Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1 (2023) (série)


Vydržet a přežít (S01E05)

(epizoda)
  • USA Endure and Survive
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Joel a Ellie se snaží uniknout povstalcům a přitom se dostanou do křížku s nejhledanějším mužem v Kansas City. Kathleen pokračuje ve své misi. (HBO Max)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

molcan2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Píšem to a zadržiavam slzy. Táto epizóda bola zábavná, dobrodružná a zničujúca. Skvelý príbeh a herecké výkony. Charakteristika Henryho a Sama bola taká skvelá, že som si pri sledovaní tejto epizódy ani neuvedomil, ako veľmi som sa s ich postavami spojil. Zvyčajne pri sledovaní filmov a seriálov neplačem, ale pri scéne, kde sa Henry zabije po tom, čo zabil svojho zombie brata, som len ťažko zadržiaval slzy. Taktiež si myslím, že je veľmi ťažké priblížiť dej seriálu deju hry. Pocit, ktorý sa človeku sprostredkuje pri sledovaní epizódy, je rovnaký ako pri hraní tejto časti hry. ()

SimcaJB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledovat pátý díl „zombie“ seriálu dle klasické hry potřebuje potřebnou troufalost, aby se lidem, jak fanoušků hry, tak pro neznalé Sony konzole, epizoda líbila.  Tvůrce Craig Mazin patří mezi tvůrce, který dokážou tuto herní sérii zpracovat k odkazu slavné hry. O čem tento díl je? Ve svobodném městě, kde vládne (hodně armádně) lid se Joel s Ellie setkají s dvojicí postav. Henry a jeho bratr Sam jsou vyvrhelé města a jde jim o život. Ale na rozdíl od ostatních lidí jim jde o přežití a snaží se utéct. Proti nim stojí Kathleen, která je vládkyní města s temnou minulostí a pro ní je všechno osobní, když ji Joel a Henry zabijí její nebližší. Příběh epizody je jednoduchý. Je to kopie herní pasáže hry. Není to čistá kopie, je to kopie upravená dle přání tvůrců, kde je opravdu důležité poznat lidi kolem hlavní postavy. Na začátku se seznámí s „dvojící“ epizody, prožijí s ní celý příběh, od jednoduché (strašidelné) cesty tunely, po akční zakončení. Nejen z armádou, ale s armádou zombiků. A co je důležité na konci dílu se hlavní znovu osamostatní a s novými zkušenostmi a zbraněmi cestují dál. Je to obdobný postup jako v třetí epizodě, kdy jsme sledovali příběh můžu, kteří v opuštěném městě žijí svůj život od prvního setkání po smrt. Je to výplňová epizoda, která je jenom o tom, jak poznat apokalyptickou budoucnost a hlavní seriálovou dvojici Joel a Ellie si užijeme pouze jako vedlejší postavy. V páté epizodě nenajdete tolik kontroverzní téma jako je homosexualita, ale jde spíše o to, co všechno lze udělat, aby přežil mladší hluchoněmý bratr. Už jsme přes půlkou epizod, čeká nás už jenom poslední 4 epizody 1. sezóny. Každý díl je opravdu dobrý a mně se hodně libí zpracování tématu dle takového šablonu: Hlavní dvojice se na začátků potká s novými lidmi, bojíme se o ně, hlavní dvojice přežije.  Noví přátele se bojí o život a tak nepřežijí. V každé epizodě je velké seznámení s epidemií, abychom se mohli seznámit, co se stalo a co se děje. Hlavně o tom, jak je důležitá Ellie. Hodnocení: 90 % ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na emoce to brnká stejně účinně, jako Gustavo na kytaru, což stvrzuje tvůrčí záměr, vézt se na (překvapivě) komorní vlně, která ty divácky vděčné „velké“ momenty přináší spíše nečekaně a na chvíli, protože je třeba před nimi utéct. Což samozřejmě cením na max, ale nepopírám, že kdyby rozběsněný Bloater řádil ještě o chvíli déle, neměl bych námitek. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Malinko se mi zajídá koncept, že v seriálu představí postavy, které ve stejné epizodě zemřou. Sam a Henry byly rozhodně postavy na dva, možná dva a půl dílu. Vzali to hodně z rychlíku, spojili několik pasáží ze hry a daly do jedné epizody. Ale to je asi jediná výtka. Zbytek byl naprosto parádní. Útok runnerů s bloaterem byl famózní a potěšil i sniper. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Plná palba rozhodně ale asi ne tak jako proč jí dávají ostatní. Když tu procházím hodnoceni všech dosavadních epizod tak shledávám že spousta diváků na seriál kouká protože chce akci ale o té tento pořad nikdy nebyl a nebude, herní předloha a její pointa je převážně o emocích a vztazích. A tady se emoce ukázaly v plné palbě, přesně o tomhle TLOU je! Za mě zatím seriál nenabídl slabý díl a jsem nadmíru spokojen jak tvůrci pracují s předlohou. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (18)

  • Obrázok Dannyho a Isha, "našich ochrancov", ktorý Joel (Pascal) nájde v podzemnej osade, je presne rovnaký ako ten, ktorý našiel na rovnakom mieste vo videohre. Hra poskytuje viac z Ishovho príbehu prostredníctvom série poznámok, ktoré sa nachádzajú v celej kapitole hry. (molcan2)
  • Epizoda se vysílala netradičně o dva dny dříve, a to z důvodu časové kolize se Super Bowlem, který by sledovanost seriálu drtivě snížil. (Punisher)
  • Craig Mazin napísal Sama (Keivonn Woodard) ako hluchého (v pôvodnej hre nebol hluchý), aby jeho vzťah s Henrym (Lamar Johnson) nepôsobil ako opakovanie vzťahu Ellie (Ramsey) s Joelom (Pascal), čo by podľa neho bolo zdôraznené kvôli rôznym perspektívam série. Sledoval televízny seriál This Close (2018), ktorý sleduje dve nepočujúce postavy, a mal pocit, že to mohlo ovplyvniť jeho rozhodnutie. Zistil, že automaticky vnáša do scén intimitu vďaka ich tichosti, ktorá kontrastuje s Elliinou zhovorčivou povahou. Neila Druckmanna tento nápad okamžite zaujal a želal si, aby ho do hry zahrnul. (molcan2)

Reklama

Reklama