Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Je to určitě dobrý a záslužný film, ale docela jsem tam postrádal větší důraz na to, že pokud kosatka loví (třeba i lidi), tak pouze dělá to, co je pro ni přirozené. A ne, že je to způsobeno pouze stresujícím životem v zajetí nebo "špatnými" geny jednotlivce. Navíc s tou nevinností cvičitelů v rámci kosatčího průmyslu bych byl taky opatrný. Všichni to dělají dobrovolně a sami tak onu celou mašinérii vědomě podporují. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Jsem nesmírně ráda, že jsem tento dokument mohla vidět. Je to kus filmařské a lidské práce. Zcela mě ohromila perfketní časová sekvence, která mi servírovala informace přesně tak, jak jsem je zrovna potřebovala. Neuvěřitelně mě to vtáhlo do dějě a bylo mi stále větší a větší smutno nad naší neuvěřitelnou sobeckostí a chamtivostí. Kosatka přitom jenom stojí uprostřed tohoto cirkusu, kde na jedné straně stojí korporace, které rozhodují o jejím životě a na straně druhé jsou jen zranitelní cvičitelé, kteří se jí snaží život zpříjemnit. Je to boj s větrnými mlýny, který může ovlivnit každý z vás, kdo se rozhodne tento "zábavní průmysl" nepodporovat. Hodně mě ale zklamal český název "Černý zabiják". Některé lidi to okamžitě stáhne pouze na jednu stranu. Budou věřit tomu, že je to krvelačné monstrum. No možná i je, ale kvůli komu, hm? Prosím, podívejte se na to a udělejte si vlastní představu... ()

Reklama

horovska 

všechny recenze uživatele

Poněkud tendenční dokument, který se ale dle úsloví ,,účel světí prostředky" pokouší probudit v konzumní společnosti povědomí o utrpení živých a inteligentních tvorů jen pro zábavu znuděné civilizace. Jako počin sloužící dobré myšlence to beru, objektivitu však v něm nelze hledat. Především je to však smutný obraz toho, jak lze manipulovat obecným povědomím. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Dlhšiu dobu som rozmýšľal, ako vyjadriť že tento dokument ani zďaleka nevyužil potenciál, ktorý mu problematika kosatiek v zajatí poskytovala. Dobré bolo vidieť tie unudené, obtlstnuté, spokojnosť vyžarujúce americké rodinky, ktoré už za živý svet nevedia, čo by ich ešte mohlo zaujať a prekvapiť ako idú utrácať doláriky do aquaparku. Určite ich nenapadne, že sponzorujú odchyt a trápenie týchto zvierat v podmienkach väzenia. Inteligentné a citovo disponované veľryby sú za pár zdochnutých rýb nútené predvádzať kúsky, ktoré podporujú v prostoduchých divákoch ilúziu, že príbehy Willyho alebo trebárs ľadového medveďa Knuta sú vystrihnuté zo života a že sa vlastne tým zvieratám žije dobre a milujú svojich cvičiteľov. Preto je dôležité utajiť, keď sa raz za čas stane nejaká "nehoda" a človek sa nestačí čudovať, koľko ľudí z branže sa nechá prostituovať, aby zachránili biznis svojich šéfov, na ktorom sa priživujú. Aj ten hlupák, ktorý názov tohto filmu preložil ako Černý zabiják by si zaslúžil, aby sa s ním nejaká kosatka chvíľu pohrala. Zabijaci sú ľudia, kosatky sú predátori, živiaci sa lovom iných živočíšnych druhov. Kosatky, na rozdiel od ľudí, neorganizujú masové vraždenia z pochybných dôvodov. A aj keď bolo niekedy pozorované "hranie sa" s ulovenými tuleňmi, išlo iba o výuku mláďať v obratnosti pri love a nie o priznanie viny politických, či náboženských oponentov. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument bol málo kritický a problematika zadržiavania morských cicavcov vo vodných parkoch ostáva úplne nestranne na zvážení každého diváka. Chcelo by to viac informácií o kosatkách a vodných parkoch a menej informácií o cvičiteľkách. Je smutné, že sa veci dali do pohybu, až keď umreli ľudia. Mŕtve kosatky vo vodných parkoch toľko pozornosti médií nezískali. Ale aspoň že sa tak stalo, vodné parky musia byť zatvorené. Podpíšte, prosím, petíciu za záchranu kosatky Tilikum TU. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • V současné době (2018) přežívá v zajetí v nádržích na celém světě 58 kosatek. Je zaznamnáno, že nejméně 166 kosatek zemřelo v zajetí, z toho je známu 30 mrtvě narozených mláďat a 14 pokusů o odchycení v oceánu, kdy kostaky zemřely při převozu nebo těsně po něm. Společnost SeaWorld má ve svých třech parcích ve Spojených státech 21 kosatek. (freelex)
  • Režisér Colin Trevorrow, který stojí za oběma snímky Jurského světa uvedl, že dokumentární film tento dokumentární film měl velký vliv na jeho filmy. Chování zajatého Indominus Rex bylo založeno na chování Tilikuma v zajetí. (freelex)
  • Po vydaní dokumentu odhovorilo koncerty vo vodnom parku SeaWorld, kde je Tilikum držaný, mnoho hudobníkov a kapiel (Martina McBride, 38 Special, REO Speedwagon, Cheap Trick, Heart, Barenaked Ladies, Trisha Yearwood a Willie Nelson). (whack)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama