Reklama

Reklama

1597: bitva u Myeongryang

  • Česko Admirál: Bouřlivé proudy (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

I Sun-šin je jedním z nejvýznamnějších admirálů celosvětových dějin. Během své kariéry na konci 16. století absolvoval 23 námořních bitev proti Japoncům, ve všech zvítězil a za celou dobu ztratil pouze dvě své lodě. Vynalezl první obrněnou válečnou loď Kobukson (želví loď), která mu dopomohla k mnoha vítězstvím.
Tento film vypráví o jeho nejvýznamnější bitvě u Myongnyangu, ve které s pouhými 12 vlastními loděmi čelil více než stovce japonských plavidel. (Tamten)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Generál, který s loděmi utekl z předešlé bitvy, uprchl, na rozdíl od filmu, z bitvy u Myeongnyangu s jednou lodí také. Admirál Yi Sun-sin tak měl na úvod bitvy 13 lodí, ale v reálu pouze 12. Toto vysvětluje občasné nesrovnalosti, zda měl 13 nebo 12 lodí. (Jirka_Šč)
  • Snímek pracuje se skutečnými historickými reáliemi. Postava námořního generála, hercem Myeong-min Kim ztvárněná již v minulosti v rámci obsáhlé televizní série Immortal Admiral Yi Sun Shin (2004), je v historických análech korejských dějin zapsána tučným a hlubokým písmem. Sun-shin Yi (1545 - 1598), byl generálem a válečným stratégem natolik geniálním, a to i přes fakt, že během svého života neprodělal žádný z vojenských výcviků, že neprohrál byť jediné ze svých 28 tažení proti početně převažující expandující flotile japonského císařství, několikanásobně se pokoušející se o dobytí Čosonu. Jeho smrt přišla až v době finální bitvy Myeongryang, odehrávající se v pobřežních oblastech ostrova Jindo, při níž byl generál zasažen jedinou ranou z arkebuzy, těžké pěchotní pušky ráže 19 - 20 mm, která se pro jeho život stala fatální. Moderními historiky je jeho geniální smysl pro válečnou námořní strategii často konfrontován s britským admirálem Horatio Nelsonem (1758 - 1805). (Conspi)
  • Pre potreby filmu bolo reálne postavených iba 8 lodí. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama