Reklama

Reklama

Gebrian versus

(pořad)
Publicistický
Česko, 2012, 5-10 min

Režie:

Martin Krušina

Kamera:

Janek Rubeš

Účinkují:

Adam Gebrian
(další profese)

Obsahy(1)

Je to předražené. Není to hezké. Není to funkční. Přitom jinde to jde, a to jednodušeji či levněji. Architekt Adam Gebrian na stopě míst v ČR, kde veřejné stavby nedávají smysl. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

blitzer 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pořad o architektuře, která nás obklopuje. Jeho průvodce si všímá toho, co oko běžného obyvatele města v dennodenním shonu nevnímá, a možná raději ani vnímat nechce. Většina míst a detailů, na které Gebrian poukazuje, tak nutí diváka k zamyšlení až před obrazovkou a – jak jsem se sám přesvědčil – teprve poté i v reálném prostředí. Je divácky pohodlné dávat mu za pravdu; krom toho se člověk nad mnohými nelogičnostmi často i (hořce) pousměje. Asi to není v možnostech tohoto pořadu, ale líbilo by se mi, kdyby byly prezentovány i reálně proveditelné návrhy na zlepšení zobrazované situace. Občas by tak bylo fajn, kdyby byl pohled Gebriana coby architekta doplněn pohledem ekonoma. Například v díle o Náměstí Jana Palacha Gebrian stučně zmíní, že existují návrhy na přestavbu tohoto veřejného prostoru a doplní, že i peníze na to by se našly. Asi našly, ale kde? V momentě, kdy veřejný dluh ČR dosahuje téměř 2 bilionů Kč, mi přijde trochu chucpe implicitně upírat zrak směrem k veřejným financím. Z cizího (našich daní) krev neteče, že. Propojení Gebrianova pohledu s něčím neotřelým v oblasti ekonomie veřejných statků by podle mého názoru diskusi o podobě veřejného prostoru velmi osvěžilo. ()

rybicka11 

všechny recenze uživatele

Myšlenka pořadu vypadá dobře, ale samotný Gebrian to vše kazí. Zakomplexovaný, závistivý a zaujatý člověk, který místo toho, aby hodnotil věci nestranně a objektivně, dělá pravý opak. Zaujatě vystupuje proti Kotasovi a ani nepotřebuje vidět jeho stavby a už ví, že stojí za h*vno. Ale pak vypráví o svým rodným komunistickým sídlišti, které je hnusné jako každé druhé, a on ho oslavuje, jako kdyby ty totálně stejné paneláky jako každé jiné byly výjimečnější, než ty ostatní. Stejné sídliště (a že jich je hodně) někde jinde by totálně odsoudil. NEZAUJATOST NADEVŠE! Pro mě za mě, ať nenávidí kohokoliv, třeba toho Kotase, ale ať hodnotí všechno stejným metrem. Pořad si zaslouží 5 hvězd, ale za Gebriana strhávám 4. ()

Reklama

Don82 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem všechny díly první i druhé série a existenci tohoto pořadu rozhodně chválím. Pro laika je to velmi dobrá pomůcka jak pochopit určité principy architektury a díky tomu se více zajímat o veřejná prostranství. Díly jsou dobře zpracované, jde se rovnou k věci, žádné zbytečné poučky nebo výklady. Jde sice o pořad na Streamu, ale uvítal bych klidně i delší díly a nebo vytvoření nového pořadu kdy by byla rozsáhlejší diskuze nejen s Gebrianem, ale i s dalšími lidmi. ()

Judy24 

všechny recenze uživatele

Zatraceně užitečné, jasné, upřímné. Oceňuji, že autor u všech tvrzení uvádí argumenty a snaží se je propojovat v širších souvislostech, takže pak chápu, co se mi snaží říct a proč. Když si pustím nějaký díl, často se pak přistihnu, že mnohem pozorněji sleduji život ve městě okolo sebe a přesně to je potřeba, aby začali dělat všichni. Občas by neuškodilo ubrat hudbu... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Krátke, takže nečakať široké analýzy s riešeniami, ktoré nastanú, skôr to k nim nabáda a v celku výstižné zhodnotenie mnohých miest, námestí, objektov nielen v Českej republike. Páči sa mi, že sa autor nebál skritizovať napríklad americkú ambasádu na Hviezdoslavovom námestí, či zvýraznenie tých kontrastov v Bratislave. Je poznať, že sa tu vie o čom sa hovorí. Veľmi rozumné diely, napríklad som sa aj vďaka nim dozvedel ako to v súčasnosti funguje na Strahove. Na Slovensku nám chýba podobný program. Chápem kritikov v mnohých technických bodoch čo pripomínajú, že možno v niečom majú pravdu, Gebriana to môže len posunúť, ale aj tak pekný program. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno