Reklama

Reklama

Strážce pláže v zimním období

  • Česko Hlídač pláže v zimním období (více)

Příběh o přelomu mládí a dospělosti mladého Dragana, který po ukončení školy hledá své první zaměstnání. Zároveň prožívá svou první velkou lásku s Ljubicou. Po mnohém nedorozumění a vzájemném "vyjasňování si věcí" rodičů obou snoubenců, se jim podaří uzavřít sňatek. Je těžké získat byt a práci, a tak Dragan přijme místo hlídače pláže, které manželům zajišťuje sice skromné, nicméně přece jen ubytování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Stegman 

všechny recenze uživatele

První setkání s jugoslávským filmem pro mě nedopadlo zrovna moc dobře. Po slibně se rozjíždějícím začátku přišla nuda, film se vyvíjel velice pozvolna (jestli vůbec). Ani nádherné hlášky otce hlavního hrdiny mi nezabránily, abych si Hlídače pláže zafixoval jako film, u něhož jsem si stále dokola říkal: "To vydržím, už zbývá jen pár (desítek) minut..." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prežije, alebo neprežije mladá láska (vlastne manželstvo) v "nehostinnej" Juhoslávii? Je cesta do Švédska pre mladých ľudí jediným východiskom zo sociálnej mizérie krajiny? Paskaljevič nám ukazuje svoju vlasť napriek komunistickej cenzúre takú, aká bola a nepridáva žiadne pozlátko. V dome na pláži by totiž nebývali ani krysy, ale keď sa inak nedá, tak sa treba prispôsobiť. Rozuzlenie nám chce naznačiť viacero vecí a komunistická krajina a možno aj ženy tu nevychádzajú vôbec, ako víťazi. Sledujeme rázovité, ale uveriteľné postavičky, takpovediac zástupcov pospolitého ľudu, ktorí sa musia pretĺkať všelijak, ale dokážu to brať s nadhľadom. Niektorí však menej a dochádza tak ku konfliktom. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príbeh o nevydarenej prvej láske je kombináciou humoru a drámy. Dramatická časť prichádza až v závere a trochu ma i zaskočila. Balkánsky nadhľad, vtipy a životné múdra rozdáva najmä otec mladého Dragana a určite sa všetci, ktorí sme film videli, zhodneme na tom, že je bezkonkurenčne najlepšou postavou filmu. Pravým opakom jeho vlastností je otec Ljubice. To je pravý arogantný a namyslený chlapík. Niekoľkokrát spomínaná tajomná postava zo Švédska nakoniec dorazí a film končí vtipnou scénou vo vlaku na ceste do zasľúbenej zeme, vraj lepšej ako Amerika, kde si mladíci skúšajú nacvičiť švédštinu a fintu ako vybrať pekným Švédkam chrobáka z podpazušia. 70%. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Na celovečerní debut neuvěřitelně vyspělý. Sám jsem byl překvapen, jak na mě Paskaljevičova prvotina zapůsobila. Jemná oscilace mezi komickou a tragickou stránkou, jednotlivé přepínání mezi těmito polohami. [==] Mladík Dragan nedávno ukončil střední kožařskou školu a poohlíží se po nějaké slušně placené práci, toto čekání vyplňuje příležitostnými brigádami, práce v čistírně ho zavede i k jeho první lásce (Ljubice). Právě ona představuje v Draganově životě po dokončení školy nějaký pevný bod, kterého se může chytnout. Jenže plány jsou jedna věc a realita druhá... ()

curil 

všechny recenze uživatele

Film zobrazuje tragickou a komickou stránku   života mladého Dragana. První velká láska,   svatba, složitá životní situace. Špatné   pracovní místo, ale aspoň nějaké bydlení.   Bezvadné hlášky Draganova otce, který se tak   snaží poskytnout své životní zkušenosti. Z   filmu je zřejmý generační konflikt a také   kritika režimu. V té době aktuální touha   vycestovat na západ, jako mnoho jiných mladých   Jugoslávců, za prací a lepšími životními   podmínkami. Ve filmu se mi líbí i skvělá   hudba. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama