Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 1

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (131)

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Tento film nie je pre každého. Pre tých, ktorí futbal radi nemajú a nesledujú ho toto veľa nedá. Pre mňa to však bol neuveriteľný zážitok. Ako zaritý fanúšik športu a hlavne futbalu som patrične oboznámený s históriou tohto športu ( keďže je mojím ďaľším koníčkom práve história sama o sebe ). Vedel som, že sa Brazília stala Majstrom sveta vo futbale prvý krát práve v 1958. Vedel som, že zažili trpkú prehru vo finále 1950 a to na vlastnej pôde. Táto pre nich tragédia sa nazýva - Marcanaso. Takisto som vedel, že Pelé bol asi najlepším hráčom histórie. Taktiež som vedel, že mal iba 17 rokov keď sa mu to všetko podarilo ( myslím okolnosti spomenuté v tejto biografii ). Nevedel som však, čo všetko za tým stálo, čo všetko musel prekonať, aby dosiahol to, čo sľúbil svojmu otcovi. Jedno je isté, môj pohľad na Brazíliu ako na „ futbalový národ ” sa navždy zmení. Pre nich nie futbal športom, je to náboženstvo, je to integrita ich osobnosti, niečo čo ich spája dohromady. A to futbal všetko prináša a nie len im. Môžete namietať, že to všetko prinášajú aj iné športy ( obzvlášť teraz, v čase MS v hokeji ), ale nič sa futbalu nevyrovná a už vôbec nič ho neprekoná. Opäť toto je len môj subjektívny názor, no myslím si, že ho so mnou zdieľa drvivá väčšina ľudí. Často sa porovnáva Pelé a Maradona, no ja si nemyslím, že sa dá porovnávať dvoch hráčov, ktorí síce mali podobný štýl hry, ale futbalovo sa stretli len tak trochu. V dnešnej dobe to máme opäť. Ronaldo vs Messi. Tu sa to nedá porovnať nie kvôli obdobiu kedy pôsobia, lebo hrajú v tej istej dobe ( chvála Bohu, že v našej ), ale kvôli tomu, že sú podľa mňa kategoricky odlišný futbalisti aj ľudia. Pre niekoho nie je futbal dosť aktraktívny a preto preferujú dynamickejšie športy, no musíte si túto hru užiť v jej maličkostiach, detailoch, precíznosti a zanietenosti. Ak toto futbalu chýba, vtedy ho môžete nazvať nudným. Obzvlášť američania toto nikdy nepochopia, lebo majú svoju nadradenosť zakorenenú hlboko v sebe. Ak raz v niečom nie sú najlepší, ak je to pre nich nudné a ak to neprodukuje dosť peňazí nie je to pre nich. No nám ich netreba. Odbočil som trochu od témy, no inak toto je krásna biografia skvelého futbalistu a človeka a ja ju vrelo odporučujem nie len vášnivým fanúšikom tejto loptovej hry, ale aj tým, ktorým až tak nevonia. O a cameo pravého Pelého bolo bombové. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Znáte takové ty krásně nasnímané promo klipy na „oslavu fotbalu napříč světem bez ohledu na sociální zázemí“, které pravidelně v době velkých turnajů produkuje FIFA, Adidas či Nike? Tak tohle je to samé; akorát v celovečerní podobě a jakože s dějem. Je to čistá pohádka, která se Pelém jen zaklíná, rozhodně nečekejte nic, co by se drželo jeho skutečných osudů či kariéry. Pěkně se na to však kouká, jen od to nesmíte čekat nic jiného než sinusoidu zábavy „pět minut keců o ničem (rozuměj odpovědnosti, motivaci, cílevědomosti apod.) a pět minut pěkných (jakkoli nerealistických) fotbalových parád a tak stále dokola až do konce“. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Pelého, ani kanárikov :) Ale film sa mi páčil. Neviem zhodnotiť do akej miery film korešponduje so skutočnosťou, hlavne čo sa týka Pelého detstva a dospievania. Avšak práve tá časť príbehu zasadená do chudoby slumu a poddanej rodiny ma bavila azda najviac. Potom už sa to všetko točilo len okolo futbalu a MS 1958 vo Švédsku. Opäť sa film nezaobišiel bez prehnanej heroizácie, ale napriek všetkému som sa nenudil ani chvíľu, a Pelého beletrizovaný životopis ma napokon prekvapujúco bavil. Bolo to fascinujúce! A páčil sa mi aj pohľad na vtedajší futbal bez trápneho simulovania a prehnanej celebritizácie niektorých jedincov, ktorí slová ako pokora a skromnosť nepoznajú. ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Přehnaná pohádka, deset minut mu to nejde a hraje jako moje babička a mrknutím oka kličkuje mezi soupeři jako by byli z vosku. To se střídá celý film až do konce. Kluci hrají na hlinitotravnatém hřišti a při každém zpracování míče jim od něj jde oblak prachu ve slow motion. Je to film pro děti. Američané by neměli točit film o sportu, kterému vůbec nerozumí. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Pro podobné příběhy mám slabost, většinou mě dojmou a udělají mi dobře. Někdy se to v nich přežene a výsledek mi přijde patetický a pitomý, tohle ten případ naštěstí (pro mě) nebyl. Jméno Pelé mi není neznámé, přesto vím o jeho životě prd, tak jsem se aspoň něco dozvěděla. A příběh jeho, potažmo celého brazilského fotbalového nároďáku, potažmo celé Brazílie má docela sílu a určitý význam i pro současný fotbal, což není na škodu vědět. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • Ve scéně, kdy brazilští fotbalisté kopou míčem v hotelu směrem k majáku (scéna těsně před koncem), převrhnou jednomu z hostů cukřenku. Jedná se o skutečného Pelého, který to s úsměvem sleduje (Farao607)
  • Když si malý Pele (Leonardo Lima Carvalho) během finále v turnaji sundá kopačky, tak stojí na hřišti jen v ponožkách. V dalším záběru už je ale bez ponožek. (Duoscop)

Reklama

Reklama