Reklama

Reklama

Česká cesta

  • angličtina The Czech Way (festivalový název) (více)
Česko, 2015, 94 min (Televizní verze: 2x53 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární esej Česká cesta popisuje příběh československé ekonomické transformace 90. let, zejména pak proslulé metody kupónové privatizace, která byla jádrem i jakýmsi vývěsním štítem tohoto procesu. Ekonomická transformace se odehrála v období, které zakládalo novou českou a slovenskou státnost, byla tak na jedné straně prezentována jako klíč k přerodu totalitně řízené společnosti ve společnost demokratickou, na straně druhé jí pak veřejnost chápala jako proces nového přerozdělení majetku - od státu k lidem. (MasterFilm)

(více)

Recenze (17)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé, i když stále tápu, k čemu ta protichůdná sdělení a vzpomínání všech zúčastněných vypravěčů dnes vlastně jsou, také po zhlédnutí obou dílů zcela chápu, proč zde nevystupuje Klaus, ten náš československý Santa, kterému skutečně na jeho cestách po Československu chyběla jen ta červenobílá čapka a velký pytel přes rameno, o jehož případném obsahu snad raději ani nepolemizovat. Na vše zde vyřčené lze hledět dvěma směry. Za prvé: dnes už to nikoho nezajímá, hlavně teenageři si v některých případech dokonce myslí, že po roce osmdesát devět se z ČSSR vyháněli Němci, jak jsem se doslechl v jedné televizní anketě...není se co divit. Za druhé: jinak, než jak to kolem nás vypadá dnes, to asi ani dopadnout nemohlo. Neschopnost nakládat s nenadále uchopenou mocí všech zúčastněných, kteří s tím měli co dočinění, je z tohoto dokumentu naprosto zřejmá, tolik másla, co mají všichni na hlavě, by namazalo tolik chlebů, že by z toho měl radost i prof. Nejedlý (Chleba bude...a máslo bude!). Jakási zoufalá, falešná naděje je možná nedílnou a nesmrtelnou součástí Česko-slovenského národa. Achjo, to je to jediné, co si obyčejný dělník může říci, a jít na další šichtu. Slova za vše - "No tak, my jsme mu zajistili proslov na náměstí, žejo, zajistili jsme mu potlesk, žejo, ale víc pro něj udělat nemůžeme" - Havlův výrok k roli Alexandera Dubčeka k celé této sametové divadelní šou, jak to sám náš dramatik, který si na svém luxusním hrádečku již v šedesátých letech s kolegy rozděloval politické funkce, nazýval. Vlastně jsem chtěl jen napsat, tragikomický dokument převážně pro fajnšmekry, ve kterém si lze snad jen připomenout onu euforii svobody počátku devadesátých let v srdcích obyčejných lidí, tedy těch, kteří cinkali a tleskali a převážně dopomohli k tomuto všemu, nicméně vše mělo velmi hořkou, kapitalisticko-mafiánskou příchuť. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Všetko je podvod, aj Tvoje oči sweet Marylin" nôtila začiatkom deväťdesiatych rokov bratislavská panková kapela Slobodná Európa. Václav Havel v dokumente zase vraví: "Byla to taková divadelní akce, jako všechno v téhle revoluci." A kupónka tieto mini poučky potvrdzuje: zohraté divadielko a dosť aj podvod na občanoch, ktoré dalo vzniknúť základine dnešných oligarchov. Ich tatíkovia či maminy boli v stredných či vyšších ekonomických, politicko, eštébackych funkciách po celom ČSSR a dakedy aj mimo neho. Bola to akási pestovaná ekonomická sivá záloha strany práve určená pre zmenu politických pomerov. Z takého prostredia pochádza mimochodom i "otec kupónovej privatizácie" (ako ho prezentovali médiá) Václav Klaus. Dokument toto všetko pomerne trefne pomenúva, no tá záľaha hovoriacich hláv a nekonečné opakovanie tých záberov s Havlom, Klausom, Mečiarom a Bushom zráža dokumentu %. ()

Reklama

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Ozaj relevantný dokument, ktorý prináša niektoré zaujímavé fakty a ukazuje súvislosti.↵  Pre väčšiu zrozumiteľnosť by bolo dobré rozdeliť ho na bloky po jednotlivých etapách, ktoré viedli k privatizácii, napr. Jak se Klaus stal ministrem. Viac by som tiež zdôraznil hlavné príčiny, ktoré k privatizácii viedli, trebárs, že to bol politicky tak ľúbivý nástroj, že nebola ani otázka či, ale v akom rozsahu k nej dôjde. Veľmi by som uvítal aj popisky a časové určenie jednotlivých scén.↵  Hodnotím ako záslužný počin preto, aby sme lepšie pochopili fungovanie našich politikov v minulosti. O mnohom vypovedá najmä fakt, že Klaus ako hlavný hýbateľ kupónovej privatizácie, sa vôbec neodhodlal pre tento film vyjadriť o svojich pohnútkach. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o kupónové privatizaci dává prostor všem, kdo u toho tehdy byli a chtěli se k tomu vyjádřit (tj. skoro všichni kromě mrtvých a Klause). Možná i pro pamětníky a dávné DIKy stojí za to si situaci oživit a podívat se s odstupem na ekonomickou akci, která stvořila všechny nejbohatší Čechy dneška (současného premiéra nevyjímaje). Možná to má nějaké mouchy, ale na bakalářský film studenta filmové školy je to více než dobré. ()

Philanthrop 

všechny recenze uživatele

Tož za mě jeden z nejlepších politických dokumentů polistopadové ČR. Snaha o objektivitu, vyjádření protistran, přitom tne do živého. Lepší obrázek o ekonomickém a morálním rozkradení jsem neviděl, každý soudný člověk může mnohé pochopit. Česká mafie stále pokračuje ve své politické dominanci. Tohle by měli vysílat každý týden aspoň měsíc před volbami do parlamentu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama