Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 2

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (131)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Kdybychom nevěděli, jak film dopadne, byl by ještě mnohem lepší... I tak ho ovšem považuju za jeden z nejlepších sportovně-životopisných filmů vůbec...Mně se líbilo zejména to, kdy se vracíme do Pelého dětství, kdy ještě neměl přezdívku Pelé a hrál mezi slamy. Vadu filmu vidím v tom, že byl až téměž zbožtěn a ostatní hráči jsou notně upozaděni (koneckonců to produkuje Pelé, takže se není čemu divit). Taky nevím, jestli zpomalené záběry jsou to pravé, ale zase soukromí a dětství s rodičibylo opravdu zachyceno skvěle (sám Pelé říkal, že viděl otce plakat jedinkrát v životě, a to když Brazílie prohrála titul v roce 1950 před 200tisici diváky na stadionu Maracaná v Rio de Janeiru)..Symbolicky film vznikl v roce 2016, kdy Neymar rozhodl penalty na Olympijských hrách v Riu, taktéž na stadionu Maracaná a Brazílie prvně vyhrála Olympiádu a kruh se uzavřel...A samozřejmě jsem si všiml camea Pelého v hotelu...95% ()

HonzaSim 

všechny recenze uživatele

Krásný životopisný film. Snímek nemá hluchá místa a bavila mě jak část o dětství a trénování s plody, tak svět velkého fotbalu. Jeho příběh jsem neznal, možná o to víc mě upoutal. Každá a nejen sportovní legenda si zaslouží min. takový film. Vždyť není většího jména v historii tohoto sportu, než právě Pelé! Dokonce se této podívané podařilo napravit mé hodně pochroumané (ne)sympatie k této fotbalové velmoci a to je co říct. (Poděkujme oscarovému herci Neymarovi.) Nechyběl ani emotivní závěr, takže jsem dostal vše, co jsem mohl chtít. Také jste si všimli samotného Pelého před vypuknutím finále MS? Sice scifi, ale stejně potěší. A k první předním komentujících jedna poznámka. Místní sestava antisociálů odborně hodnotí film o fotbale, který možná neviděli ani v televizi, tak to je gól. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Fanoušek fotbalu na tom vlastně najde jedinou vadu na kráse. Realitě se to ani nepřibližuje. Není však divu, že samotný Pelé to posvětil, protože ho to vykresluje jako naprostého Boha fotbalu, který si prostě vezme míč, v nirváně proběhne celé hřiště, znemožní soupeře, předvede triky, které v roce 1958 nikdo neznal a samozřejmě vstřelí gól. V sílící debatě, která řeší otázku, zda je nejlepším fotbalistou historie Messi nebo Ronaldo, se podobné promo hodí, ale místy je přeci jen k smíchu. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý životopisný film o začátcích Edsona Arantese do Nascimenta celosvětově známého jako Pelé. Jeho krušné začátky v dětství i strmá a skoro neuvěřitelná sportovní kariéra v šestnácti až sedmnácti letech. Fotbalové záběry byly hodně zajímavé (i když někdy ne až tak úplně objektivní). Postavy Peléových rodičů nepostrádaly zajímavost a co bylo ve filmu znázorněno velice výstižně : vrcholový sport není zdaleka jen o talentu, dřině i technických dovednostech, ale daleko více o "hlavě" i sebedůvěře. To bylo pěkně ukázáno jak v dětském období, tak i v representačních počátcích (a nejenom u Pelého). Skutečného Pelého jsem si ve filmu samozřejmě všimnul, i když se tam jen mihnul (podobně jako to dělával Hitchcock ve svých filmech) a na svůj věk zdaleka nevypadal. Každopádně je celý film moc příjemné pokoukání, i když po pravdě řečeno čekal jsem ještě více, taková legenda by si určitě zasloužila ještě něco lepšího, realističtějšího i obsažnějšího a jeho fanoušci samozřejmě také. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemohol som sa ubrániť pocitu pátosu a naivnej sentimentálnosti, ktorá sa prejavila hlavne v dialógoch hlavných postáv. Ale všetko na ihrisku čo sa točilo okolo lopty a hry s ňou, bolo perfektné a podmanivé. A tie spomalené zábery sa tam tiež hodili. Po športovej stránke si teda autori dali naozaj záležať. Škoda, že nie aj na tom ostatnom mimo ihriska. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • Shodou okolností jeden z představitelů Seu Jorge ztvárnil ve filmu Život pod vodou (2004) postavu jménem Pelé dos Santos. Dos Santos je jméno brazilského fotbalového klubu, kde Pelé strávil většinu své kariéry. (Tristan Rafael)
  • Ve scéně, kdy brazilští fotbalisté kopou míčem v hotelu směrem k majáku (scéna těsně před koncem), převrhnou jednomu z hostů cukřenku. Jedná se o skutečného Pelého, který to s úsměvem sleduje (Farao607)
  • Vo filme pracuje Pelého matka Celeste Arantes (Mariana Nunes) v honosnom Altafinovom dome ako upratovačka. V skutočnosti obaja pochádzali z chudobných pomerov. (toi-toi)

Reklama

Reklama