Reklama

Reklama

Bazén

  • Francie La Piscine (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Alain Delon, Romy Schneiderová a bazén plný lásky, zášti a žárlivosti... Novinářka Marianne prožívá dovolenou v luxusní vile na pobřeží Středozemního moře s přítelem Jean-Paulem, neúspěšným spisovatelem, který nyní pracuje v reklamě. Vilu jim půjčili přátelé, kteří na léto odjeli do zahraničí. Marianne a Jean-Paul jsou spolu již přes dva roky a zdá se, a na první pohled je jejich vztah harmonický. Na neohlášenou návštěvu přijíždí Harry s osmnáctiletou dcerou Penelopou. Harry je úspěšný, modrooký krasavec, bývalý Mariannin milenec. Je přirozené, že se Jean-Paul neubrání žárlivosti. Napětí stoupá, zejména, když se Jean-Paul začne sbližovat s Penelopou. Ta mu otevřeně řekne, co si o něm její otec myslí: že je budižkničemu, který to nikdy nikam nedotáhne, že mu Marianne přenechal, když… Krásná letní atmosféra je pryč, je to návštěvou Harryho nebo si to Jean-Paul s Marianne nesou v sobě. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (108)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rozhodne lepšie, než nová verzia Sparné leto, kde Romy Schneider bola nahradená skeletóznou smrtkou menom Tilda Swinton, čo je pokrm estetický i ručnorozkrokový len pre lahodárov s kulinárskym rozsahom od vychrtliny Twiggy po Fantozziho dcéru, ku ktorej prísudok už dávať netreba, ale jedna podobná Ukrajinka teraz vyhrala Miss Japonsko! V podstate je toto aj slušnejšia verzia, oproti tej pokrokovej z roku 2015, kde hercom furt niekto asi kradol šaty. Škoda len, že tá krimi a dramatická vložka trvá kratšie, než naháňanie sa za pudovými záležitosťami, ktoré však bigotne boli znázornené len v hetero rovine. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Poškrábej mě!" Tak zní poněkud choulostivá první věta celého filmu, při níž se svlečená Romy Schneider už nějakou tu chvíli plně oddává sexuálním hrátkám se svým partnerem u bazénu. Z dnešního pohledu možná nic tolik šokujícího a odvážného (povážeme-li navíc, že Delon byl navíc Schneiderové skutečným životním partnerem pár let před tím filmem). Přesto mne těch pár erotických scén v první polovině skoro vyrazilo dech, protože na oblíbenou francouzskou kriminálku 60. let s velkými hereckými hvězdami bych něco podobného nečekal. Nebudu zapírat, že na Rominu v celé své kráse se mi dívalo skutečně hezky, ale to bylo asi tak všechno, co mne výrazněji dlouhou dobu zaujalo. Skoro hodina a půl prázdného plácání se dvou až čtyř lidí u bazénu, letními radovánkami tu zcela obyčejnými, tu pro změnu erotickými se pak v poslední čtvrtině změnila na brilantní psychologické drama na pozadí závažného incidentu, do něhož se navíc mezi mileneckou dvojici skvělým způsobem vkládá i postava vyšetřujícího inspektora. Tak, rozumím tvůrcům, že rozjezd k takovým vypjatým okamžikům musí nějakou dobu trvat. Ale v tom případě bych prosil vedle vší té erotiky napětí i někde jinde a to ve věci hlubší psychologii postáv, kterou jsem po většinu času před zvratovým okamžikem poněkud postrádal. 60% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Alain Delon nikdy nepatril k mojim obľúbeným hercom, no po tomto snímku je možno čas na jeho prehodnotenie. Obsahová stránka je pomerne jednoduchá, vlastne celý príbeh sa odohrá v dome a pri bazéne, no to ako tu J. Deray dokázal narábať s atmosférou bolo úchvatné - pekne kontinuálna gradácia napätia a dusnoty medzi jednotlivými postavami, také niečo mám veľmi rád. K tomu treba prirátať jemný vánok ľahkého erotična, ktoré vyžarovalo z oboch žien a k spokojnosti už viac nebolo treba. Nadpriemer. 75/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dlho som váhal medzi tromi a štyrmi hviezdičkami, ale nakoniec prevážilo vedomie, že nič tak mimoriadne ten film neobsahoval. Je pravdou, že v ňom hrali minimálne dvaja mimoriadni herci, že Jacques Deray dokáže majstrovsky stupňovať napätie. Ale tiež je pravdou, že ten rozbeh napätia bol mimoriadne pomalý, Jane Birkin bola strnulá a francúzsky Columbo bol málo pitbulovitý (aj keď o to ani tak veľmi nešlo). Takže tri hviezdičky považujem za spravodlivé. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Thrillerová variace na Antonioniho téma. Dokonalá těla, luxusní prostředí, čistá voda v bazénu neustále smývající každou stopu nečistoty z opálených nádherných těl - jenže uvnitř v duších už to tak dokonalé není. Prázdnota zakrývaná perverzním sexem, ideály mládí (hudba, knihy) jsou zničeny komercí...nemoc duše pomalu a jistě postupuje, i když navenek je tělo zdravé. Přece jen se dnes tato obžaloba konzumní společnosti zdá krotká a bezzubá, ač to v šedesátém devátém musela být bomba. Ale stojí za vidění, protože herci hrají nadoraz (líbání pod vodou, lehké S/M či klíčová scéna filmu). ()

Galerie (106)

Zajímavosti (25)

  • Bol to štvrtý najpopulárnejší film vo francúzskych pokladniach v roku 1969. (Arsenal83)
  • Kritik Jean Siclier napsal na konto mladé Angličanky Jane Birkin v magazínu Télérama: "Je jisté, že Alain Delon, Romy Schneider a Maurice Ronet odvedli dobrou práci, avšak Jacques Deray nemohl z Jane Birkin dostat nic kromě její krásy. Vedle ostatních se jeví jako jakási ektoplazma." (Rosalinda)

Reklama

Reklama