Reklama

Reklama

Příběh Modré planety

  • Francie Genesis (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mezi počátkem, který si nepamatujeme, a koncem, který neznáme... Strhující příběh zrození planety z dílny autorů filmů Mikrokosmos Claudea Nuridsanyho a Marie Pérénnouové. Po úspěchu filmu Mikrokosmos přicházejí, dnes již světoznámí, přírodovědci Claude Nuridsany a Marie Pérennouová s dalším obdivuhodným opusem – Příběhem Modré planety. Obrazem i slovem se zamýšlejí nad stvoření světa a člověka. Průvodcem je černošský herec Sotigui Kouyaté, pocházející z Burkina Faso, který vypráví o vzniku vesmíru a vzniku života. Autoři mezi obojím vytvářejí paralelu: podle nich vývoj každého živého jedince odpovídá ve zkratce vývoji kosmu i vývoji života na Zemi a stejně jako ony spěje od zárodku k zániku. Sledují vznik hmoty a její přeměnu v hmotu živou, s níž přicházejí i pojmy času a prostoru. Dotýkají se základních filozofických otkázek, na něž hledají srozumitelné odpovědi. Jak říká vypravěč v úvodu filmu: „Být živý, to znamená tvořit příběh od začátku, na který se nepamatujeme, do konce, o němž nic nevíme... Každý příběh musí nějak začít. I když počátek mého vlastního příběhu mi zmizel v mlhách. Nemohu si, tak jako nikdo, vybavit vzpomínku na vlastní narození. Zrodil jsem se v den, kdy mě matka přivedla na svět? Anebo už tehdy, kdy se rodiče milovali?" Bez dechu tak sledujeme náš vlastní příběh. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (45)

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť jednotvárny a hlavne neúplný dokument o genéze našej planéty. Pomocou zaujímavého výkladu rozprávača sú divákom ukazované pohľady na život (súčasných) zvierat, znázorňujúce vývoj našej Zeme. Nepokladám sa za znalca vývoja od prapočiatku, ale spomenúť dinosaury, striedanie ľadových dôb a podobné veci by nebolo podľa mňa vôbec odveci. Záber na akúsi obojživelnú rybu ako vylezie z mora na súš s komentárom: „ .. a tak vznikol život na súši.“, nemá pre mňa až takú uspokojujúcu hodnotu. Prečo potom nespomenuli ako vznikol život vo vzduchu a podobné maličkosti. Bez absolútneho zamerania na človeka s nepodstatnými, inokedy zas zaujímavými faktami o živote pár vytipovaných druhov, nemôžem to nazvať inak ako neúplné a pomerne odfláknuté. A pritom potenciál a skúsenosti boli obrovské. 55%. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Spočiatku rozpačitá prednáška, ktorá sa ešte viac zadrhne na príliš dlhom párení... no napokon v tomto nevyváženom filme uvidíte úžasné veci. Podobne ako pri DOGORE filmu značne pomáha vynikájúce finále a chytľavá melódia... Dávam štyri aj napriek tomu, že po sérii PUTOVANÍ či po MIKOROKOZME a TAJOMSTVE OCEÁNU je to len taký chudobnejší príbuzný... ()

Reklama

Rousse 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně nepřeberné množství úžasných, jedinečných a naprosto fantastických záběrů. Na straně druhé však pro velké množství diváků asi spousta otazníků, cože vlastně na těchto úžasných a jedinečných záběrech je? Já se na to dívala pozitivně - alespoň jsem si zopakovala poznávačky, které jsme dělali u zkoužky ze zoologie a botaniky nižších rostlin. A pokud mám hovořit za mě, tak můžu s klidným srdcem říct: "Děkuji, líbilo se mi to." ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film od tvůrců Mikrokosmosu - to je věta, která má pro mě celkem velkou váhu. Mikrokosmos jsem viděl kdysi v kině a pak ještě vícekrát na videu a byl jsem nadšen. Tvůrcům se skvěle podařilo zachytit život hmyzu, pro který jedna louka je celým vesmírem. Marie Pérennou a Claude Nuridsany si vybrali několik zajímavých představitelů tohoto světa a v drobných minipříbězích je představili. Ať už pochodující mravenci, bojující brouci, milující se hlemýždi, útočící bažant či devastující déšť, to vše bylo natočeno nesmírně strhujícím a zajímavým způsobem. Příběh Modré planety si ovšem vzal daleko větší sousto - nepopisuje jeden den na jedné louce, ale chtěji popsat zrod celého vesmíru, planety Země a života. To přináší řadu problémů. Spíše než o zajímavé minipříběhy jde často jen o sled zajímavých obrázků. Ty rozhodně vypadají moc hezky a některé byly určitě velice složité (jak se jenom točí záběr na ptáče dobývající se ze skořápky ven z pohledu ptáčete?!), ale když se tak vrství jeden za druhým osmdesát minut, tak to začne být nudné. Film má nejsilnější momenty právě v těch chvílích, kdy se nám nějaký tvor představí trochu více než jen nějakou několikavteřinovou momentkou. Takový větší prostor dostali například "chodící rybky", které se jako první ve filmu odvažují na souš a které sledujeme při námluvách. Takových momentů je ovšem ve filmu jen málo. Za zcela katastrofální považuji nápad nechat vše komentovat jakéhosi afrického domorodce (navíc se zcela nepatřičným hlasem Aleše Procházky). Tento dovysvětlující komentář zcela zabíjí i lepší momenty filmu. Opakování základních informací o vzniku vesmíru, Země a života je zcela zbytečné a navíc až nechutně didaktické. Pro mě nepatřičně zní i vyprávění o tom, jak se vytvářely a slučovaly atomy, rodily se hvězdy, vznikla žhavá Země... atd. z úst afrického domorodce. Jeho vyprávění o lásce a o setkávajících se milencích (aneb zásadní hláška filmu "život vzniká vždycky z lásky") jsou daleko za hranicí směšnosti. Takže co nový výtvor francouzských autorů nabízí? Hezké obrázky a zajímavou hudbu Bruna Coulaise, ačkoli i jeho zhudebnění hmyzího světa se mi líbilo o něco více. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Co jsou platné fascinující (a v řadě případů i unikátní) záběry, když občas vůbec netuším, co na nich vlastně je. Také je tu podivná neproporcionalita: stvoření vesmíru, Země a prvních organismů je odbyto tak rychle, že to vypadá jako něco triviálního a zbytek je skoro celý o obojživelníkách. O těch nesmyslech, které mele africký mudrc, škoda mluvit (navíc dabing se dost nepovedl) a dokonce ani hudba Bruna Coulaise není patřičně využitá. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama