Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (183)

snaked 

všechny recenze uživatele

Rickmanův druhý režijní počin, A Little Chaos (Králova zahradnice), není zdaleka tak pozoruhodný jako jeho debut, vynikající The Winter Guest (Zimní host). Vlastně je to průměr, nepřináší nic nového, co by člověk neviděl už v řadě jiných filmů (tragédie, která poznamenala hrdinku apod,). Někdy toho chce film říct asi víc (linie manželského páru ztvárněného McCrory a Schoenaertsem), ale ve zkratce tak úplně nefunguje. Herecky to klape dostatečně, obsazení je silné, některé scény a sofistikované dialogy rozhodně stojí za vidění. Naproti tomu jsou tu i rušivé momenty, které snímek spíš devalvují (předvídatelné zvraty). Dojde i na trochu duchařiny, na druhou stranu příliš zahradničení nečekejte. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Alan Rickman se ve svém druhém snímku vydal daleko do historie Francie a byť byla jeho pohnutka šlechetná, myslím si, že se nechal krásou zahrad á la fracaise Andrého Le Notre trochu unést a rozněžnit...I přes ten romantický závěr (a záběr, na konci snímku) je ale Králova Zahradnice pěknou, kvalitní podívanou. A jako návnada k návštěvě Versailles poslouží spolehlivě... ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, že se cítím docela zklamaně. Ten film není špatný, ale naprosto postrádá jakoukoliv dějovou dynamičnost a vše se pomalu a líně vleče ke konci, kdy část zahrady prostě jen dostaví. Možná by nebylo špatná se trochu více zaobírat osobním dramatem Sabine, do téhle sféry filmu se totiž nakouklo jen povrchově a to je škoda. První hodina i konec mě bavily, jenže ten střed byla nezáživná nuda, což je vážně škoda, ale vinil bych hlavně scenáristy. Každopádně krásná výprava, na ten strom ověšený korálky asi nikdy nezapomenu, to byla vážně krása. Kamera taky pracovala krásně a dávno osvědčení herci nemohli zklamat, bohužel nuda je tu opravdu neodpustitelná. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Malý chaos. Film o zahradách bez zahrad, který je na kostýmní drama až překvapivě nesouvislý. Sabine De Barra si totiž musí poradit se svými traumaty (tragický skon dítěte, jaké překvapení), hloupými útoky svých kolegů-zahradníků, štěněcíma očima Andrého de Notre, jeho manželkou, a milostnými problémy Ludvíka XIV. Na nějaké zahradničení pak logicky nezbývá moc času a zeleně je ve filmu poskrovnu (většinou je to bláto, interiéry, bláto, kytka, interiéry, strom). Místo toho se frká o milostných vztazích většiny francouzského dvora, které Sabine urovnává svými květinovými metaforami. Jenže oni milenci a milenky nejsou zdaleka tak záživní, jak si to nejspíš Rickman přestavoval. On sám dvořanům "kraluje" odfláknutým projevem, postaveném vyloženě na jeho hlasu. Do toho se ještě najde několik WTF momentů, zejména návštěva komnat Madame De Montespan a odbočka k porovnávání osobních tragédií a ano, poprsí. Naštěstí mi ale nevadila milostná linie a herci ve vedlejších rolích (Penry-Jones, Ehle) byli milým zpestřením, takže nejsem nijak výrazně nespokojená. Spíš jsem od Rickmana dostala typickou skleníkovou růži, která sice hezky vypadá, ale nikomu nevoní. P.S. Kate Winslet nevypadá unaveně, ona jenom na sobě nemá obvyklou vrstvu make-upu. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Mám ráda historické filmy a miluju Kate Winslet, ale tenhle film se moc nepovedl.. Scénář nebyl jeden z těch nejsilnější a režisér jej celý do puntíku zachytil bez nějaké přidané hodnoty.. Celkem koukatelná slaďárna, která má ovšem k reálně vykresleným dějinám značně daleko.. Dokonce je tam i jedna scéna, kde jsem to Winsletce nesežrala a to je co říct :-( Matthias Schoenaerts nebyl pro svou roli vhodným výběrem.. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Herec a režisér Alan Rickman představil film Králova zahradnice osobně 19. března 2015 v Praze - na Febiofestu 2015, kde zároveň převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii. (TotalFilm.cz)
  • André Le Notre projektoval aj najdlhšiu Avenue na svete, a to parížsku Champs-Elysées s dominujúcim víťazným oblúkom. (MikaelSVK)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama