Reklama

Reklama

Bůh odpouští, já ne!

  • Itálie Dio perdona... Io no! (více)

Obsahy(1)

Profesionální karetní hráč Cat (Terrence Hill) se u jedné partičky nepohodl s obávaným psancem San Antonio Billem a následném pistolnickém souboji Billa zastřelil. Od té chvíle chodí Cat s prstem na spoušti, protože zbytek Billovy bandy by se rád pomstil. Jednoho dne Cata vyhledá jeho starý známý Hutch (Bud Spencer), který pro projišťovnu vyšetřuje podivné přepadení vlaku. Jediný přeživší totiž prohlašuje, že vlak se zlatým nákladem přepadl právě nebožtík San Antonio Bill a Hutch na duchy nevěří. Cat se proto vydává zpět do městečka, kde pro Billa vše skončilo. Nebo to tak alespoň mělo vypadat... Italsko-španělský western natočil jako svůj režijní debut scenárista Giuseppe Colizzi a do hlavních rolí věčně poškorpených parťáků obsadil Terrence Hilla s Budem Spencerem – a zbytek je historie. Colizzi představil světu dnes již nerozlučné duo a úspěch prvního filmu Bůh odpouští, já ne! (1967) využil k natočení westernové trilogie s pokračováním Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969) ve stejném hereckém obsazení. Režisér se pak se Spencerem a Hillem sešel ještě u dobrodružné komedie Dva machři mezi nebem a peklem (1972), ale slibná spolupráce skončila Colizziho náhlou smrtí v roce 1978. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Terence Hill mi svým výrazem tváře a upřeným pohledem hodně připomínal nemilosrdného a nesmlouvavého zabijáka, kterého hrál Henry Fonda v legendárním filmu Tenkrát na západě. Tenhle film je něco úplně jiného, než na co jsem si od dvojice Terence Hill a Bud Spencer zvykla. Je vážnější a není bláznivý jako jejich další filmy. Ale krásně předznamenal jakým směrem se budou kroky této dvojice ubírat. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jeden z vůbec prvních filmů známé dvojice se sice nese v trochu jiném duchu než jsme u nich zvyklí, ale to neznamená, že by na tom bylo něco špatného. Je sice pravdou, že jde hlavně o westernovou podívanou, ale i zde narazíme na několik humorných vložek, které předurčili dráhu obou herců. Hill tu měl sice větší úlohu a svůj prostor dokázal obstojně zužitkovat, ale ani Budd si nevedl vůbec špatně. Z „akčního“ hlediska to taky nebylo zlé – mrtvol je tu kupa, soubojů taky, takže za mě opět spokojenost. Navíc se mi líbila i postava hlavního záporáka – pěkně slizká, nemilosrdná...tak to mám rád!70% ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Ještě než si Terence Hill a Bud Spencer, ukradli komediální sedmdesátky a osmdesátky, tak si zahráli v tomhle filmu, což je i jejich první společný film. A nutno uznat, že je to jiné kafe, než ty humorné taškařice, které následovali potom, byť určité náznaky, jak a kam se jejich společné filmy budou ubírat, se zde najdou. Ale k filmu, je tady citelně znát, že byť se nějaký ten lehký vtípek zde najde, režisér a scénárista v jedné osobě, preferoval poněkud dospělejší příběh, což je super. Tohle je spíš krimi western, než akční mlátička, či divoká přestřelka, film se z větší části soustředí na Terence, který někam jede a někoho vyslechne a dává si jednotlivé díly skládačky do sebe. Postava Buda zde spíše hraje třetí housle, jelikož hlavní záporák má zde podstatně více prostoru a to je dobře, chytrý záporák, je mnohem zábavnější a nebezpečnější, než nějaká hora svalu. Co mi na filmu mírně vadilo, byl konflikt mezi Terencem a Budem, který byl vyvolán tak trochu uměle, to aby herci předvedli co v nich je a nevědomky a nebo vědomě, si tím získali práci na několik let, viz jejich budoucí filmy. A byť akce zde moc neni, tak je to celkem napínavý a vůbec to nenudí. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Konečně role, která k Terencu Hillovi sedí mnohem víc, než rozjivenej vysmátej blbeček - tady je drsnej a to je to, co je k němu potřeba. Taky Bud Spencer tady má dobrou roli a né jenom mlátičku na lidi. Frank Wolff jako záporák je nejdřív docela směšnej (vzhledem), ale po chvilce se mi začne jeho styl libit. Dějově taky hodně solidní a mistama aji promyšlenej příběh, kterej zaujme a neomrzí a je zajímavej až do konce. Libi se mi, jak ti dva sou sice jakoby spolu, ale ve skutečnosti na sebe docela serou... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dost unavující pomalý spaghetti western v režii G.Colizziho, plný až zbytečně krutého násilí - vybití všech ve vlaku se zlatem, mučení, postupné odstraňování zabijáků... Dvojice Hill + Spencer ještě nejsou tak úplně supermani jako v pozdějších filmech, přesto pátrají po jim známém zabijákovi a jeho bandě. Kamera je stylová, scénář dobrý, režie slabá, nejvíce mi ale vadila k filmu špatně padnoucí hudba. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=UsPZAABmycg ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • Roli Terence Hilla měl původně hrát jiný herec, ale pár dnů před natáčením si zlomil nohu. (špaček421)
  • První film, kde hráli Bud Spencer a Terence Hill spolu a pod novými jmény. Předtím se již objevili oba ve filmu Annibale (1960), ale pod původními jmény a každý v jiné scéně. (špaček421)
  • Cat Stevens (Terence Hill) ve filmu říká, že neumí plavat. Hill však ve skutečnosti plave od dětství a vlastní několik medailí z mistrovství Itálie. (Pepinec)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama