Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Meijin 

všechny recenze uživatele

Vysokohorská vesnice se musí dobře připravit na zimu. Karavana jaků má odnést náklad soli, prodat ji a nazpátek přinést obilí, které pomůže přežít zimu. Je klíčové vyčkat na správný okamžik, kdy karavanu nezastihne bouře. Starý náčelník spoléhá stejně jako generace před ním na tradice a znamení od duchů hor. Jeho mladý syn se chce řídit svým rozumem. Na cestu se tak vydávají odděleně dvě skupiny vesničanů. V horách však není prostor na vlastní umíněnost. Pro společný cíl se musí spojit a stát při sobě. Starý náčelník umírá v jedné sněhové bouři, ale stačí ještě sdělit synovi, že mu věří a že osud výpravy je v dobrých rukou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skôr dokumentárny film ako dobrodružný so zameraním na duchovnú stránku života a hlavne putovania. Dramatické situácie okrem jedného generačného konfliktu spočívajú len v tom, či prejdeme alebo neprejdeme, spadneme alebo nespadneme, zamrzneme alebo prežijeme. O živote v Tibete si určite radšej pozriem bežné dokumentárne filmy. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který ukazuje život Himálajských domorodců tak, jak snad ve skutečnosti vypadá (působil na mě velmi opravdově), podpořen úžasnou kamerou snímající nádherné scenérie a podmanivou hudbou. Neřeší nic zásadního, jenom se nám snaží ukazát tradice, těžkosti i všednodenní starosti lidí z vesnice, kteří rok co rok vyrážejí s karavanou jaků do dalekého údolí, aby vyměnili sůl, které mají dostatek za obilí, kterého sami nemohou vypěstovat ve svých končinách dostatek. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklý film, zachycující alespoň krátký náhled do života domorodých obyvatel pohoří Himaláj. Mám za to, že většina herců byli skuteční domorodci, protože ve svých rolích občas vypadali až příliš skutečně. Film byl po zásluze oceněn dvěma Cézary a patří mezi to lepší, co v Evropě koncem 90. let vzniklo. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Naprosto autentický pohled na život a tisícileté tradice Nepálců, kteří dokáží přežít v těchto hornatých končinách, jen díky prodeji soli. Každoroční nelehký úkol se stává ještě obtížnějším. Mládí - trochu civilizovaně pohrdá stářím, a to i v otázkách víry. Nakonec ovšem pochopí, že hory mají také svou paměť a že odhodlání i letité zkušenosti, i když dlouho nevyužité, jsou silnější než fyzická síla mladého těla. Naprostá rozhodnost k povinnosti bez jakýchkoli pochybností. To je Tinkle, ztělesnění hrdosti celé vesnice. "Jestli tu zůstaneme, zemřeme hanbou!" O jeho velkolepé cestě rozhodnou pouze bohové. Prostředí filmu je neskutečné a příběh nádherný. Vynikající režie, silné filmové momenty, hudba i (ne)herci to dolaďují do dokonalosti. Ve filmotéce originálů mi toto nesmí chybět. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)
  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama