Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príde ten čas, kedy si generácie čo prichádzajú( ak ich teda televízia a koniny čo tam bežia neskazia), budú krútiť hlavami nad naším uvažovaním o svete a budú naše chyby posudzovať omnoho kritickejšie než by sme boli toho schopný my. Blackfish je pekným dokumentom. Spojením hovoriacich hláv a kamerových záznamov. Viacej ako o kosatkách konfrontuje dokument ľudí čo majú radi prírodu s tými, ktorý hľadajú finančný zisk a dopad tohto nevyrovnaného súboja na zvieratá a ľudí. Síce to neprináša žiadne poriadne revalations, ale považujem ho za dôležitý. Už len ako svedectvo, že takto sa to jednoducho robiť nemá. Jeden z tých filmov, ktorý by sa mal povinne púšťať deťom na škole. ()

eisha3 

všechny recenze uživatele

Dokumentární bomba, investigativní, s gradujícím dějem, co vtáhne. O kosatkách uvězněných ve vodních parcích, které působí šťastně - jsou to hopíci, cvičené "opice", které však tím vším hrozně trpí. To my lidi tak nějak tušíme, přesto do těch parků chodíme (teda my ne, když je u nás nemáme, ale kdyby byly, šla bych), ony pak zabíjí a já se tomu nedivím. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kosatka zabila člověka. Proč to udělala? Ne, nedělám si srandu, tohle je vážně dokument o tom, co kosatku vede k tomu, že vraždí trenéry, kteří s nimi cvičí. No dobře, možná to trochu zlehčuji, tohle je dokument a ne slasher. Více méně. Rozhodně se vyplatí na snímek kouknout, protože i když je rozjezd celkem obyčejný, následují pasáže, z nichž vás bude doslova mrazit. Nebudu odsuzovat lidi za to, že chtějí pracovat s kosatkami, budu odsuzovat podnikatele, kteří nejsou ochotni přijmout odpovědnost za svoje činy. Ani se k tomu nevyjádří, ač možnost měli. Lidé si pořád neuvědomují, že zvířata jsou prostě nevyzpytatelná. Oni i lidi jsou celkem magoři. Že kosatka někoho v zajetí zabije, to je bohužel celkem očekávaný důsledek. Že vodní svět viní své zaměstnance, to je bohužel také klasická praxe. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Dlhšiu dobu som rozmýšľal, ako vyjadriť že tento dokument ani zďaleka nevyužil potenciál, ktorý mu problematika kosatiek v zajatí poskytovala. Dobré bolo vidieť tie unudené, obtlstnuté, spokojnosť vyžarujúce americké rodinky, ktoré už za živý svet nevedia, čo by ich ešte mohlo zaujať a prekvapiť ako idú utrácať doláriky do aquaparku. Určite ich nenapadne, že sponzorujú odchyt a trápenie týchto zvierat v podmienkach väzenia. Inteligentné a citovo disponované veľryby sú za pár zdochnutých rýb nútené predvádzať kúsky, ktoré podporujú v prostoduchých divákoch ilúziu, že príbehy Willyho alebo trebárs ľadového medveďa Knuta sú vystrihnuté zo života a že sa vlastne tým zvieratám žije dobre a milujú svojich cvičiteľov. Preto je dôležité utajiť, keď sa raz za čas stane nejaká "nehoda" a človek sa nestačí čudovať, koľko ľudí z branže sa nechá prostituovať, aby zachránili biznis svojich šéfov, na ktorom sa priživujú. Aj ten hlupák, ktorý názov tohto filmu preložil ako Černý zabiják by si zaslúžil, aby sa s ním nejaká kosatka chvíľu pohrala. Zabijaci sú ľudia, kosatky sú predátori, živiaci sa lovom iných živočíšnych druhov. Kosatky, na rozdiel od ľudí, neorganizujú masové vraždenia z pochybných dôvodov. A aj keď bolo niekedy pozorované "hranie sa" s ulovenými tuleňmi, išlo iba o výuku mláďať v obratnosti pri love a nie o priznanie viny politických, či náboženských oponentov. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

A nedají si říct a nedají... Business je prostě business. Kosatky jsou nevypočitatelná zvířata, ale můžeme se jim vůbec divit, když žijí v zajetí v naprosto odlišném prostředí než na které jsou zvyklá? Je to podobné jako u zvířat v zoo, ale tam se jim aspoň snaží udělat dobré podmínky pro život, pro kosatky to prostě nejde, a proto je tohle jejich zajetí opravdový extrém. Když k nim pak navíc ještě lidi lezou do nádrží a snaží se z toho vytřískat, co nejvíc peněz, tak ať se pak nediví, že se něco takového může stát. A navíc se to opakuje a opakuje. Silný a smutný dokument. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Tilikum, kterému je snímek věnován, se ani po odvysílání napříč protestům veřejnosti svobody nedočkal. Vysvobozením tak pro něj byla až jeho smrt 6. ledna 2017 ve věku 35 let, což je polovina věku, kterého se samci kosatek ve volné přírodě dožívají. (freelex)
  • V posledních letech svého života byl Tilikum viditelně frustrovaný i při vystoupení před publikem. Jsou známy videa, kdy místo plnění pokynů trenéra stál nehybně na kraji nádrže a na pokyny cvičitele nereagoval. Nebo vystoupení, kdy po odvolání z nádrže určené pro představení se opět otočil, prorazil zavírající se bránu a vplaval do ní znovu. (freelex)
  • Od srpna 2015 se zisky společnosti Seaworld snížily o 84 % oproti období před vydáním tohoto filmu. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama