Reklama

Reklama

Kmeny


Cosplay (E04)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje čtvrtý odvysílaný díl Cosplay. Cosplay, z anglického "costume play" není jen o tom vyrobit si kostým. Vše začíná od pečlivého výběru postavy z oblíbeného japonského manga komiksu, anime filmu či seriálu, popř. videohry. Vybrat si tým a nebo zůstat sólo. O postavě však musíte vědět úplně všechno. Znát její chování, pohyby, návyky i specifické hlášky. A to je ta chvíle, kdy přichází na řadu kostým... Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Cosplay odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (46)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za socializmu chaty, záhradky a domácke majstrovanie. Za kapitalizmu sú nehnuteľnosti drahé. Naopak - lacné sú audiovizuálne zobrazovacie plochy. Na nich púšťané hry, seriály a filmy zdrojom obdivu. No a keďže chuť podomácky majstrovať v ľuďoch zostala, púšťajú sa mladí do zháňania a vyrábania masiek svojich hrdinov z obrazoviek. Citácia z dokumentu: "Vobjíždím různý Baumaxy a železářství a kutilský krámy a podobný instituce.". ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl Kmenů patří mezi ty kvalitně a hlavně kompletně zpracované. Nahlédneme pod pokličku jednotlivých Cosplayerů, jejich soutěžení, pochopíme co všechno takový Cosplay obnáší, proč to lidi dělají, proč se združují a proč je to tak baví. Zkrátka není to sice pro mě nejpříjemnější díl, ale patří mezi ty nejlepší. 7/10 ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předem se omlouvám všem geekům, exotům a bláznům, ale nehodlám se nikoho dotknout. Na tento díl Kmenů jsem koukal s upřímným úžasem, protože jsem netušil, že v Čechách je tak silný zastoupení tohohle směru seberealizace, kterej jinak znám jen z amerických filmů. S určitým zadostiučiněním jsem shledal, že v USA stejně jako v ČR se jedná o zábavu povětšinou desocializovaných, vyžraných a stydlivých jedinců s mongoloidním výrazem v ksichtě a nemůžu se ubránit asociacím k pojmům "kompenzace" či "frustrace". Musím ovšem uznat, že ti chudáci, kteří se normálně shromažďují někde v kulturáku na vesnici a zcela příhodně tam uspořádají nerdskou diskotéku a tancují tanečky typu "jede jede mašinka", se zjevně věnují i charitativní činnosti a taky musím kvitovat, že patří do kategorie bláznů neškodných. Tahle subkultura je zjevně dalším dopadem globalizace a prarodiče těch přerostlých dětí jistě kroutí hlavou, a vůbec nechápou, co se to děje. Jak už to ale s globalizací v Čechách bývá, má zde poměrně dost ubohou a směšnou podobu; zatímco američtí nerdi si kupují drahé kostýmy a doplňky u specializovaných výrobců, Češi si to zbastlí na koleni z materiálu ukradenýho v práci nebo vytaženýho z popelnice a podle toho to taky vypadá. Ubohou českou podobu režisér naprosto geniálně zachytil při pózování maskovaných exotů v popředí rozpadlých normalizačních betonových zátiší a v interiéru pak ještě v podobě Iron Mana z paneláku (stydlivě natahujícího světélkující paprči a hlesnoucího "I am Iron Man"). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně jsem se v rámci Kmenů dočkal výrazného zlepšení. Sice tyhle lidi tak trochu považuju za magory, ale to samé se oni můžou říkat o mě. V Chotěboři jsem byl na hororovou část festivalu, takže jsme se s těmito nadšenci spíše míjeli. Každopádně se mi líbí zručnost při výrobě kostýmů i jejich nadšení pro danou věc, určitě bych se však nechtěl v těch vedrech mořit v kostýmu. Z nostalgického hlediska potěšil i záběr na dobrou hospůdku. Takže Cosplay má u mě v tomto případě zelenou, alespoň co se hodnocení týče a tudíž jim můžu dát alespoň ony průměrné tři *. ()

Dementra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděno na předpremiéře v plzeňské Papírně. Tenhle díl mě příjemně překvapil, splňoval víceméně všechno, co jsem od toho čekala, a co se za těch 20 minut dá zvládnout. K viděný je několik cosplayerů, kteří se věnují své postavě (bylo docela fajn, že jsme mohli vidět různé žánry), kteří vysvětlují své osobní motivace pro cosplay i jak to všechno funguje a co to obnáší. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama