Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bud Spencer a Terence Hill v boji s nebezpečnými pistolníky a falešnými hráči... O velkých penězích a účinných intrikách, o dvou přátelích, kteří lehkovážně pozbyli a s velkou námahou nabyli zpět své bohatství, o mužích, kteří dokáží nebezpečně dobře zacházet s pistolí, a o jiných, kteří se vyznají ve falešných hrách. O tom všem a ještě o mnohém jiném vypráví s nadsázkou a trochou ironie film z Divokého západu, který v roce 1968 natočil režisér Giuseppe Colizzi. Role nerozlučných kamarádů, jež se snaží dostat ke svým penězům, Colizzi svěřil populární herecké dvojici Bud Spencer a Terence Hill. Jejich společníkem se v roli mazaného Cacopoulose stal Eli Wallach, představitel obávaného Calvery ze slavného filmu Sedm statečných. Dobrodružná cesta za zlodějem je provázená pro tento žánr typickými potyčkami a rvačkami, které vrcholí velkolepou bitkou v kasinu. Film patří do série populárních italských westernových komedií, nazývaných též spaghetti-westerny. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Konec v kasínu je výbornej, ale nějak jsem nedokázal přijít na chuti tomu spletenci několika příběhů a hlavně postavě Eli Wallacha. Nejdřív s nimi vyjebe a pak jsou kamarádi (protože jim nic jiného nezbyde). Výtečný původní dabing s Rudolfem Hrušínským a Petrem Štepánkem (Terence mu jde náramně) - vždyť i taková dabérská esa jako Větrovec tam jen štěkali. Komedie vůbec, na to je zápletka příliš iritující, a jako western bych asi hodně předělával. Přesto to není zklamání. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ KINOPREMIÉRA: ÚPF = XII./ 1983+ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.8.1986, réžia českého znenia (ÚPF) = MARIE FRONKOVÁ+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 23.1.2015, v pôvodnom znení s titulkami - Amatéri z NOVY to predabovali, ale ČT chvalabohu v roku 2004 vytiahla z archívu pôvodný kinodabing, ktorý jediný mi poskytol neopakovateľný zážitok z filmu. (29.7.2009) ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodně povedenej western, kde zápletka nikdy není vyloženě předvídatelná a charaktery se tam pěkně charakterizujou. Eli Wallach zúročil zkušenosti z ošklivýho a i když ho hrál dost podobně, neomrzelo to. Terence Hill jako správnej drsnej kobvoj a né jak ho známe z Leoneho filmů (jako střeštěnýho vyzubenýho modrookýho šaška ala pozitivní postava) - dokonce i to pončo, klobouk a cigáro připomínající Eastwoodovy trvďáky se k němu hodilo. A klasickej drsnej Bud Spencer, kterej sice furt mlátí rukama kolem, ale sem tam taky sáhne po zbrani. Všichni maj sem tam dobrý hlášky. Pro mě asi nejlepší film, kde ti dva spolu hráli, protože to nebylo dělaný uplně jako komedie. Prostě mi to hodně připomnělo Leoneho nejlepší kousky, dokonce i ta hudba mi místama připomínala jejich atmosféru Jestli takhle má vypadat správnej spaghetti western, tak musim jenom kejvat hlavou... PS: akorát krev byste tam hledali marně... :-( ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pokracovanie filmu Boh odpúšťa... Ja nie! prekvapivo zmenilo styl. Uz to nie je drsny western, ale pohodovy film, ktory ma blizko komediam dvojice BS/TH. Tentokrat uz chemia medzi nimi funguje na jednotku. Dockame sa aj zabavne pojatych bitiek. Ale este nie su uplne prehnane. Je to taky kompromis medzi prilis blaznivymi bitkami a celkom uveritelnymi. V prestrelkach sa ubralo na zbytocnej brutalite, ktora k filmom BS/TH nesedi. Pribeh je epizodny a najviac mi pripomina film Dobrý, zlý a škaredý s tym, ze za dobreho tu je dvojka BS/TH, za skaredeho, ktory neustale vyparati nejaku zabavnu neplechu tu je znova Eli Wallach a zly sa ukaze az na konci. Ale je to riadny zmrd. K lepsiemu hodnoteniu filmu chyba sviznejsie tempo. Niektore epizodky neboli extra zaujimave alebo zabavne, ale viacere zase stali za to, takze po serioznej jednotke ma dvojka prijemne prekvapila. Ale je mozne, ze fanusikov drsnej jednotky tento väcsi priklon k humoru sklame. 6/10. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Trumfové Eso/Ace High je druhý spaghetti western Giuseppe Colizziho (přímé pokračování Bůh odpouští, já ne!) a druhý western, v němž účinkovalo duo Hill-Spencer, kteří v této trilogii (3. díl Boot Hill) položili základy své herecké polohy a relace, které pak od sedmdesátek hráli. Tlustej Bud Buddy Spencer jako naštvanej hromotluk a Terence Hill jako jeho agilní parťák, který však zde ještě hraje zádumčivě a přísně jako Franco Nero v Djangovi. V Barboniho westernech se však již objevuje v komediálnější poloze, kterou utváří jistá nejapnost, vychytralost, bezstarostnost až naivitou. Díky tomuto kontrastu k otrávenému, tupému a ohromně silnému Spencerovi je generováno více zábavy z jejich vztahové dynamiky. Já ty jejich slapstickové taškařice plné bitek zas tolik nebaví, ale Colizziho westerny mi nenabízí nic o tolik lepšího. Nejvýraznějším kladem oproti Barboniho trilogii jsou možná lepší záporáci, což je však dáno tím, Colizziho tón je zkrátka vážnější. Frank Wolff měl sice v předchozím filmu více prostoru než jaký má zde záporák v podání Kevina McCarthyho. Pozornost se spíše upíná na "ošklivého" Eli Wallacha: Na jeho postavě zde stojí zápletka> Ukradne totiž hrdinům peníze, které ukořistili v závěru jedničky a vnutí jim, aby mu pomohli v jeho pomstě, což později dělají už z čiré sympatie. Lze chápat proč (postava byla zrazena a nechána na 15 let za katrem), ale nelze to moc prožívat spolu s postavami, protože ten scénář prostě není dost imerzivní a zdařile si diváka vedoucí. Vůbec mě nezajímalo, jak to dopadne a jestli si Wallachova postava pomstí, protože jsem to s ním nijak zvlášť neprožíval, jelikož jsem nebyl součástí jeho utrpení a se záporákem jsme se střetli až v samém závěru. Celá tahle emoce jde tedy mimo diváka a závěr s tím pak nemůže operovat. Je to vlastně nedostatečně dramaticky vystavěné, protože by se mělo budovat napětí (třeba v rámci nějaké emoce, kterou může být touha se pomstit a revenge příběhy by právě tohle měli v divákovi vybudit) a ve vhodný moment to napětí uvolnit, čímž diváka "odměnit".  Tohle však v tomto (ani předchozím) filmu dostatečně nesepne. Oba filmy jsou koukatelné, ale troufám si říci, že kvůli nedostatečně prokreslenému scénáři nechají diváka spíše chladným. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo ve Španělsku. (Terva)
  • Československá kinopremiéra proběhla s velkým zpožděním až koncem roku 1983 a televizní teprve v létě 1986. (charles3)

Reklama

Reklama