Reklama

Reklama

Delirium

  • USA Delirium (více)
Trailer

Přesně tak je na tom náš hlavní hrdina (Topher Grace). Vrací se z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po svých rodičích. Ale protože je jeho propuštění z ústavu jen podmínečné, po dobu třiceti dnů se musí pravidelně hlásit své probační dohlížitelce a nesmí opustit dům. Jinak mu hrozí další internace na psychiatrii. A tam zpátky rozhodně nechce. Na rozloučenou dostal od svého psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a jednu radu: „Věř rozumu, ne svým očím.“ Jenže v opuštěném domě zaplněném vzpomínkami na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu nenápadná, ještě celkem vysvětlitelná normálním rozumem. Ale když se začnou zhmotňovat vzpomínky a odehrávat další paranormální jevy, začne o svém zdravém rozumu pochybovat. Je v domě doopravdy sám? A pokud není, skrývají se v něm skuteční lidé, nebo to jsou nějaké děsivé přízraky, které si vyvolal ve své hlavě? Co z toho všeho je vlastně skutečné? (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, co se v průběhu tvorby Deliria posralo, že se papírově velmi lákavě znějící projekt, produkovaný mj. Jasonem Blumem a Leonardem DiCapriem, propadl do produkčního pekla, během něhož o něm snad čtyři roky nebylo ani vidu, ani slechu. A výsledek podle toho vypadá. Koukatelný film, v jehož rozuzlení je je sice patrné, že mohl mít vyšší potenciál ... ale skutek prostě utek. Žádná pecka, a to ani s přimhouřenýma očima. Topher Grace je navíc jedna z nejhorších castingových voleb, kterou si takhle z hlavy vybavím. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Rozjetý to je dobře. Blázen propuštěnej po 20. letech je sám ve velkým baráku, kde jsou tajemný chodby a buhví jaký schovávačky. Jenže to má háček, bojí se v něm, nesmí ho opustit, protože je v podmínce a má slušivej náramek a musí to vydržet 30. dní a k tomu všemu nemá svoje léky, takže pomalu a jistě nechápe co je realita a co halucinace. Solidní základ se, ale nepodařilo dotáhnout do zdárného konce, který je plný hádanek a zmatku. Škoda. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Pes, otec, brat, mama, úchylné telefonáty, nadržaná milfka-policajtka, vysadené lieky, sexi predavačka, psychiatrický ústav, bazén, buchot v dome... na jedného týpka vôbec nie málo. Miestami je to psycho, miestami dokonca s veľkým „P“. V produkcii Leonarda DiCapria (wtf?) vznikol film, ktorý napriek komornému scenáru nenudí, lebo sa v ňom stále niečo deje. Niektoré veci sú menej zaujímavé, niektoré viac (a to s tým psom som nepochopil, takže to bola vidina?), ale v kombinácii jedna s druhou udržujú vašu pozornosť. Tušíme, že sa na nás na konci chystá zopár fajnových twistov a sme napnutí a zvedaví, ako to vlastne celé je. A na konci skutočne prídu vysvetlenia a twisty a treba povedať, že hoci nejde o šokantnú bombu á la Šiesty zmysel, je to napriek tomu solídna twistová jazda. A mám rád Tophera Gracea (už od sitkomu Tie roky sedemdesiate). Plus potešia Genesis Rodriguez a Callan Mulvey. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem měl možnost zhlédnout snímek ještě před oficiální českou premiérou a s potěšením tak mohu konstatovat, že si v kině konečně přijde na své i náročnější publikum. Spolupráce režiséra Iliadise a scénáristy Allecy slavila úspěch již před devíti lety u výtečného Last House on the Left, avšak teprve prostřednictvím snímku Delirium dokázali zužitkovat svůj tvůrčí potenciál na maximum. Divák sotva prolétne úvodem a už je ponechán napospas spárům nejistoty. V Deliriu se totiž styká všední svět s jinými typy reality a běžné vnímání s ostatními variantami percepce. Bezvýsledně se snažíme demaskovat stav vědomí hlavní postavy a naše frustrace se ještě prohlubuje ruku v ruce s tím, jak nás scénárista zcela záměrně vábí do slepých myšlenkových uliček. Přidejme několik velmi efektivních vystrašení a máme tu nápaditý psychologický horor se strhující atmosférou, jenž si hlasitě říká o nominaci na letošního hororového Oscara. Slabších pět hvězd. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Takový lepší průměr. Atmosféra je fajn, celé se to zašmodrchává zajímavě, hlavní herec je vcelku sympatický. Vadilo mi ale, že halucinace a vidiny byly jaksi málo odvážné, gore chybělo úplně. Nakonec se to celé zvrhlo a překombinovalo spíše po vzoru nějakého thrilleru. V závěru mi už bylo celkem jedno, jak to dopadne. Napětí a atmosféra se vypařily. Příště už vidět nemusím. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Více než 7 milionů hospitalizovaných Američanů každý rok trpí deliriem. (griph)
  • Podle aktivity Deliria dělíme na tři druhy: furibundní – s velkým motorickým neklidem, bladní – bez neklidu a musitující – na základě pohybů vykonává pacient drobné automatické pohyby (třebaže si myslí, že „čistí“ povlečení). [Zdroj: upsychiatra.cz] (Varan)

Reklama

Reklama