Reklama

Reklama

Picassova dobrodružství

  • Švédsko Picassos äventyr (více)

Obsahy(1)

Ztřeštěná švédská komedie v "montypythonovském" duchu je fantasmagorickou biografií jednoho ze symbolů dvacátého století, malíře Pabla Picassa. Formou neuctivé parodie si utahuje jak z klišé životopisných filmů, tak z mýtů svázaných s Picassem. Současně v nebývalé míře kupí prvoplánové i rafinované odkazy na děje, osoby i umělecké dění doby a světa, jehož byl malíř ikonickým ztělesněním. (Toclawer)

(více)

Recenze (26)

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o nějakou převratnou komedii, ale kvalita se nezapře ani po 30 letech. Je pravda, že některé vtípky jsou slabší, ale jsou scény, které vše vynahradí. Například schovávání před němci v ateliéru a hlavně vyšetření u pana dochtora. Loučení s rodinou a následný odjezd je taky pecka. Hodina dvacet by bohatě stačila, ale protože více komedií ze Švédska jsem neviděl, jsem za Pabla rád. 65 procent. P.S. Ve filmu se mluví snad 15 jazyky ! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne ujetej film, kterej se sice misty rozpada na jednotlivy scenky, ale tak nak to vubec nevadi. Daleko vic vadi, ze mu v druhy puli misty dochazi dech. Jinak jak uz tu zminujou ostatni, uroven vtipu je fakt nevyvazena, od paradnich scenek a hlasek, az po zalezitosti, kdy jsem si rikal, jesli to mel bejt vubec vtip. Taky se povedlo herecky obsazeni, hlavne teda Ekman v roli Picassa byl desnej sympatak. No a co se tyce toho "montypythonskeho duchu", v prvni puli mi nejaky vtipky tuhle partu fakt pripominaly, ale to je tak vsechno, film je totiz zbytecne dlouhej. ()

Reklama

troxor 

všechny recenze uživatele

Představte si, že životopisný film o Picassovi natočili Monty Pythoni v té nejlepší formě. Už z toho je vidět, že se nebude jednat o fakty nabitý dokument (o realitu ve filmu skoro nezavadíme), ale o úžasně originální postmoderní komedii - vrcholně absurdní a hlavně pekelně vtipnou! Pokud víte, že Picasso nevynalezl parní kulmu ani nebyl slavným kosmonautem, pak jsou jeho Dobrodružství pravým filmem pro vás. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že jsem před chvilkou dokoukal snad největší a nejbizarnější autorskou filmovou ujetinu, jakou jsem kdy spatřil. Tedy, filmy s Göstou Ekmanem a z dílny dvojice Danielsson–Alfredson mají k případné normálnosti daleko snad pokaždé, ale Picassova dobrodružství jakoby zašla ještě mnohem dále za tu laťku, kterou jsem od nich znal dosud. Totální avantgarda výtvarní, herecká i dějová, uff! Svérázná parodie na životopisné a historické filmy, ve které se každou chvíli mluví úplně jiným jazykem, skoro v každé scéně na vás čeká plno absurdití, šílenost, gagů, kostýmů, neotřelých atrakcí či karikatur slavných osobností. Zároveň nechybí linie rozehrávající trefnou satiru na svět (nejen kontroverzního) umění... ve filmu, který sám využívá a kombinuje prvky vznešeného i trapného a nebojí se třeba ani zkombinovat operu s primitivní reklamou na sirky. Spočátku jsem chvíli nevěděl, kde mi hlava stojí, když přede mnou tvůrci divokým tempem rozehrály rovněž divoký humor a kde jsem musel uprostřed gejzírů neotřelých nápadů, které mě tu často fascinovaly, okouzlovaly nebo rozesmívaly, překousnout i pár lehce výstředních trapností... ale nakonec si tuhle jízdu, na jejíž náladu jsem se poměrně brzy zvládl naladit, hodně užil. Jedinou scénou, která mírně sráží moje hodnocení, je ono avantgardní představení kdesi uprostřed filmu, které mě jaksi ničím nezaujalo a byť asi trefně dokumentuje podobný typ umění po vypuknutí světové války, jaksi jsem zde nespozoroval další smysl nebo přínos navíc, když už tahle část trvala tak dlouze. Průlet víc než půlstoletím společenské a kulturní historie, včetně občasného přetavení stylu dobového umění do poetiky filmu (např. pasáž s černobílou groteskou), zůstává však na tomhle neobyčejném dílku určitě aspektem, který oceňuji velice a naštěstí v tomto směru určitě není nouze ani o hravé a nápadité vyprávění rozsáhlého příběhu. Určitě originální zážitek, ačkoliv na plné hodnocení se z mé strany nechytá. [80%] ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mysleli jste si, že znáte podrobně životopis mistra Pabla Picassa? Velký omyl :o) ! Tato povedená švédská komedie v lehce montypythonovském duchu vás přesvědčí, že je toho spoustu, co vám doposud zůstávalo utajeno :o) Vtipné, chytré ( víc než by se na první pohled mohlo zdát. ) Těch skrytých odkazů na propojení dějin a postav snímek přibalil hojně! Svěží dílko s vynikajícím Göstou Ekmanem jako Pablem Picassem, * navíc přihazuji za mou oblíbenkyni krásnou Lenu Olin. Silné 4* bez rozpaků..... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu se hovoří celkem deseti jazyky, a to švédsky, anglicky, finsky, francouzsky, italsky, španělsky, rusky, norsky, německy a latinsky. V dialozích však slova mají často jiný význam, než by se dle kontextu zdálo, či se případně jedná jen o zvuky napodobující daný jazyk. Don José (Hans Alfredson) má pak za války hodnost "Hauptbahnhof", což německy znamená "hlavní nádraží", a při nacistickém pozdravu místo "Heil Hitler" říká "Halvliter", švédsky "půllitr". (skudiblik)
  • Text finské písně, kterou několikrát zpívá slečna Sirkka (Lena Nyman), je recept na rybu zapečenou v chlebovém těstě. (skudiblik)

Reklama

Reklama