Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér slavné Gomorry (2008) tentokrát opustil současnou realitu a vydal se do světa pohádek, jak je na počátku 17. století zapsal neapolský básník Giambattista Basile, z jehož díla Lo cunto de li cunti později čerpali všichni slavní pohádkáři. V jeho filmu, natočeném v angličtině, panují ve třech sousedících říších v nádherných hradech a zámcích králové a královny, kteří mají různé slabosti, touhy a trápení. Vedle princů a princezen se tu vyskytují divní živočichové a obludy, obři a draci, ale také kejklíři a pradleny, protože všední si tu podává ruku s nadpřirozeným, vznešené s vulgárním, surovost s něhou, dramatické s komickým. Imaginace režiséra a jeho spolupracovníků vytvořila až barokně opulentní dílo s výraznými odkazy na dějiny umění a hudby, ale také s potutelnými postřehy o neměnných vlastnostech a chování lidí... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (23)

Trailer 4

Recenze (232)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka pohádek má nepřehlédnutelný (a díky Desplatovi i nepřeslechnutelný) potenciál stát se další každoroční stálicí vánočního kolovrátkového programu našich obrazovek. Výhradně však na ČT art, protože zdejší pozvolným tempem vedená výprava je nade vše věrná duchu původních předobrazů dodnes dobře známých pohádek, které s laskavostí a přístupností rozhodně nijak nekoketovaly. A právě tato jejich (od/z)vrácená nepřikrášlená a do horroru laděná bizarní tvář je stejně tak fascinující (zvlášť s přihlédnutím k čarukrásným vizuálním kvalitám) jako to není nic, k čemu by usedla celá svátečně naladěná rodina a přežila to bez úhony. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Garrone se pokusil o modernější převyprávění pohádek a na rozdíl od výsledků snahy amerických převyprávění Popelek a Sněhurek výsledek není jalový. Tohle jsou necenzurované verze pohádek, které se nejspíš vyprávějí italským dětem, a ano, uvidíte sex, morbidní i zkrátka bizardní scény. Však i otec princezny s myším kožíškem se s ní chtěl oženit, protože tolik připomínala svou matku. Moje oblíbené části Pohádky pohádek jsou scény s nadrženým králem Casselem a stařenou a obří blecha Tobyho Jonese. Největší problém je, že dva ze tří příběhů sice nějak končí, ale nemají tah na branku. ()

Reklama

vteco 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto vynikajícím způsobem zvládnutá práce, obzvláště pak kostýmy či lokace. Příběhově film také táhl a jednotlivé linie se střídaly v ideálním čase, ideálním způsobem. Tempo filmu sice nenabíralo závratnou rychlost, a to ani s blížícím se zakončením, ale vše bylo představeno s grácií a dostatečnou dávkou krve, drsnosti a zvrácenosti. Co těmto pohádkám chybí je až na pár výjimek, moment překvapení či nepředvídatelnost. [70%] | 50th KVIFF ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Komentář píšu při poslechu závěrečné skladby a mé nitro plesá a volá nahoru do hvězdného, podzimního nebe "notyvo(píp)le!" Nekecám. Nemůžu si pomoct, ale po počáteční mírné skepsi jsem nadšená až na půdu. Nic podobného jsem doposud neviděla. Pohádka pohádek jenž stopro není určena dětem! Nahotinky, erotika, zabíjení, slaboduchost nebo mňamózní závěr boje o život s jedním zlobrem, který mi, pravda, málem vrátil večeři zpět na talíř. Celkově bylo vše tak nějak ... dokonalé. Skutečně velice nezvykle natočená fantasy. Tichá, plíživá, děsivá. Nečekejte kýčovinu, nečekejte nic extra výpravného, ponořte se do tajemných a krapet bizarnějších příběhů třech království, jenž podkresluje zajímavý hudební doprovod. Chviličku jsem měla díky střihači v obrazech zmatek, ale brzy jsem se zorientovala. Napsat, co se mi na tom filmu líbilo nejvíc, nejde. Počínaje Salmou jako black queen a příšerou noci v jednom, mysteriózním prorokem v kápi, konče třeba dvěma jednoduchými sestrami, z nichž jedna zjistila, že každé kouzlo jednou skončí a druhá, že stáhnutí z kůže nutně hned neznamená návrat mládí. Doporučuji. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Když už jednou za čas nějakou pohádku, tak nejlépe něco na takovýhle způsob. Pohádkový bizár od prý barokního autora, který na mě ovšem působil spíš renesančně, a z jehož tří paralelně vyprávěných příběhů není rozhodně ani jeden vhodný pro děti. Aspoň tedy já bych měl v dětství z téhle podívané zaděláno na solidní noční můru. Na několik solidních nočních můr. Film nepředvídatelný, neschématický, nechutný, syrový, brutální, místy až horrorový a halucinační. Erbenova Kytice je proti němu téměř střední proud. Fascinující zážitek. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (7)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2015. (Terva)
  • Natáčení probíhalo převážně v Itálii v lokalitách Neapol, Apulie, Gioia del Colle Sovano, Sorana nebo Laterza. Točilo se i ve Francii a Velké Británii. (Terva)
  • V titulcích je jméno italského skladatele Girolamo Frescobaldi (1584-1643) chybně  napsané. V titulcích je napsán jako Frescobladi. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno