Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
  • Austrálie The Babadook (více)
Trailer 1

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (431)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vedle Lipstick Demona a Owlmana, jedno z nejoriginálnějších hororových monster posledních let hlavním "strašákem" ve filmu, který v sobě míchá nemalé odkazy na různé horory. Máme tu jistou podobu s již zmiňovaným Lipstick Demonem z Insidious, našel by se tu i kus Vymítače ďábla, v největší míře je zde však viditelné Osvícení. A nakonec také uvidíme, jak to dopadne, když je Mamá Sama doma:) Essie Davis předvádí herecký koncert a v roli utrápené a věčně nevyspalé matky je úžasná. Noah Wiseman je zase nehorázně protivné, otravné a uřvané děcko. Když měl však chvíle klidu, líbil se mi a bylo mi ho i dokonce líto. Škoda, že Mister Babadook nemá ve filmu větší prostor. Většinu času jen přebývá někde ve stínech. A díky obsáhlé diskuzi na IMDb jsem se také dozvěděla spoustu podstatných dějových informací, které by mě hned asi ani nenapadly. Ta nejdůležitější z nich v sobě skrývá celou pointu snímku. Takže díky tomu bych k žánrům přihodila i ten "psychologický." Více než děsivý horor, je snímek spíše jakousi psychologickou sondou do temné duše jedné ženy, jíž se postupně začnou zjevovat její démoni, kteří její nitro zakalili temnotou a postupně jí začínají odebírat kousky zdravého rozumu. Jsou však skuteční...? ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jennifer Kent sehnala dostatek drobných a dala svému původně krátkometrážnímu a povedenému bubákovi celovečerní podobu. Výsledek je ale docela rozporuplný, na jedné straně stojí slušné herecké výkony jak unavené matky, tak jejího uvřískaného "Kevina a místy velmi slušná atmosféra, na druhé na několika místech levnými triky zmršený bubák Babadook, který klidně mohl zůstat ve stínech a tragikomický závěr , při němž mi na mysli vytanul Střihoruký Edward a bylo po hororu. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Milující maminka, už si kudlu brousí... u telky se nespinká! Babadook kol brousí!" Spratek sem, spratek tam, na pár facek i podříznutí, jak by doporučili čtyři z pěti dětských psychiatrů (pátý by nedoporučoval, ale už by sám držel kudlu v ruce). Jenomže... krev není voda! Škrcený chlapeček z posledních sil něžně pohladí maminku po tváři a... nezbývá než ho milovat! I s jejich společným rodinným mazlíčkem Babadookem, který mi silně připomínal naše české strašidlo Barbuchu, živící se strachem lidí. Přestat soupeřit se synáčkem, kdo z nich je víc šibnutý, přestat na něho volat Polednici od protinožců a maminka i klučina budou v pohodě. Jednoduše geniální příběh, který by se mohl vyučovat na lékařských fakultách v oboru léčba psychických traumat, o jednoduchém a přijatelném způsobu, jak se naučit celkem v klidu žít se svými vnitřními démony. Don't worry, dook, dook, dook..., be happy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Strašidelnosť na plný počet hviezdičiek zráža jednak nesympatická atmosféra, čo je čisto môj subjektívny problém, hlavne však premúdrelé dieťa. Ten chlapec vynikal nielen manuálnymi zručnosťami (Sám doma a strašidlo), ale tiež úrovňou empatie, ktorá by zahanbila aj renomovaného psychológa. Keď Samuela vlastná matka naháňala po dome s nožom, povedal jej: "ja viem, že ma teraz nemáš rada, ale ty za to nemôžeš, bráni ti v tom Babadook"... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Babadook síce vyzeral ako Tučniak od Batmana z roku 1992, ale hlas mal výborný. Chlapec na začiatku odporný a mamička sympatická ... po dvadsiatich minútach som sa nestačila čudovať. Atmosféra viac než dobrá, výprava strašidelná, ešte aj tú ružu mali v záhrade čiernu. Koniec strašná kravina, ale tú moju štvrtú hviezdu dávam za excelentnú Essie Davis a za to, že som sa bála. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama