Reklama

Reklama

Kilo Dva Bravo

  • Velká Británie Kajaki (více)
Trailer 1

Každý krok může být jejich poslední... Provincie Hílmand, Afghánistán, září 2006, přehrada Kajaki. Britské jednotky mají za úkol chránit přehradu. Jedná se o strategický objekt zásobující elektřinou rozlehlé území. Kontakt s nepřítelem je takřka nulový a čas v kopcích jako by se zastavil. Jedné noci však Brity zaujme podezřelá aktivita u čerpací stanice dole u přehrady. Později také dalekohledem zjistí, že místní ozbrojenci na nedalekém checkpointu vybírají od civilistů neoprávněné poplatky za průjezd. Malá průzkumná jednotka se tedy vydává dolů úzkou stezkou situaci prověřit. Zhruba v polovině cesty však narazí v malém údolíčku a místě zcela nečekaném na minové pole. Jednotka, která má problém se spojením, se ocitá v pasti a zraněným hrozí vykrvácení, pokud nebudou urychleně evakuováni... Snímek Kilo Dva Bravo je celovečerním hraným debutem Paula Katise, který začínal jako dokumentarista. Nebývale autentický film popisuje skutečný incident, který se v roce 2006 odehrál na afghánském bojišti. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (89)

Tosi 

všechny recenze uživatele

Britský nezávislý válečný film, popisující tragické události ze 6.9. 2006 u přehrady Kajaki v Afghánistánu, v provincii Hílmand okupované Talibanem...události, které se později staly známé jako " minové pole v Kajaki ". První dvacetiminutovka působí sice zatuchle a pomale, a popisuje jen další nudný den britských vojáků, ale obrat nastává, když tříčlenná hlídka sestoupí při rutinní hlídce do suchého koryta...tragické chvíle lavinově postihnou i další vojáky a pak už film z minového pole nepustí ani mě, ani nikoho dalšího. Oceňuji, že si tenhle dramatický snímek vystačil zcela bez hudby, navíc s neznámými herci, ale rozhodovat to já....hrdinnej metál by si zasloužil jen zdravotník Tug. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Lone Survivor zdánlivě nešel překonat, podařilo se to Kajaku. V prvně jmenovaném "realistickém" eposu hrdinové defenzivně zastavovali kila vystřílených kovů vlastními těly, případně ještě více defenzivně padali bez škrábnutí ze skal, aby zbloudilé kulky z teroristického kalacha netrefily přes půl planety blonďaté desetileté holčičky před nákupním centrem v Houstonu. Zde o něco menší hrdinové (nejsou to Američané) neváhají obětovat své končetiny, genitálie a hlavně poslední zbytky už tak nulového rozumu, aby zabránili... Já nevím kurva čemu, ale určitě to bylo hrdinné a nesmírné potřebné, aby i nad afghánskou misí zavlála cedule svobody jako v nedalekém Iráku, kde je dnes klid, prosperita & svoboda s.r.o. a na ty vylhané důvody k invazi na ropná pole si už nikdo ani nevzpomene. Nejvíce šokující je fakt, že se tento příběh skutečně stal, díky čemuž vidíme nesmírně hrůznou anální sondu do střev všech zelených mozků, tou dobou bedlivě střežících naprosté hovno, připravených na střet s pastevci koz, ale bojujících jen proti nudě a třicet let starým sovětským minám, které soudruzi nakladli proti "hrdinnému afghánskému tali-lidu", jak nám příkladně tvrdí Rambo 3, v prehistorii minulého století, kdy ještě v geopolitice nešlo o kladné obranné prosazování trvalého sluníčka bez jediné oběti na civilním životě, ale o zlé a útočné potírání vývozu heroinu do posraného Ruska, kde si nikdo nemohl dovolit ani tři pomeranče, natož herák. Výsledkem je nejlepší teen vyvražďovačka za posledních deset let. To, co postavy ztrácí na rozumu oproti jiným středoškolákům, to vynahrazují smyslem pro šťavnatý černý humor, s jehož pomocí se neváhají vysmát vlastní debilitě. Autoři zaslouží uznání, jelikož do nás až na jedno trapné martyrium o "My jsme kurva paragáni!" nehučí žádný trapný patos, ale spíše se připojují k divákovi a vysmívají se té demenci na place, kdy snad i chápou, že tohle přednést jako vážně se beroucí patos o důležitosti angažovanosti, dopadnou stejně trapně jako vlastenec Berg s vlastencem Marky Markem, proto zvolí raději ironický nádech a bude to lepší. A ono bylo! 79% ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Snímek Kilo Dva Bravo je natočený tak realisticky a syrově, že se mi při pohledu na všechna ta zranění dělalo šoufl. Hlavně proto tenhle film už nikdy nechci vidět, ačkoliv není vůbec špatný. Děj se však při všem tom čekání v minovém poli na záchrannou akci až moc vleče, proto hodnotím pouze třemi hvězdičkami. (65%) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Instruktáž pro Talibance, jak zrušit britskou armádu. 1)  Film vypráví o inteligenci celého systému západní intervence obecně a o konkrétní (britské) jednotce zvlášť. Pokud jsi, milý diváku, žádnou zmiňovanou inteligenci nezaznamenal, jsi na tom stejně jako mnozí jiní. Dobře to ilustrují vtipné a výstižné komenty verbala*****, Zecka**** či Morholta**._____ 2)  Střední část snímku je příliš dlouhá a proto i nudná. Nestačil jsem si vytvořit k postavám vztah, aby mě jejich pomalé odcházení ve druhé polovině filmu nějak citově zasáhlo. Za to odebírám jednu hvězdičku._____ 3)  Tak nějak automaticky se předpokládá, že ti dobří jsou Angláni a že jim budeme fandit. Ve filmu určitě ano, ale v realitě vzniká potřeba zamyslet se nad intervencemi podobného typu a jejich smysluplnosti._____ 4)  Největší přínos tohoto dokudramatu vidím v zobrazení práce zdravotníků v armádě se spoustou vysoce zajímavých detailů._____ 5)  Přihoďme osvěžující anglický černý humor a spoustu pěkných chlapů zasazených do jordánského Al-Kafreinu a slušné hodnocení je nasnadě._____ 6)  Inteligentní poznámku uvádí mskarabeus**, který zpochybňuje udělení medailí za statečnost. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byla hodně slušná válečná akce. O to drsnější, že to bylo točeno podle skutečné události. Někdy je holt smůla, že se ocitnete na místě kde jste neměli být. Ačkoliv neodsuzuji nikoho z jednotky za to co se jim přihodilo, samotné řešení celého problému mi však přišlo značně chaotické a zmatené. Souhlasím s ostatními komentujícími, pokud na to zpoza kopce koukali klucí v turbanech, museli se mlátit smíchy jak se Britové kosej navzájem bez jejich jediného výstřelu... Tebnhle film rozhodně doporučuji válečným fajnšmekrům. Pokud máte rádi Tomíky, pískové landrovery atd.. pak rozhodně neváhejte! 4 ovocné kompoty. * * * * ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Film měla premiéru 12. listopadu 2014 v Londýnském kině Vue Cinema na Leicester Square a zúčastnili se jí herci, štáb a veteráni, kteří onu událost zažili. (Homerking)
  • Zápletka vychází z incidentu u přehrady Kajaki, do kterého byl zapleten Mark Wright (David Elliot) a malá jednotka britských vojáků poblíž přehrady Kajaki v afghánské provincii Helmand. (Homerking)
  • V čase 01:31:00 dostane jeden z vojáků napít. Nedostane však obyčejnou H2O, ale roztok chloridu sodného, tzv. fýzák, který tvoří 0,9 % NaCl. (Winster)

Reklama

Reklama