Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bud Spencer a Terence Hill v boji s nebezpečnými pistolníky a falešnými hráči... O velkých penězích a účinných intrikách, o dvou přátelích, kteří lehkovážně pozbyli a s velkou námahou nabyli zpět své bohatství, o mužích, kteří dokáží nebezpečně dobře zacházet s pistolí, a o jiných, kteří se vyznají ve falešných hrách. O tom všem a ještě o mnohém jiném vypráví s nadsázkou a trochou ironie film z Divokého západu, který v roce 1968 natočil režisér Giuseppe Colizzi. Role nerozlučných kamarádů, jež se snaží dostat ke svým penězům, Colizzi svěřil populární herecké dvojici Bud Spencer a Terence Hill. Jejich společníkem se v roli mazaného Cacopoulose stal Eli Wallach, představitel obávaného Calvery ze slavného filmu Sedm statečných. Dobrodružná cesta za zlodějem je provázená pro tento žánr typickými potyčkami a rvačkami, které vrcholí velkolepou bitkou v kasinu. Film patří do série populárních italských westernových komedií, nazývaných též spaghetti-westerny. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ KINOPREMIÉRA: ÚPF = XII./ 1983+ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.8.1986, réžia českého znenia (ÚPF) = MARIE FRONKOVÁ+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 23.1.2015, v pôvodnom znení s titulkami - Amatéri z NOVY to predabovali, ale ČT chvalabohu v roku 2004 vytiahla z archívu pôvodný kinodabing, ktorý jediný mi poskytol neopakovateľný zážitok z filmu. (29.7.2009) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

"Trumfové eso" - film, na který se vždy rád podívám. Druhý společný film T. Hilla a B. Spencera, kde ještě nerozdávají rány jak na běžícím pásu. Jasně, nezbytných rvaček se dočkáme i zde, ale zatím v menší míře, než je ve filmech s touto dvojicí obvyklé a to hlavně na začátku a pak až při "závěrečném účtování". Spíše tady jde o docela zajímavý příběh, kdy Eli Wallachovi, opět jako vždy neodolatelnému záporákovi, jde po patách ústřední dvojka. V příběhu je několik zajímavých zvratů a závěrečné scéna z kasína je vtipně vymyšlená. Tenhle snímek neurazí ani ty, kteří jinak ty dva ranaře nemusí. ()

Reklama

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Paradni a asi nejlepsi western dvojice Hill Spencer ktere neskutecne doplnuje sympatak Wallach a ke konci jeste Peters. Jo jo kdyby tyhle S & H westerny vsechny vypadaly jako tenhle bylo by to opravdu fajn, ja to porad tvrdim, ze by tehle dvojici lehka vaznost a mirna nadsazka slusela vice nez ciste komedialni duch. Nemuzu nez doporucit a za to, ze jde o opravdu nejlepsi western pro me docela oblibenych hercu (zvlaste pak westernove eso Eli Wallach) tak davam nejvyssi hodnoceni. Mimochodem koukal jsem to v ceskem zneni, ale original by byl asi lepsi. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Díky scénáři jeden z nejlepších filmů, co spolu Terence Hill a Bud Spencer natočili. Vyvážená kombinace zábavné (a velkolepé) akce a drsných dialogů, humoru i (díky Elii Wallachovi) emotivních scén. Funguje to dneska a bude to fungovat i za deset let. A nejen díky nostalgii. Italové westerny prostě uměli. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Trumfové Eso/Ace High je druhý spaghetti western Giuseppe Colizziho (přímé pokračování Bůh odpouští, já ne!) a druhý western, v němž účinkovalo duo Hill-Spencer, kteří v této trilogii (3. díl Boot Hill) položili základy své herecké polohy a relace, které pak od sedmdesátek hráli. Tlustej Bud Buddy Spencer jako naštvanej hromotluk a Terence Hill jako jeho agilní parťák, který však zde ještě hraje zádumčivě a přísně jako Franco Nero v Djangovi. V Barboniho westernech se však již objevuje v komediálnější poloze, kterou utváří jistá nejapnost, vychytralost, bezstarostnost až naivitou. Díky tomuto kontrastu k otrávenému, tupému a ohromně silnému Spencerovi je generováno více zábavy z jejich vztahové dynamiky. Já ty jejich slapstickové taškařice plné bitek zas tolik nebaví, ale Colizziho westerny mi nenabízí nic o tolik lepšího. Nejvýraznějším kladem oproti Barboniho trilogii jsou možná lepší záporáci, což je však dáno tím, Colizziho tón je zkrátka vážnější. Frank Wolff měl sice v předchozím filmu více prostoru než jaký má zde záporák v podání Kevina McCarthyho. Pozornost se spíše upíná na "ošklivého" Eli Wallacha: Na jeho postavě zde stojí zápletka> Ukradne totiž hrdinům peníze, které ukořistili v závěru jedničky a vnutí jim, aby mu pomohli v jeho pomstě, což později dělají už z čiré sympatie. Lze chápat proč (postava byla zrazena a nechána na 15 let za katrem), ale nelze to moc prožívat spolu s postavami, protože ten scénář prostě není dost imerzivní a zdařile si diváka vedoucí. Vůbec mě nezajímalo, jak to dopadne a jestli si Wallachova postava pomstí, protože jsem to s ním nijak zvlášť neprožíval, jelikož jsem nebyl součástí jeho utrpení a se záporákem jsme se střetli až v samém závěru. Celá tahle emoce jde tedy mimo diváka a závěr s tím pak nemůže operovat. Je to vlastně nedostatečně dramaticky vystavěné, protože by se mělo budovat napětí (třeba v rámci nějaké emoce, kterou může být touha se pomstit a revenge příběhy by právě tohle měli v divákovi vybudit) a ve vhodný moment to napětí uvolnit, čímž diváka "odměnit".  Tohle však v tomto (ani předchozím) filmu dostatečně nesepne. Oba filmy jsou koukatelné, ale troufám si říci, že kvůli nedostatečně prokreslenému scénáři nechají diváka spíše chladným. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo ve Španělsku. (Terva)
  • Československá kinopremiéra proběhla s velkým zpožděním až koncem roku 1983 a televizní teprve v létě 1986. (charles3)

Reklama

Reklama