Reklama

Reklama

Člověk a vesmír

(seriál)
Velká Británie, 2014, 4 h 54 min (Minutáž: 58–59 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Člověk je jediný živý tvor na naší planetě, který se dokázal dostat do vesmíru a žít v jeho nehostinných podmínkách. Jak se z opice stal astronaut...? (TV Prima)

Recenze (8)

Bukk 

všechny recenze uživatele

Když má někdo ten dar jednat s lidmi, tak může dělat cokoli. Takže by se klidně mohlo stát, že si to Brian napochoduje před kameru, řekne, že je bůh a všichni to prostě vezmou jako fakt a hotovo. V případě téhle mini-series si nemůžu na nic stěžovat, ono na co si taky stěžovat u takových těch pořadů, kde si jeden profesor odskočí od výzkumu, aby se s námi zase podělil o nějaká ta tajemství tady tohohle všeho okolo a pak nás nechal sedět s úžasem před obrazovkou. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Geniální čtvrtá epizoda. Brian Cox opět ukázal, že je schopný propagátor vědy. Zamysleme se nad následujícím: Někdy musela být (první) noc beze dne... Neboli relativita v akci... To, co se pohybuje, se vlastně nepohybuje, a je to iluze. Pohyb = hmota * světlo ^2 -- Lze tedy mít rozšířující temnotu ve světle? Ne. Lze ale mít rozšířující světlo ve tmě. ✔ ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vědecké, místy až mírně filozofické zamyšlení se nad člověkem, jeho úlohou ve vesmíru, nad jeho minulostí i budoucností. Samozřejmě s trochou toho cestování po tematicky zajímavých místech po celém světě, které k téhle sérii dokumentů už neodmyslitelně patří. Jak říká Brian v závěru: dokud bude věda a zdravý rozum vítězit nad egem a pověrčivostí, nic není ztraceno a nic není nemožné. ()

Expozituror 

všechny recenze uživatele

Poslední triumfy fyziky a jiných vědeckých disciplín zprostředkovány laikovi v nádherném profi BBC balení s krásnou dramatickou hudbou, charismatickým profesorem a spoustou etnických dětí :), co víc si přát? Plus ten fascinující filozofický a spirituální přesah. Zhlédnuto v takřka konstantním úžasu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v záplavě denodenních sraček a negativních zpráv (pravda, sám si aktivně pouštím) je důležitý udržet si víru v lidstvo a vnímat věci hezky zvysoka. Přesně proto mám tak rád Cosmos a cením i tady tu mini-sérii BBC, sympatický učence a propagátory vědy jako je tady Cox a nebo Tyson. Člověku nezbývá než žasnout nad naší existencí jako extrémní souhrou velkých náhod a vesmírných konstant, nad pořádkem, zákony a vzorci v přírodě, dumat nad pravděpodobností mimozemských životů v nekonečnu galaxií, našem vlastním (ne)přežití, další explorací kosmu atd. Hezký. Jednou za čas potřebuji nasát titul přesně tady toho ražení. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Oproti originální verzi vysílané BBC, ve které celým seriálem fyzicky provází profesor Brian Cox, existují rozdílné verze. Ta, která je vysílána tuzemskou stanicí Prima Zoom je kompletně prostříhána a veškeré scény s profesorem Coxem chybí. (formelin)

Reklama

Reklama