Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komorní psychologický thriller o sovětské špionce finské národnosti Kerttu Nuortevě byl natočen podle skutečných událostí, jež se odehrály během finské pokračovací války v letech 1941-1944. Těžištěm filmu jsou dialogy a brilantní herecké výkony. Statická kamera odkazuje na to nejlepší z bergmanovské tradice. (Letní filmová škola)

Recenze (2)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Při znalostech toho co mám načteno z knih se mi moc nechce věřit, že by byla jedné ruské špionce věnována taková dlouhodobá pozornost a to včetně distribuce finské literatury na celu aby si vzpomněla na své národní kořeny. Pokud něco věděla a nebylo nutné ji hned po rozsudku jako špiona popravit, spíše ji nechali na samotkách vyhnít. A samozřejmě působili i psychologicky. Vězeň sice mohl být mlácen a mučen, ale někdy stačilo jen nechat několik dní v cele svítit silné světlo a to i v noci. Změny teplot v cele také dělaly své víc než než obušek gestapáka či vyšetřovatele NKVD. A největší vychytávka byla člověka nenechat usnout. U soudu se pak necholila zkrvavená lidská troska (pokud bylo nutno odsouzeného před soud postavit), ale normálně vyhlížející člověk.  Kdo ví čím si tato duše musela projít ve Finsku a čím v Rusku, kde to ve třicátých letech v mučírnách NKVD bylo čistočisté peklo.... Holt měla holka smůlu, že trefila ten nejhorší úsek dějin a dostala se zrovna do té nejblbější země ze všech možných. RuSSko je prostě říše zla, bylo je aaby nebylo oto s emusí teď celý civilizovaný svět postarat. Sankcemi je vrátit do doby kamenné aby už RuSS nebyl nebezpečný svým sousedům. Nad obyvateli RuSSka lámu hůl. Mají co chtěli a co si zvolili. Herecké výkony byly fajn, některé filozofické dialogy o komunismu, nacosku a demokracii na mne byly až moc divadelní. Dávám tedy za 3 vyťukání Morseova klíče.  * * * ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Solidně pojatý film rozšiřuje znalosti o finsko-sovětských vztazích, špionáži a osvětluje trpké osudy finských komunistů, kteří se stali obětí Stalinových čistek. Postup, jak přimět špionku k výpovědi, je ukázán jako psychologický postup, během něhož jsou jí odhaleny osudy otce a spolupracovníků, kteří byli mezitím likvidováni stalinisty. Absence jakéhokoli fyzického nátlaku je ovšem stěží uvěřitelná (jen padne hrozba, že při odepření doznání bude poslána do Tallinu do rukou Gestapa). ()

Reklama

Reklama