Reklama

Reklama

Tajemství smrti slečny Neznámé

  • Velká Británie The Autopsy of Jane Doe (více)
Trailer 2

Otec a syn, oba koroneři, jsou vtaženi do komplexní záhady, v níž mají za úkol identifikovat mrtvolu mladé ženy, která měla očividně hodně temné tajemství. (Filmbox)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (562)

gogo76 

všechny recenze uživatele

V hororovom žánri je asi ťažké prísť s niečím neotrepaným a originálnym. Prvé veľké prekvapenie je herecké obsadenie , ktoré je vzhľadom na žáner viac než slušné. Film sa rozbieha pomaly, atmosféra sa buduje postupne a začína to skôr ako kriminálka. Za celý film neopustíme priestory pitevne, takže z tohto dôvodu ide doslova o komorný horor. Telo neznámej Jane Doe (to je iba pracovné meno pre neznámu obeť) je v slušnom stave, no postupne s každým ďalším zárezom prichádzajú nové, často záhadné a nevídané skutočnosti. Napätie je v niektorých momentoch poriadne vysoké, hlavne v momentoch, keď pri pitve občas kamera prebehne telo Jane Doe a zaberie mŕtvy pohľad jej šedých očí. Očakávate či sa náhodou nepohne jej pohľad smerom do kamery a to je fakt napínavé. Vytknem iba uponáhľaný záver bez silnejšej pointy. +++ Takmer z každého hororu si niečo odnesiem a tu konkrétne zvuk zvončeka. Po filme som išiel na záchod a ako tak vychádzam a v tme zatváram dvere, manželka zazvonila zvončekom...Nebolo mi všetko jedno, ale sranda musí byť! 80%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Poďme na to so spoilermi, pretože tento film sa mi páčil, ale zároveň obsahoval dosť chýb, ktoré robili všetko pre to, aby som výsledné hodnotenie stiahol z 80% na „len“ 60. Ale viete čo? Snažili sa. Fakt sa snažili. Ale nemôžem mu dať menej, ako 80%, pretože som rád, že je to dospelý horor. Prejavuje sa to napríklad tým, že nejde o vyvražďovačku, ale o komorný horor, v ktorého strede diania stoja otec a syn, pričom otca hrá skvelý Brian Cox (a syna Emile Hirsch, ale to nie je až také dôležité). Ako experti na súdne pitvy dostali v jednu nepokojnú noc telo, ktoré sa správa úplne šialene (napr. krváca, hoci osoba je dávno mŕtva). Sú zaskočení rovnako, ako divák. Ani oni to nechápu, no ako on, aj oni dvaja chcú záhadu rozlúštiť. Spätne mnohé veci nedávajú logiku (prečo otec musel „súhlasiť“? Prečo sa všetky „tie veci“ vôbec museli diať? Mala neuveriteľnú moc, stačilo aby chcela a behom pár desiatok sekúnd mohla dostať všetko, čo chcela, tak prečo otravovala mŕtvymi mačkami a mŕtvymi priateľkami?) a pár krát som tomu nerozumel (sekerou rozmlátia čo môžu, ale drevený poklop vedúci von z podzemia veselo ignorujú a musím dať dole klobúk i pred schopnosťou starého fotríka uhasiť megapožiar jedným ručným požiarnym prístrojom). Ale nevadilo mi to, aspoň nie nijako extra. Temná atmosféra, desivé gore, pár značne nepríjemných chvíľ (detailné pitvy, cinkanie zvončekov), nečakané rozuzlenie identity mŕtvej (aha, tak PRETO ten bobor...), páčil sa mi i stret dvoch odosobnených profesionálov s evidentne nadprirodzenými úkazmi, páčilo sa mi to proste celé. ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Jane Doe je jméno, které automaticky dostávají anonymní oběti trestných činů. Jedna taková se objeví na stole pitvajícího profesionála s tváří Briana Coxe. Tomu pomáhá jeho znuděný syn hraný Emilem Hirschem. Úvodní řez do podezřelého těla vyloučí vaší první hypotézu – ne, ta holka není živá. Další použití skalpelu však rozpoutá peklo. Netřeba dodávat víc. Vlastně ještě jedna věc. Bludištáka navíc dostává zvukař. Pořádně si totiž pohraje s vašimi nervy. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně naprosté divácké peklo - ten film mě fakt vyděsil k smrti, a ještě s určitým časovým odstupem po jeho zhlédnutí ve mně doznívají slabé záchvěvy děsu. Tvůrcům se tedy po této stránce podařilo přesně to, co člověk od každého hororu očekává - a za sebe jsem rád, že se tak neděje cestou infarktových lekaček a stupidních bubáků, ale precizně dávkované hrůzy a napětí vygradovaného téměř k nesnesení. Snad jediné, co mi tam trochu vadilo, byla snadnost, s níž se koronerův syn oklepal z toho, co se stalo jeho přítelkyni, a potom i samotný závěr, který jsem trochu čekal předem a kde si myslím, že byly ještě rezervy, jak ten film zakončit lépe. Ale jinak za mě rozhodně palec nahoru - naprostá hororová pecka, která mě bude strašit ve snech ještě hodně dlouho. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No, já se v té Janě moc pitvat nebudu. Čerstvý vítr od Velkých Britů sem prostě překvapivě zavál svěží puch formaldehydu a otevřených těl, přičemž Lovec trolů ukázal, jak se dá s jednou strnule nahou kundou a dvěma herci strávit originální, zábavná a inventivní noc na patologii při kuchání ježibaby. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (17)

  • Ve scéně, kde Austin (Emile Hirsch) píše na tabuli římské číslice, můžeme vidět, že tam číslice již jednou byly a jsou špatně smazané. (MatyasF)
  • Olwen Catherine Kelly trávila zhruba 5 týdnů natáčení pouze v nehybné ležící poloze. Tuto úlohu zvládla díky józe a meditacím, kterým se věnuje. Jak uvedla v jednom z rozhovorů, ämusela se občas uvést do nehybného tranzu, aby přestala vnímat děj natáčení kolem ní“. (Jessica_Biel)

Související novinky

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno