Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 048)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Oproti většině komentátorů velebících přednosti českého dabingu jsem si dopřál luxus nejen ruského originálu, ale i slovenského dabingu. Ruský originál rozhodně není marný a ve srovnání se slovenským ztvárněním se blíží české podobě, která je naopak jasně založena na dokonalém převodu své skvělé ruské předlohy. Mistrovské dílo ruského filmu povyšuje nápaditým propojením hned několika tradičních pohádkových motivů tuto kvalitu nejen na evropskou, ale nesporně i světovou úroveň. Vodková opilost, ta odvrácená tvář carské i bolševické Rusi, je tu předvedena ve své nejpůvabnější podobě. Inna Čurikova, jedna z nejkrásnějších ruských hereček, v nevlastní nehodné sestře našla a beze zbytku zvládla jednu z nejlepších úloh své početné filmografie. Pochybuje-li někdo po zhlédnutí této humorem a lidstvím dýšící pohádce o přínosnosti a výraznosti nezaměnitelné formy ruského vkladu do evropského i světového kulturního dědictví i kulturní současnosti, je nepochybně nositelem názoru, který si nemůže činit nárok na výraznější ohlas. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedinou čiernou škvrnou tejto dokonalej rozprávky, je na hlavu ujebané, propagandistické video z dielne Európskej komisie s vyjadrením Dariny Chmúrovej, ktorej zrejme z tejto ukrajinsko-kovidovej doby, nakomplet zajebalo. Dúfam, že sa za ňu kolegovia rovnako hanbia, ako väčšina Slovákov so zdravým rozumom. Aby ľudia pochopili, prečo sa táto staršia pani z nenazdajky, prachom zabudnutá, prevažne obsadená do tretích rolí priemerno podpriemerných filmov z ničoho nič objavila na obrazovke, tak musia zájsť do jej profilu a pozrieť si jej hereckú kariéru a následne jej obsadenia za posledné roky. Nuž, od 87´ si v ničom v rámci brandže ani len neškrtnúť, to musí fakt zabolieť. Myslím, že teraz sa ponuky len tak "pohrnú". Smutné, veľmi smutné video, na ktoré sa mohol dať nahovoriť jedine ten, čo hlboko klesol, respektíve ten, čo už fakt nemá čo stratiť. Dúfam, že sa jej duša boľavá zahojí .. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

No nedá se říct, že by tohle byl nějakej muj oblíbenej film, ale čim časteji sem to viděl, tim se mi to zdálo lepší a lepší, až sem si vánoce bez toho fakt nedoved představit, jenže poslední dobou mě už začíná srát, jak o tom všude píšou, že se bez toho vánoce prostě neobejdou, sice sem před chvilkou napsal to samý, ale jako reklama v tv mi to fakt vadilo a dát to ještě do hlavního vysílacího času bylo fakt už moc, ale mrazík je prostě mrazík a ubírat mu kvůli tomu hodnocení fakt nebudu, navíc mam s Ivánkem společný třeba to, že když se na sebe podívám, tak se musím pochválit ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Mrazík je pohádka, která proslula spíše díky častému reprízování na televizních obrazovkách, než kvůli sobě samé. Pyšný bohatýr Ivan s naivní Nastěnkou doplnění postavami ostatními by nevybočovaly z klasické struktury pohádky, kdy princ se snaží získat svou princeznu a musí při tom překonávat překážky kladené okolím i sebou samým. Přičemž postavy mají vždy jednu výraznou charakterovou vlastnost - Ivan se chvástá, sklerotický Mrazík a chamtivá Marfuša s macechou. Výrazně utkví v paměti spíše výtvarná stylizace místy hraničící s nevkusem. Kýčovité jsou především zimní scény zasněžených lesů a Mrazíkova chaloupka, přeplácaná různými ozdobami, ornamenty spojenými se zimou. Jako u jednoho z mála filmů je u tohoto dabing spíše ku prospěchu, v originálním znění hlasy herců nepůsobí tak výrazně a např. baba Jaga v hlasovém podání Františka Filipovského je nesrovnatelná s původní. Revidováno 1.2.2011 Až doposud jsem měl k Mrazíkovi silné výhrady, po zhlédnutí několika dalších pohádek můj názor ale radikálně změnilo – většina z ních je totiž mnohem kýčovitější. Děj Mrazíka je sice jednoduchý a působí naivně, ale tak je tomu v případě naprosté většiny pohádek. Přestože je Mrazík velmi výrazně výtvarně stylizovaný, tak v tomto ohledu nedosahuje takových rozměrů jako další pohádky Alexandra Roua. Stylizace souvisí i s afektovaností postav, zatímco v Království křivých zrcadel je ministr Abaž celý zelený s bradavicemi jako opradová žába, tak v Mrazíkovi vše vypadá mnohem přirozeněji, ať už jde o chodící stromy nebo zlou Marfušku. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to dobrá pohádka, ale především v první polovině, která mně přijde o hodně originálnější a zbavená předvídatelnosti. Druhá polovina už je znatelně slabší. Až moc strojově se vše spojí v násilný happy end. Písničky, překlad a dabing nemají daleko k dokonalosti, ale i v původním znění by to možná bylo zajímavější pro srovnání s českým dabingem. Na tuhle pohádku prostě musí být nálada. Je už dost ohraná a místy nesnesitelná. 50% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (56)

  • Když Mrazík (Alexandr Chvylja) volá sáňky samohybky, kamera činí divoké pohyby sem a tam. Když si toto "švenkování" pustíte zpomaleně, uvidíte čtyři členy štábu. (Elisebah)
  • Režisér Alexandr Rou objavil herečku do úlohy Marfušky, Innu Čurikovú na hereckom učilišti, kedže ju predtým nezobrali na slávnu umeleckú školu kvôli nedostatku talentu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama