Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je proste nekonvenčnosť a bláznovstvo v spojení s určitou dávkou geniality, no zároveň aj druhým extrémom šialenosti a svinstiev. Taká, aká bola jeho tvorba, bol štylisticky aj dokument o ňom, no chýba mi tú väčšia hĺbka jeho diel, lebo nemyslím, že jeho život bol taký úplne ako tu o ňom hovorili, že tie drogy bral iba tak z roztopaše alebo depresií bez ničoho, nejaký ten duch toho mi tu chýbal a preto to nemôžem hodnotiť nejak extra dobre, aj keď paradoxne také tie formálne veci to spĺňa. Prečo akurát u Nirvany sa niečo tvári ako niečo viac a pritom to je zas len akoby tá klasika, to je divné, lebo nemyslím, že v ňom nič nebolo, že to bol len feťák túžiaci po normálnej rodine, ktorú nakoniec nemal nejak normálnu a ktorého texty sú bez výpovednej hodnoty. Ozaj si myslím, že v ňom niečo bolo, čo sa možno držalo pod povrchom, čo sa normálne nezrealizovalo, aj keď to by zas nesedelo s jeho smrťou a s tým, čo mal napísať do listu na rozlúčku, neviem, ale necítim to úplne ako to správne vyjadrenie jeho tvorby, myšlienok a života. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Životopisný dokument, který ocení hlavně člověk znalý, náhodný kolemjdoucí příliš ne. I když v názvu filmu není Nirvana, nějak automaticky jsem si jej spojil s kapelou, ta je zde ovšem druhořadá. Tvůrci se vydávají do hlavy Cobaina, zkoumají jeho myšlenkové pochody a leckdy to celé působí docela ujetě. Teorie o zapojení Courtney Love na Cobainově sebevraždě je zde vyvrácena a Cobain je slovy Courtney vykreslen spíše jako asociální chudáček, co si někde v koutu maluje a píše básničky o tom, jak trpí a nedokáže snést pomyšlení na to, že by jej podvedla s jiným chlapem. Jinými slovy, jestli je všechno v dokumentu pravda, budiž, ale nevěřím, že je odproštěn od veškeré zaujatosti a úpravy faktů (i kdyby to nebyla úplně zásadní fakta). Jinak ale zajímavé, plné nových informací, jen možná až moc dlouhé. 70% ()

Reklama

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek Nirvany a Kurta Cobaina. To musím předeslat před svým komentářem. Myslím si, že kdyby byl Kurt Cobain dnes na světě, byl by svět bohatší o velkého umělce. Ale bohužel to dopadlo jak to dopadlo a teď se nám tu vyloupl dokument, který se snaží být co nejosobnější a ukázat Kurta Cobaina jaký opravdu byl. Jenže je stejně zmatený a psychedelický jako pravděpodobně i osoba, o které ten dokument je. V některých momentech je dokument doslova dechberoucí, např. kreslená animace Kurtova všedního dne v malém bytě, nebo při jeho dospívání, záběry z dětství nebo pár soukromých okamžiků, ale zbytek je kaše, která se jen nastavuje. Záběry, které pro mě jaksi postrádali smysl, dlouhé zahloubané komentáře a podivně předělané písně a melodie Nirvany, které ty psychedelické pasáže provázeli mě spíš otravovali. Navíc tam chybí jakékoli časové údaje. Kurt dospívá, najednou už jezdí s kapelou turné, najednou sou světové hvězdy, najednou se zjeví Courtney, najednou mají dceru. Mě to prostě nesedlo. Podle mě by v dokumentu mělo být jasné co se, kde děje. Navíc zcela chybí komentář Davea Grohla, nebo kohokoliv z hudební branže mimo Krista Novoselica, který má navíc jen pár výstupů. Je to škoda, protože dokument to mohl být se vším materiálem opravdu skvělý, ale není. Lepší dokument o Nirvaně, Kurtovi a době Grunge bych spíš doporučil šestý díl Sedmi Epoch Rocku. Přišlo mi to přesnější a mnohem míň hrající na city a přesto mnohem víc zasahující ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že Cobain neměl rád rozhovory a tvrdil, že stačí, když za něj bude mluvit muzika (což se připomíná i v tomto dokumentu), má někdo potřebu šťourat se v Cobainově soukromí i dvacet let po jeho smrti. Ve výsledku z filmu čiší spíše snaha Courtney ukázat, že ji Kurt opravdu miloval. A tak otevřela soukromý archivy a diváci mohou sledovat nekonečný sekvence domácího videa, kterak se Courtney prsí na kameru a dělá s Kurtem blbosti jako každej druhej jouda, co si kdy pořídil kameru. ()

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé !! Předčilo to mé očekávání a dvě hodiny uběhly jak nic.. ty animace z Kurtova života doplněné hudbou a hlasem z nahrávek byly dokonalé. Myslím, že tenhle film si zamiluje každý, kdo má Cobaina a Nirvanu rád, a i když ví téměř vše, co má opravdový fanoušek vědět. Velice povedené a propracované k dokonalosti. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno