Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

MrD

MrD (hodnocení, recenze)

Pro Crazykate - existují titulky popisující místa na kterých se dokument odehrává.

na příspěvěk reagoval Duoscop

crazykate

crazykate (hodnocení, recenze)

Zajímavý snímek - krásná příroda, odlišné kultury lidí, koncert hektického života ve městech,... Jen myslím, že film mohl být doplněn o popisky míst - kde to je...to mi trochu chybělo. (a chvilkama mě začínalo nudit jak se to stále opakuje (kuřata, silnice,..), ale pak přišlo něco nového :))

ondrech

ondrech (hodnocení, recenze)

je to skvělé, dokonalé, ale uspávající... hodně meditativní... podle mě jsou nejlepší scény z moderní doby... a to, jak se střídají dny a noci... to je moc silný zážitek.

 (hodnocení, recenze)

film sa mi pacil...bol velmi poucny az na to ze som pol hodinu pred jeho koncom zaspala

krzevah

krzevah (hodnocení, recenze)

pro mě nejlepší film všech dob. nejobsáhlejší, nejkrásnější, nejpůsobivější... škoda jen, že je tak krátký

Reklama

Reklama