Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (183)

Kamas 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se, ale bylo to příliš rozvláčné a nevýrazné, přišlo mi to celé takové ušeptané ( z letargie mě na chvíli dostal jen hukot proudící vody). Kate po celou dobu nesundala dramatický výraz se zamyšleným pohledem do dálky, úplně ten samý měl i král.. Kdo tohle pasoval do žánru komedie? Marně vzpomínám na nějakou humornou chvilku.. Vlastně jo.. Zasmála jsem se výrazu Kate při jejím vyvrcholení.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezké herecké, ale hlavně režisérské rozloučení Alana Rickamana, kdy ukázal, že má oko pro zajímavé příběhy a je schopen je natočit i z jiného postu než jen hereckého. A je film jak chce dobrý, prostě ale není tak zapamatovatelný. Budete z něj mít celkem příjemné pocity, ale ty brzy odezní a nezůstane tak nijak nic moc. Snad jen touha podívat se do Versailles. ()

Reklama

Kamiiik 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že Králova zahradnice by měla být průšvihem ve filmografii Kate Winslet. Jde o příjemné drama, které určitě neurazí. Kate mi pro roli té přímočaré a lehkovážné (jak ji Andre označoval) zahradnice seděla. Unaveně sice vypadala, ale řekla bych, že to bylo záměrem, půvab z ní ale čišel taktéž. Myslím, že to Alan zvládl uspokojivě a jako "králův zahradník pan de la Quintinie" byl okouzlující. ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení už dopředu nabádá k vysokým nárokům. Ačkoli jsem se snažila, tak těšení nade mnou převzalo naprostou moc. A zase to byla chyba. Snad až na to, že jsem si osobně odhadla, že herecké výkony nebudou moci být špatné. A skutečně to byl jediný, ač velice významný, záchranný bod celého filmu. Vše začíná v úvodních titulcích, kdy je divák upozorněn, že nic není podle skutečných událostí. Ano, ale kdo by neznal Ludvíka XIV, madam de Montespan a další skutečné postavy a ba co víc, kdo by neznal Versailles. Pokud se pustím do takového díla, tak přeměnit postavy je podle mého názoru špatné. Chápu, že vymyslet si postavy, by bylo zase zcela anonymní, ale vykreslit Ludvíka XIV. v této podobě, no nezlobte se, ale filmaři si mohli pozvat nějakého historika, který by jim tehdejší dobu a osobnosti představil. Ale to byl bohužel jen začátek - celý film byl poměrně nudný, kamera si mohla tak nádherně vyhrát a přitom naprosto nezaujala. Ano je to film hodný Kate Winslet i Alana Rickmana, ale zasloužil by si více péče. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Výprava ano, kostýmy ano. Všechno ostatní pokulhává. Přitom by stačilo vzít si jedinou knížku o době Ludvíka XIV., kde se člověk dočte, že život u dvora byl podřízen přísnému řádu a etiketě. Takže například scéna, kdy se zahradnice žoviálně zavěsí do rámě krále Slunce, je protokolární faux pas jako prase. Totéž se týká mluvy; ta v době baroka byla květnatá, nabubřelá a sebeprázdnější sdělení bylo zahrnuto do rozvitých souvětí (v tomto směru doporučuju starší kousky jako Vatel nebo Ať začne slavnost). Úplným pomýlením je pak tragický nesoulad ve věku postav, bavíme-li se o roku 1682 (Ludvík XIV. 44/Alan Rickman 67, André Le Nôtre 69/Matthias Schoenaerts 37). A i z těch občasných typicky anglicky červených cihel se dá poznat, že ve Francii se vůbec netočilo. Takže jako romance zasazená do pompézních kulis dejme tomu, ale nesmělo by se to tvářit tak strašně vážně, že to má jakýsi reálný základ. A nakonec, na Kate Winslet mě taky nikdo moc nenaláká. Dodávám ale, že například scéna slavnostního otevření Lasturového háje je na vizuální efekt slušná. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Hoci André Le Notre bol skutočnou osobou, postava Sabine je fiktívna. V tej dobe bolo nemožné, aby žena vykonávala danú profesiu. Alan Rickman sa vyjadril, že miluje myšlienku "vloženia úplne fiktívnej postavy do známeho kúska histórie". (Laslo)
  • Kráľ (Alan Rickman) hovorí madam De Barra (Kate Winslet), že žena, ktorú si chce vziať, je veľmi zbožná, ale nie je aristokratka. To opisuje madam De Maintenon, kráľovu druhú ženu, s ktorou kráľ tajne uzavrel manželstvo (ako mu radila madam De Barra). (Laslo)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama