Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (156)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Gummo se zaměřili na outsidery. Normalita nemá v tomhle filmu místo. I epizodní postavy musí trpět nějakou poruchou nebo úchylkou. Hlavní figury jsou duševní mrzáci, vedlejší příroda obdařila deformacemi, vadami, odchylkami a nedostatky všeho druhu. Ruku v ruce s nimi jdou bída a emocionální a intelektuální nedostatečnost. Život ve špíně je už jen vedlejším efektem všeho toho marasmu. OK, i takhle mohou vypadat a projevovat se příslušníci našeho druhu. A dál? Poselství? Komu, k čemu, proč? Důvod vzniku mi uniká, filmařsky - po technické stránce budiž. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bezbřehá prezentačka lowlife případů, smetánka všech možných retardů, ošklivců a kočkolovců, Roy Orbison & heavy metal, smrad z důchodců. A škoda absence alespoň sebemenší dějový linie, dal bych ty 4* s radostí. Nicméně dnes je to po právu malý kulturní fenomén - přes ten nihilismus se ne každý přenese a Solomonova spaghetti koupel (x) je jedna z vtipně nejodpudivějších scén, co si snad kdy vybavím. Ať žije slanina. "I didn’t care about making things that made sense, I wanted to make perfect nonsense." (Korine) ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale toto vynikající dílko mně vulgární (až na jednu samoúčelnou scénu se zastřelením králíčka) nepřišlo, spíše naopak bylo docela decentní vzhledem k tomu, kam až mohli autoři zajít, kdyby měli více odvahy. Tedy pokud někomu připadá vulgární pohled na jednoduššího jedince, který se živí zabíjením koček, nebo na pár různě postižených sousedů, tak pak chápu, že je tento film vrchol vší vulgarity a nejhorší špíny, se kterou se může slušný člověk potkat, a nejenom v Ohio. Jinak pornografie a dokonce erotika je ve filmu tak umně ukryta, že jsem žádnou neviděl. Uzavřel bych to sdělením, že mě povedená ústřední dvojice čichačů kvalitního lepidla více než pobavila. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Aby som si to prebral z vlastného detstva: čmuchačov lepidla poznám veľa, mnohí z nich sú mojimi kamošmi dodnes. Historky s ukrižovanými mačkami a žabami nafúknutými kompresorom som skôr počul ako videl, no pár ukrižovaných, či vzduchovkou dostrieľaných mačiek som videl na vlastné oči. Alkoholika sme mali v paneláku, čosi sa našlo aj medzi učiteľmi na základke. Myslím takých, čo o ich výčinoch kolovali historky po malomeste. Jaj a sex, to je samostatná kapitola, no paralely by sa našli. Čo sa týka zasvinenosti príbytkov, tam víťazí Amerika, no kamoši v škole vyprávali, že keď sa im doma nechce na wecko, vyštia sa v izbe v dome kľudne pod koberec. Podivínov, brázdiacich ulice v svojskom odeve či stále jazdiacich na starých bicykloch Ukrajina tiež bolo. Takže Gummo mi neprišlo nejako od toho čom som aspoň občas, ale sústavne, prežíval ako teenager nejaké brutál odlišné. A to, prosím pekne, v slovenskom kúpeľnom meste 80. rokov 20. storočia. Gummo je veľmi trefný, ale ako tu viacerí poznamenávajú, je viac dumavo vážny, ako príjemne odvalený. Pretože hoci vonkajšie znaky môjho detstva sa s Gummom v čomsi prelínali, tak tej americkej filmovej verzii absentoval humor a nadhľad, ktoré boli pre slovenskú odvrátenú tvár mestskej kúpeľnej mladosti príznačné. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

K neformálímu pokračování Kids jsem se dostal díky kapele Mortician, která pro tenhle film natočila jednu skladbu. A ty vole, tohle je fakt exkurze... Naprosto skvělý soundtrack, takový výběr u filmu se jen tak nevidí. Tohle je přesně ten film, který buď odvrhnete nebo vás dostane a umožní vám odhalit jeho skryté krásy. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Nicka Suttona (Tummler) zahliadol režisér Harmony Korine v jednej z epizód seriálu The Sally Jesse Raphael Show nazvanej "Moje dieťa umrelo z fetovania toluénu". V tejto šou sa Suttona spýtali, kde sa vidí za niekoľko rokov, na čo odpovedal, že bude pravdepodobne mŕtvy. „Videl som jeho tvár a vedel som, že toto je človek, o ktorom som sníval, toto je môj Tummler. Bolo na ňom niečo nádherné," prezradil Korine. (Hamaradža)
  • Interiéry domu, ktoré často budia odpor alebo súcit, sú reálne. Stávalo sa tiež, že na malom priestore sa nachádzal pätnásť členný štáb a tisíce švábov a bolo nutné z miestnosti vyniesť aspoň nejaké veci, aby sa tam dalo pracovať. (classic)
  • Harmony Korine v tomto filmu debutoval jako režisér. (Pumiiix)

Reklama

Reklama