice zničena i díky formě, kterou Delon zvolil. Ten totiž podstrčil dopis společnému příteli, který za Romy letěl. (Rosalinda)

Reklama

Reklama