Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 2

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (131)

venca163 

všechny recenze uživatele

Vzal jsem na víkend nějakou prácičku, takže jsem samozřejmě místo toho hrozně prokrastinoval. Když už jsem se chtěl zvednout ze křesla, tak začlo v telce tohle a já jsem si řek, že to je ideální způsob jak strávit další 2 hodiny. Nejsem zrovna kdovíjakej fotbalovej fanda, ale i tak mě to celkem bavilo a dozvěděl jsem se pár věcí, co jsem (o fotbalu, Pelém, Brazílii...) nevěděl. Takže ztráta času to určitě nebyla, formu sportovní pohádky ale tolik nemusim. #v16veSlumu #v17NaMS (65%) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková klasická americká limonáda o tom, jak chudý kluk ke zlaté medail na MS ve fotbale přišel. Jasně, příběhy Pelého a řady dalších jihoamerických hráčů podobný scénář naplňují, ale tady k tomu není žádná přidaná hodnota. Povedlo se obsazení, to jo. Hlavní hrdina ušel, Vincek v roli brazilského trenéra se osvědčil a Colm Meaney už má asi patent na nabubřelé kouče. Potěší i cameo samotného Pelého. Sem tam se zadařily i zápasy a bylo znát, že tvůrci se snažili vykreslit ty zásadní góly věrně. Ale nebyli by to Amíci, aby z toho občas neudělali frašku. Je fakt, že ginga prvky Brazilci používali, ale to, co ve filmu předváděl Pelé, bylo zkrátka neúnosné a každý, kdo si alespoň čuchnul k fotbalu, si musí klepat na čelo, nebo se alespoň shovívavě usmívat. A další věcí, co mi leze na nervy snad v každém sportovním filmu, je náhlé prozření hlavních hrdinů ve chvíli, kdy se nedaří, což vždy znamená zásadní obrat v utkání. Jednou během filmu se to dá snést, ale tady toho bylo moc. Pelé je určitě ikona, které byl filmový svět nějakou tu poctu dlužen a jako pocta to snad může i fungovat. Ale film sám o sobě je jen průměr. 50% ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Pelého, ani kanárikov :) Ale film sa mi páčil. Neviem zhodnotiť do akej miery film korešponduje so skutočnosťou, hlavne čo sa týka Pelého detstva a dospievania. Avšak práve tá časť príbehu zasadená do chudoby slumu a poddanej rodiny ma bavila azda najviac. Potom už sa to všetko točilo len okolo futbalu a MS 1958 vo Švédsku. Opäť sa film nezaobišiel bez prehnanej heroizácie, ale napriek všetkému som sa nenudil ani chvíľu, a Pelého beletrizovaný životopis ma napokon prekvapujúco bavil. Bolo to fascinujúce! A páčil sa mi aj pohľad na vtedajší futbal bez trápneho simulovania a prehnanej celebritizácie niektorých jedincov, ktorí slová ako pokora a skromnosť nepoznajú. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Průměrné vyobrazení legendárního fotbalisty, kterého jsem vůbec nezažil a ani jsem se o něj nikdy moc nezajímal. Tím pádem to pro mě byla kvalitní biografie a příběh ZROZENÍ LEGEDY. Nic jiného. Nijak se mě to nedotklo. Bude to znít krutě, ale za nějakou dobu na tento film úplně zapomenu. Žádnou stopu ve mě nezanechal. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nesnaž se tolik. Užívej si to." Pelého táta mě hrozně bavil a jeho žonglování s mangem bylo vynikající. Škoda jen, že já jsem nikdy neměl mangovník na zahradě, protože to bych se nejlepším fotbalistou světa stal já. Takhle to měl Edson Arantes do Nascimento snadné. Horší to měl s tím, že životopis fotbalového génia a finančního ignoranta celkem dobře znám, takže ta zábava zbyla na fotbal. A ten se moc nepovedl, protože tahle ginga byla vhodná spíše do cirkusu. Nicméně mě pobavilo vykreslování surových švédských fotbalistů jako koupeného výběru Evropy. Tehdy totiž prý za Švédsko hráli samí zahraniční hráči, což je patrné již z jejich blonďaté vizáže a exotických jmen - Svensson, Bergmark, Öberg, Liedholm, Johansson, Parling, Gustavsson, Gren, Hamrin, Simonsson, Löfgren či Olsson. Zkrátka samý cizák, ale před Pelém klobouk dolů a rychle zahnat myšlenky o tom, že nějaká současná nagelovaná primadóna mu sahá výš než po spodní lem trenýrek. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • Film mal byť pôvodne vydaný k Majstrovstvám sveta 2014 v Brazílii, plán sa ale nestihol dodržať. (toi-toi)
  • Shodou okolností jeden z představitelů Seu Jorge ztvárnil ve filmu Život pod vodou (2004) postavu jménem Pelé dos Santos. Dos Santos je jméno brazilského fotbalového klubu, kde Pelé strávil většinu své kariéry. (Tristan Rafael)
  • Na MS vo Švédsku, okolo ktorých sa dej filmu odohráva, bolo vytvorených niekoľko doteraz neprekonaných rekordov. Pelé (Kevin de Paula) mal 17 rokov a 239 dní, keď strelil svoj prvý gól na MS proti Walesu. Zároveň sa stal najmladší majster sveta, najmladší strelec gólu vo finále a najmladší strelec hetriku na MS. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama