Reklama

Reklama

Cirkus řvoucích motorů a vůně benzínu dodnes přitahuje milióny příznivců. Nebylo tomu jinak ani ve zlatém věku Formule 1, kdy největší a nejslavnější závodníci byli zahrnuti takovou přízní a poctami, že se prakticky vyrovnali nejoblíbenějším rockovým hvězdám. Náš film s pomocí málokdy promítaných archívních záběrů přenese diváky do této průkopnické minulosti, o které nám povypráví nejen Bernie Ecclestone a Max Mosley, ale také dvanáct, ano, čtete dobře, dvanáct někdejších světových šampionů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (84)

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Tento dokument hodnotím jako velmi dobrý, protože kvalitně přibližuje atmosféru f1 od druhé poloviny 60.let až do roku 1976 (včetně). Jsem si jist že spousta diváků uvidí zcela poprvé záběry, které nikdy předtím neviděl. Na druhé straně nedává nám detailnější obraz, a bohužel většinou se opírá o jezdce z Británie - na ty ostatní častěji zapomene, o Brabham či Hulme nic, anebo pokud si pamatuji dobře, tak rok 75 zcela vynechává, atd. Potom rok 76 byl rokem Hunta, tak je ,,logický,, že opět nemůže chybět. Takže malinko zase nám jde také o leštění ega. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Je milé zjistit, že Mou-zlý s Ekl-stounem předtím, než si celou ef jedničku zprivatizovali a nadělali si z ní mega dojnou kravku a zdroj, díky němuž mají přístup k neomezenému množství kurviček (které dnes o francouzských holích a se sveřepými výrazy pronásledují byty sto plus jedna se svými seschlými plži v artritických dlaních), provedli alespoň něco solidního. Tedy podstatnou měrou přispěli ku zlepšení bezpečnosti jezdců, diváků a traťových pobíhačů. Je jedno, zda kvůli byznysu, nebo z čistého altruismu. Hlavně, když kape. Dokument je trošku útržkovitý, důraz klade především na tragičnost sportu, méně známá jména padlých opomíjí. Toliko k výtkám, jinak jde totiž o fešně zpracované téma. A jeden se nemůže ubránit dojmu, že staré páky, jejichž názorů zazní přehršle, na ty dnešní přetechnizované jezdílky hledí tak trošku s despektem. Ono bylo kouda rozdíl vstupovat do sezóny s tím, že z vás pětina nepřežije... a když jste takto začínali třeba již ročník sedmý, nervy musely být skutečně ocelové. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Formule mám hodně rád. Dříve jsem sledoval každou velkou cenu. Dnes mrknu už jen čas od času. Občas si dokonce zazávodím ve velmi kvalitně udělané PC hře. Viděl jsem z podobného prostředí i dokument o Ayrtonovi Sennovi a ten se mi líbil mnohem víc. Tohle bylo takové divné. V podstatě se jedná o takový rychlý průřez historií, přičemž v žádném období se nezůstane nijak dlouho. Vlastně bylo zmíněno jen několik populárních tváří každého období. Dokument je především silně orientován na riziko, které je od samého počátku s tímto sportem spojeno. Kdo rád kouká na havárie, tak si skutečně přijde na své. Nic jiného téměř k vidění není. Informativní stránka dokumentu je z mého pohledu téměř nulová a že by byl dokument podaný nějak extrémně zajímavě se mi také zrovna nezdá. V podstatě se tam opakuje po celou stopáž neustále to stejné. Lepší 2*. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jednička v názvu značí umístění, jak vysoko v osobních zálibách mají tvůrci nejslavnější motorový sport. Chtějí nám totiž o něm říct všechno - nebo alespoň od všeho něco. Výsledek pak nutně dopadá poněkud roztříštěně co se týče celkové historie formulí, ale všechno mažou silné momenty, obzvlášť pro nás, kteří jsme onu smrtící dobu nezažili. Crowder s Monroem staví ve dvou hodinách monumentální pomník všem, kteří za svou lásku k sešlápnutí pedálu zaplatili daň nejvyšší a právě v rozpolcených i emotivních vzpomínkách dávných soupeřů, přátel či milenek je dokument silný až bolestivě moc. ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí rivalů jsem měl hned chuť na nějaký další podobný film z prostředí formule 1, proto jsem se podíval na tento vysoce kvalitní dokument, mapující zlatou éru tohoto sportu. Skvělé zpracování několika vážných, většinou bohužel i smrtelných nehod. Dokument nabídl i mnoho zajímavostí ze zákulisí, především kolem bezpečnosti které se snažili jezdci za každou cenu dosáhnout. Bylo až neskutečné co se na závodech dělo, to lékařské zabezpečení na takovou dobu bylo opravdu minimální, například smrt talentované Britského jezdce Rogera Williamsona je teda věc, nad kterou se musí pozastavovat všichni i dnes. "Pamatuji si na Barcelonu. V pátek ráno, po tréningu, jsem viděl bariéry, co držely jen na šroubech, bez matic, nebo drátů. Do jedné jsem kopl. Upadla" ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Na začátku dokumentu jsou použity záběry bojujících letadel z krátkometrážního filmu The German (2008). (p3tris)
  • V dokumentu autoři uvádějí, že od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 se už nestala žádná fatální nehoda. To už bohužel není pravda. 5. října 2014 zahynul na okruhu v Suzuce závodník týmu Marrusia Jules Bianchi. (p3tris)
  • Na konci dokumentu hraje „Open Your Eyes“ od Snow Patrol. (Duoscop)

Reklama

Reklama