Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Inspirováno příběhem Franaka Viachorky.
Miron (23) se o politiku nezajímá a považuje své přátele z demokratické opozice za bandu snílků. Když však další koncert jeho "apolitické" rockové kapely vyvolá protirežimní projevy mezi publikem, Miron je i přes vrozenou srdeční chorobu na 15 měsíců odveden do armády, jako trest za "podněcování politického nepokoje mezi mladistvými". Miron je ve své vojenské jednotce nucen čelit otřesným podmínkám, ve kterých ani základní lidské potřeby nejsou dodržovány a setkává se s absurditou indoktrinace sovětského stylu. Velící důstojníci navíc považují všudypřítomnou šikanu za způsob ovládání branců. Miron začne tajně diktovat své přítelkyni Veře "deník odvedence" z ilegálně drženého mobilního telefonu. Deník, který Vera zveřejní na internetovém blogu, ukazuje armádu jako zmenšenou verzi společenských a politických vztahů v Lukašenkově Bělorusku. Miron z útržků deníku složí satirickou píseň "na počest armády a režimu" a mezi mladými lidmi se z ní brzy stane hit. Režim proto začne osnovat plán, jak Mirona zdiskreditovat a zničit... (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak to byl hodně tvrdej uder. Po tomohle filmu mě došlo, že i když máme za prezidenta mstivýho, prolhanýho hulváta, za premiéra slizkýho bezpáteřního kariéristu, pořád se máme 100x líp než lidi na půlce téhle planety. Neskutečně drsný sled scén šikany státu vůči jednotlivci obhajujícího základní lidský práva člověka. Člověku se až nechce věřit co se děje pár set kilometrů od hranic jeho země. Můj obdiv a respekt a mají běloruští herci a herečky za to, že do toho šli, protože něco jinýho je plkat na netu proti prezidentovi ve svobodném státě a něco jinýho vyjádřit se proti diktátorskýmu režimu, takže onen pověstný klobouček. Sympatický režisér, sympatický pokec po filmu, sympatický festival a zcela vyjímečně i sympatický malarkey, prostě sympatický filmový podvečer . ()

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

Byl jsem docela dost zaražený tím, že ještě v dnešní době existují takové podmínky, že je má člověk opravdu co dělat aby vůbec přežil, nemůže svobodně vyjádřit svůj názor, nebo se i svobodně vyjadřovat. Nevím jak moc se film řídí skutečného příběhu, ale i kdyby jen z poloviny, tak je to dost drsné a je mi těch lidí celkem líto. [FebioFest - Cinestar Anděl - 21.3.2013] ()

Reklama

pafka 

všechny recenze uživatele

Tady se potkalo nekolik veci, ktery jsem sam prozil. Jednak vojenska sikana, jednak podvoleni se komunistickymu zloradu. A to neni malo, to jsou tak neprijemne veci, ze kdyz je vidite na platne, prozijete je znovu. Skvele priblizene to, co se asi deje v Belorusku, v armade, ve spolecnosti. Diky za to, malo kdo to vi a timhle muze lespon tusit. Idealni zpusob, jak to priblizit mladsi generaci. ()

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejpřínosnější film letošního FebioFestu. Skoro jako "hraný Jeden svět", žádná komerce, ale lidskoprávní tématika o represích, demostracích a vůbec různém snažení a touze po svobodě v Bělorusku, s tim že to mělo akční náboj, který v dokumentech neni a v tom Bělorusku ještě zapojený zamilovaný pár, takže i romantika byla:) Co mě překvapilo ale úplně nejvíc, že po Bělorusku byla debata s režisérem, disidentem a hercem, to jsme dřív z Febia nebyli zvyklí a posunulo to zase o stupínek výš!:) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O Běloruské totalitě jsem věděl, ale dokud jsem neviděl tento film, nedokázal jsem si k této zemi udělat hlubší vztah. Nicméně klobouk dolů za to, že tvůrci dokázali takový příběh stvořit. V podstatě se nejedná o nic jiného, než o lidský příběh kluka, kterého sejme režim. Tedy podobný příběh jako ty, co vznikaly za totáče u nás v Československu. Jen s tím rozdílem, že u nás je to již minulost, zatímco v Bělorusku je to těžká přítomnost. Musím sklidit obrovskou poklonu režisérovi, že měl sílu takový příběh vyprávět. A o to silněji jsem tento film vnímal, když po shlédnutí filmu samotný režisér zapáleně v sále vyprávěl, že je prakticky celý pravdivý. O to hůře si to člověk byť jen představí...Nehledě na to, že i samotní běloruští herci měli co dělat, aby tento film ve své zemi ustáli. Opravdu klobouk dolů. Pátou hvězdu nedávám jen proto, že jsem se v té běloruské džungli chvílemi dost ztrácel. My tady nadáváme na Zemana, coby karikaturu prezidenta, ale musíme si uvědomit, že vždycky může být hůř. Může a já tímto děkuji festivalu 3Kino, že mi umožnil tento film vidět. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama